60 éves Paripa, aki gólt lőtt a Real Madridnak is

2013. augusztus. 27., 11:26   |    

60 éves Paripa, aki gólt lőtt a Real Madridnak is

Hatvanadik születésnapját ünnepli ma Weimper István, a Bp. Honvéd korábbi bajnok csatára, hatszoros magyar válogatott labdarúgó.

Soroksáron nőtt fel, a hajdani VM Egyetértés nevelése. Tizennyolc éves korától már az NB I-ben játszott a piros-fehérek közt. Noha jó indulattal is csak középcsapatnak számított az Egyetértés, nagyszerű futballistái voltak. Az ifjú csatár 1971 őszén, például, a Varga – Galambos, Józsa, Sóvári – Nell, Siklósi, Szántai – Karába, Weimper, Szuromi, Katona tizenegyben játszhatott. Az akkor ismét újonc együttes 1972 tavaszán a 14., aztán a 13., majd 1974-ben ismét a 14. helyen végzett az NB I-ben. A következő szezont már nem fejezte be, miután egyesült az MTK-val.

Weimper István 1974-ben a Bp. Honvéd játékosa lett, piros-fehérből piros-fehérbe öltözött. A katonacsapatban töltötte pályafutása legsikeresebb éveit. 169 bajnoki meccsen 75 gólt szerzett, nyert bajnoki címet (1980), volt kétszer ezüstérmes (1975, 1978). Kitett magáért a nemzetközi porondon is a csapat: az UEFA-kupabeli emlékezetes menetelés, melynek során Budapesten még a nagyhírű (s például Krolt, Lerbyt, Tahamatát, Arnesent és La Linget is felvonultató) Ajaxot is legyőzte 4-1-re, végül a negyeddöntőben ért véget. A hollandok ellen a csapat utolsó gólját Weimper István lőtte. Két évvel korábban a Gujdár – Kelemen, Kocsis I., Szűcs, Varga – Pál, Kocsis, Pintér – Fehérvári, Weimper, Kozma tizenegy tagjaként a San Siróban aratott győzelmet a kor egyik legjobb csapata, a milánói Inter ellen. 1975-ben és 1978-ban is második lett a Közép-Európai Kupában.

1980 augusztusában váratlanul klubot váltott, egykori játékostársa, az akkor már vezetőedző Varga doktor hívására a Dunaújvároshoz igazolt. A csapat gyenge volt, a Paripának becézett center azért 28 meccsen berámolt 12 gólt. Ennek köszönhetően nem követte társait a második vonalba, hanem az akkor az élcsapatok közé számító Tatabányára igazolt. A Bányászban részese volt egy újabb nemzetközi sikernek: pályafutása talán legkedvesebb edzője, dr. Lakat Károly irányításával a Kiss I. – Szabó Gy., Lakatos, Fejes, Fischer – Emmer, Csapó, Hermann – P. Nagy, Kovács I., Weimper tizenegy tagjaként a ma már Grosics Gyula nevét viselő tatabányai stadionban 2-1-re győzött a Real Madrid ellen. Az első gólt, büntetőből, Weimper István lőtte Miguel Angel kapujába.

A bányászcsapattal 1982-ben bronzérmes, 1983-ban hatodik, 1984-ben ötödik lett a bajnokságban, 80 élvonalbeli mérkőzésen 34 gólt szerzett. Harmincegy évesen külföldre szerződött, rövid ideig az Arisz Szaloniki játékosa volt. Hazatérése után a Rába ETO-ban újabb bajnoki bronzéremmel zárta le élvonalbeli karrierjét, majd játszott még a Kazincbarcika és a Ráckeve együttesében is.

Az A-válogatottban 1976. március 27. és 1979. október 26. között hat mérkőzésen játszott. E találkozók közül mindössze egyet, az Egyesült Államok ellenit veszítette el a magyar csapat. Emlékezetes meccsen debütált: Baróti Lajos együttese az argentinokat verte meg 2-0-ra a Népstadionban. (A dél-amerikaiak bő két évvel később világbajnoki címet nyertek.)

Edzői pályafutása során kisebb csapatoknál tevékenykedett (Dunavarsány, Taksony, Gyál, Tököl), illetve 1998 és 2001 között Bicskei Bertalan segítőjeként a magyar válogatott pályaedzője is volt.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS