OTP Bank Liga: pénteken kezdődik az idény

2013. július. 25., 13:53   |    

OTP Bank Liga: pénteken kezdődik az idény

A 112. élvonalbeli magyar labdarúgó-bajnokság kezdődik pénteken, a Lombard Pápa és a Puskás FC mérkőzésével. Az mlsz.hu beharangozója az OTP Bank Liga 2013-2014-es idényére.

A Győri ETO bajnoki címével véget ért 2012–2013-as idényben is az elitben szerepelt 14 csapat mellé két abszolút újonc, a legmagasabb osztályban először szereplő Mezőkövesd és Puskás Akadémia FC került fel. Érdekesség, hogy meglehetősen régen, 45 évvel ezelőtt, az 1968-as bajnoki évben volt legutóbb példa arra, hogy két, története során először az élvonalban szereplő újonc egyszerre debütált az NB I-ben.

Ami a földrajzi elhelyezkedést illeti, a 16-os mezőnyből immár négy csapat tartozik a keleti országrészbe (DVSC, DVTK, KTE, Mezőkövesd), négy a fővárosba (Bp. Honvéd, FTC, MTK, Újpest), s nyolc a nyugati országrészbe (Győri ETO, Haladás, Lombard Pápa, Paks, Pécsi MFC, Puskás FC, Rákóczi, Videoton). A Siófok kiesése ellenére is lesz olyan megye, amelyet két csapat is képvisel, ám a mostani sorozatban nem somogyi, hanem Fejér megyei és borsodi derbi lesz. Két borsodi alakulat, akkor a DVTK és az Ózdi Kohász, utoljára 1981–1982-ben szerepelt az elitben, két Fejér megyei 1999 őszén, a Videoton és a Gázszer.

A 16 csapatból négy vág új vezetőedzővel a 2013–2014-es bajnokságnak. A Diósgyőrbe került Tomiszlav Szivicsnek a harmadik magyarországi NB I-es klubja a borsodi legénység. Horváth Ferenc került a távozása miatt megüresedett paksi kispadra, neki ez lesz a második élvonalbeli klubja a KTE után. A kecskemétiek újonc vezetőedzővel vágnak neki a szezonnak, Bekő Balázs személyében. Az Újpest is vezetőedzőként élvonalbeli újonccal kezd: Kozma István személyében. A 16 edzőből mindössze négy volt mostani klubja játékosa az élvonalban: Prukner László (Rákóczi), Kondás Elemér (DVSC), Horváth Ferenc (Paks) és Kozma István (Újpest). A PMFC korábbi futballistája, Márton Gábor továbbra is Lőrincz Emil első számú segítője.

A tizenhat klubból a Diósgyőr, a Ferencváros, a Bp. Honvéd és a Videoton vág neki külföldi edzővel az idénynek, tehát a mezőny egynegyede. Játékosként szerepelt a magyar válogatottban a 16 edzőből Pintér Attila, Véber György, Horváth Ferenc, Lőrincz Emil és Kozma István. A szövetségi kapitányi posztot egyedül Garami József töltötte be.

Az átigazolási időszak még több mint egy hónapig tart, ezért a csapatok kerete nem tekinthető véglegesnek az első forduló előtt, az igazolásokból azt lehet leszűrni, hogy a címvédő Győri ETO mellett a Ferencváros, a DVSC-Teva és a Videoton FC is a bajnoki cím megszerzésének reményében kezdi meg a bajnokságot. Bár az élcsapatok többsége légiósokkal is erősített az elmúlt hetekben, az előttünk álló idényben a fiatal játékosok nagyobb számban való szerepeltetésére lehet számítani. Az MLSZ a televíziós bevételek egy részét annak arányában osztja ki a klubok között, hogy az adott bajnoki évben a férfi felnőtt bajnoki mérkőzéseken a 21 év alatti magyar játékosok összesen hány percet töltenek a pályán, valamint ettől az idénytől kezdve évről évre fokozatosan nő a csapatok kereteiben kötelezően szerepeltetendő hazai nevelésű labdarúgók száma.

Az elmúlt közel hetven évben nem látott stadionépítés, létesítményfejlesztés folyik az NB I-es kluboknál. Ez egyúttal azzal is jár, hogy néhány csapat nem tudja megszokott pályáján kezdeni az idényt. A két újonc közül a Mezőkövesd a tervek szerint augusztus 17-e után „térhet haza”, addigi egyetlen, eredetileg hazai mérkőzésének pályaválasztói jogát felcserélte. Így azonban a teljes idényben mind a 15 hazai mérkőzését Mezőkövesden rendezheti. A Puskás Akadémia FC új stadionja várhatóan 2014 tavaszára készül el, addig a székesfehérvári Sóstói Stadionban, a Videotonnal ellentétes sorsolással rendezi mérkőzéseit. A Ferencváros hazai pályája a Puskás Stadion lesz a 2013–2014-es szezonban. Épül a DVSC-Teva új arénája is, de a Loki addig is otthon játszhat, az Oláh Gábor utcai stadionban. Felújítás zajlik Diósgyőrben, ezért a 2. és 4. fordulóra kisorsolt hazai mérkőzéseket a csapat várhatóan Nyíregyházán rendezi meg. Cserélik a gyepszőnyeget Kaposváron, de az elkészül a Rákóczi első hazai mérkőzéséig, a második fordulóig.

Újításokat hoz a szezon a jegyeladások terén is: elindult a Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos jegyértékesítő oldala, a jegy.mlsz.hu, ahol a válogatott, illetve a Stadionbiztonsági Projektben részt vevő klubok hazai mérkőzéseire vásárolhatnak belépőjegyet a szurkolók. Első lépésként hat első osztályú klub (Budapesti Honvéd, DVTK, Győri ETO, Kecskeméti TE, Újpest FC, Szombathelyi Haladás) beléptető-rendszere újult meg a projekt keretében, de hamarosan az összes első osztályú klub mérkőzéseire megvásárolhatók lesznek interneten is a jegyek.

Az MLSZ elnöksége 2010-es megválasztása után közzétett stratégiájában a klubok nemzetközi szereplésével kapcsolatban – talán túlzottan optimista – várakozásokat fogalmazott meg, bízva a futballfejlesztések (TAO-program, akadémiai támogatások, infrastruktúra-fejlesztés, licencrendszer, központi televíziós és marketingjogok központi értékesítése) rövid távú eredményeiben. Az idei nyár nemzetközi kupateljesítménye egyelőre jelentősen elmarad az elvárttól, de hosszú távon továbbra is a magyar élfutball nemzetközi versenyképességében is mérhető fejlődését várja a szövetség.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS