Módosult a lesszabály értelmezése

2013. július. 08., 14:47   |    

Módosult a lesszabály értelmezése

Életbe lépett a lesszabály új értelmezése. A változásról a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségek Testületének (IFAB: International Football Association Board) döntött az éves közgyűlésén, a skóciai Edinburgh-ban.

A 11. szabályban, azaz a lesszabály értelmezésében módosítottak, ugyanis a korábbi megfogalmazás vitát váltott ki, mert sok értelmezési lehetőséget adott, és nem volt eléggé precíz. Az új megfogalmazás jobban alkalmazkodik a mérkőzéseken levő szituációkhoz, és megszünteti azon félreértéseket, hogy mit értünk a lepattanás, irányváltoztatás és szándékos védés alatt.

A lesre vonatkozó szabályozás módosítása július elsején lépett érvénybe. A lesszabály új megfogalmazása (dőlt betűkkel jeleztük az új részt):

A „zavarja az ellenfelet, vagy előnyt szerez leshelyzetéből” értelmezése (A FIFA által javasolt módosítás) A 11. szabály – A les szövegében a következő meghatározások használatosak ( ... ) ( ... )
• a „beavatkozik a játékba” kifejezés azt jelenti, hogy megjátszik, vagy érint egy labdát, amelyet a játékostársa adott le vagy érintett.
• a „zavarja az ellenfelet” kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos gátolja ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, úgy hogy egyértelműen akadályozza ellenfele látását, vagy a labda megszerzése céljából támadja ellenfelét.
• az „előnyt szerez helyzetéből” kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos
– leshelyzetben állva megjátssza a kapufáról, a keresztlécről vagy ellenfeléről hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát
– leshelyzetben állva megjátssza ellenfelének szándékos védését követően hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát
Az a leshelyzetben levő játékos, akihez a labda úgy kerül ellenfelétől, hogy az a labdát szándékosan játszotta meg (kivéve a szándékos védést), nem tekintendő „helyzetéből előnyt szerző” játékosnak.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS