Öt gólt szerezve győztük le az észteket

2013. szeptember. 10., 22:56   |    

Öt gólt szerezve győztük le az észteket

A magyar válogatott magabiztos győzelmet aratott a Puskás-stadionban az észtek elleni vb-selejtezőn, és visszaszerezte a második helyet a csoportban.

Egervári Sándor négy helyen is megváltoztatta a pénteken Bukarestben kezdett tizenegyet, Elek Ákos, a csapatkapitányi karszalagot visszakapó Hajnal Tamás, Laczkó Zsolt és Németh Krisztián jelentették a frissítést. A kapitány támadó felállást választott, ezzel is nyomatékosította, magunk mögött kell tudni az előző vereséget, s bátor játékkal kell visszaszerezni a bizalmat, és talán a megtépázott önbizalmat is. Nagy akarással, harcosan kezdett a csapat, az első hat percben két helyzetet is kialakított az észt kapu előtt. Az elsőnél Németh Krisztián a kapufát találta el, a másodiknál Böde Dániel elől Jääger a gólvonalról mentett. A 11. percben különleges góllal szerzett vezetést a magyar válogatott: Dzsudzsák balról, élesen belőtt labdáját a menteni akaró Mikk Reintam szöglet felé lőtte, de rábikázta a labdát saját társa, Ragnar Klavan lábára, ahonnan a kapujuk jobb felső sarkába pattant a labda (1-0).

A gól után lendületben maradt a magyar csapat, a 21. percben már 2-0-ra vezetett. Hajnal Tamás, aki a kinti meccsen is gólt szerzett, megduplázta az előnyt. Dzsudzsák Balázs a bal oldalon kevergetett, majd beemelt, Böde Dániel továbbfejelte a labdát, a jobb oldalra, üres területre. Koman Vladimir begyűjtötte a labdát, élesen belőtte, a védőjét megelőző Hajnal pedig a bal alsó sarokba lőtt (2-0).

Magabiztosan játszott a magyar csapat, míg az észtek nem tudtak hasonló jó játékkal előrukkolni, mint a múlt pénteken a hollandok ellen. A 41. percben megszerezte a magyar csapat a harmadik gólját is, Böde Dániel a saját térfélen labdát kapott, egyedül megindult vele, lerázta védőit, majd 19 méterről a kapuba lőtt (3-0).

Egervári Sándor kapitányi érájában eddig egyetlen alkalommal szerzett az első félidőben három gólt a válogatott, 2010. október 8-án, a San Marino elleni Eb-selejtezőn. (Akkor 4-0 volt az állás 45 perc után.)

A második játékrész, sajnos, észt góllal kezdődött, a győri légiós, Tarmo Kink betört a tizenhatoson belülre a jobbösszekötő helyén, majd 12 méterről a jobb alsó sarokba helyezett (3-1). A magyar csapat perceken át nem találta az első félidő ritmusát, a cseréikkel a vendégek feljavultak. Egervári Sándor ezt észlelve váltott, Laczkó Zsolt helyett, megerősítve középen a védelmet, Devecseri Szilárdot küldte pályára. A Haladás védője először kapott helyet a nemzeti tizenegyben.

A 70. percben visszaállt a háromgólos különbség, egy szabadrúgás után a jól helyezkedő Németh Krisztián a tizenhatos vonalán átvette a labdát, fordult egyet, aztán laposan kilőtte a jobb alsó sarkot (4-1). Nyilvánvaló volt, hogy ezzel végleg eldőlt a mérkőzés, az észtek lelkesedése is alábbhagyott. A folytatásban újabb újonc, Gyömbér Gábor került a pályára, és a hajrában meglőttük az ötödiket is: Böde Dánielt, aki egyedül tört volna a kapu felé, Reitnam lerántotta, megúszta sárgával. Dzsudzsák Balázs büntetett: 18 méteres szabadrúgása után a labda a sorfalról a jobb alsó sarokba csorgott (5-1).

A magyar válogatott teljesen más arcát mutatta, mint Bukarestben, kiütötte a visszafogott teljesítményt nyújtó észteket, a siker értékét növeli, hogy Egervári Sándor csapata egy, az előző Eb-sorozatban pótselejtezős válogatottat győzött le 5-1-re. Egervári Sándor érájában a mostani volt tétmérkőzésen a harmadik legalább öt szerzett góllal elért győzelem, de az észtek elleni siker értékesebb, mint akár a San Marinó-iak elleni 8-0, akár az andorraiak elleni, idegenbeli 5-0.

A győzelemmel a magyar válogatott, miután a törökök nyertek 2-0-ra Bukarestben, visszavette a pótselejtezőt érő második helyet a csoportban, de a papírforma alapján a már továbbjutott, biztos vb-résztvevő hollandok ellen idegenben nyernie kellene a továbbjutáshoz.

- Szeretném megköszönni a ma jelenlévő szurkolóknak azt a buzdítást, szeretetet, amit kaptunk tőlük. Örülök, hogy magas hőfokon, motiváltan, jól játszva sikerült a három pontot itthon tartani. A második félidő első tíz percét leszámítva végig kezdeményező csapat volt a pályán, ennek meg is lett az eredménye. Tovább él a remény, hogy elérjük célunkat, és bár tudjuk, hogy rendkívül nehéz lesz megtartani a második helyet, mindent megteszünk, hogy ez sikerüljön - értékelt a mérkőzés után Egervári Sándor.

A vb-selejtező csoport állása:

1. Hollandia (már csoportgyőztes) 22 pont
2. Magyarország 14 pont
3. Törökország 13 pont
4. Románia 13 pont
5. Észtország 7 pont
6. Andorra 0 pont

Világbajnoki selejtező mérkőzés, Puskás-stadion
MAGYARORSZÁG–ÉSZTORSZÁG 5–1 (3-0)
MAGYARORSZÁG: Bogdán Ádám – Vanczák Vilmos, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Laczkó Zsolt (Devecseri Szilárd, 61.) – Koman Vladimir, Elek Ákos (Gyömbér Gábor, 76.), Hajnal Tamás, Dzsudzsák Balázs – Böde Dániel, Németh Krisztián (Szakály Péter, 86.)
ÉSZTORSZÁG: Pareiko – Jääger, Reintam, Klavan, Teniste – Purje (Ojaama, a szünetben), Vunk, Mosnikov, Kink (Kams, 76.) – Anier, Ahjupera (Zenjov, a szünetben). Szövetségi kapitány: Tarmo Rüütli
Gólszerző: Klavan (11. – öngól), Hajnal (21.), Böde (41.), Németh K. (69.), Dzsudzsák (85.) ill. Kink (47.)

$galeria_cim


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS