Hivatalos Fantasy Futball játékot indít az MLSZ

2013. október. 17., 11:00   |    

Hivatalos Fantasy Futball játékot indít az MLSZ

2013. október 17-én indul az MLSZ hivatalos Fantasy Futball játéka az mlsz.hu-n. A játék az OTP Bank Liga küzdelmeinek objektíven mért statisztikáira épül, s minden szurkoló számára elérhető lesz egyszeri regisztráció után, teljesen ingyenesen, a fantasy.mlsz.hu címen.

Az MLSZ és a játékot fejlesztő Statzup megállapodása alapján az MLSZ Fantasy Futball Liga a szezon végéig, folyamatosan bővülő funkciólistával üzemel majd, s a felek kölcsönös elégedettsége esetén 2017 nyaráig meghosszabbítható a megállapodás. Már az indulás előtt olyan nagynevű szponzorok láttak fantáziát a játékban, mint a Magyar Telekom, a Microsoft Magyarország vagy éppen az OTP Bank, melyek értékes nyereményeket biztosítanak a játékosoknak, többek között X-Boxokat és nagy értékű okostelefonokat.

A fantasy.mlsz.hu oldalon elérhető játék indulásával egybekötött sajtótájékoztatón résztvevő Mészöly Géza, az MLSZ szövetségi edzője elmondta: a Fantasy Futball alapját jelentő InStat statisztikák a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőinek munkáját is nagyban segítik. A szövetségi edzők egyre többet használják az alkalmazást, és a játékosok is szeretik számokban látni saját teljesítményüket, ugyanakkor nagyszerű ötlet, hogy ezeket a statisztikákat a szakmai felhasználás mellett játékra is fel lehet használni.

- Bízom benne, hogy a most elinduló játék a futball népszerűbbé válását is jelentheti, nagyon fontosnak tartom, hogy a Fantasy Football segítségével még több hívet szerezhetünk a magyar labdarúgásnak - fogalmazott Mészöly Géza.

Salló István,a KTE Phoenix Mecano ügyvezetője szintén részt vett a bemutatón, és elmondta: klubvezetőként évek óta használja a mérkőzésekről készített statisztikákat, Kecskeméten például a szakmai munkában, a játékosok teljesítmények elemzésénél elengedhetetlenek a meccsek pontos statisztikai adatainak felhasználása. Hozzátette: a játékkal kapcsolatban nagyon fontosnak tartja, hogy a Fantasy Futballon keresztül a klubok elérhetik, megszólíthatják a szurkolókat, elsősorban a fiatal generációt, ezért is állt már a tervezés első fázisában a projekt mellé.

Az MLSZ Fantasy Futball játék részletei

A fantasy játék lényege, hogy a felhasználó a rendelkezésre álló heti 30 millió forintos virtuális fizetési keretből összevásárol egy 15 fős játékoskeretet az NB1-ben játszó futballisták közül válogatva. Ezután a felhasználó a játékosok való életben, az NB1-es mérkőzéseken nyújtott – és az orosz InStat Football hivatalos mérései alapján elemzett – teljesítményei alapján pontokat kap, s a csapat kezdő tizenegyének teljesítménye alapján a többi “fantasy menedzserrel” versenyezhet az értékes nyereményekért.

A pontozás is szakít a hagyományos, nyugat-európai játékok megszokott rendszerével: a gólokon, gólpasszokon, játszott perceken és piros lapokon kívül beleszámít a passzhatékonyság, a párharcokban való sikeresség, s a pontok jelentős részét kitevő InStat Indexen keresztül gyakorlatilag minden egyes labdaérintése következményekkel jár.

Ahogy a játékosok teljesítménye, úgy áruk is hétről-hétre változhat, így a játék nem csak arról szól, hogy a felhasználónak el kell találnia, a héten ki fog jól játszani, hosszú távú gondolkodásra, csapatépítésre is szüksége lesz.

A két bajnoki forduló között lehetőség van a játékosok adás-vételére, a sérült, rosszul teljesítő játékosok kicserélésére, a kezdeti heti 30 millió forintos keret növelésére is.

A játék szabályrendszerét is a Statzup csapata fejlesztette ki, pályájukon elismert statisztikusok és edzők segítségével, az InStat Football szakmai támogatásával. Éppen ezért a pontozás és a kereskedelmi rész igyekszik egyszerű, de a lehető legéletszerűbb lenni, figyelembe véve a játéktechnikai, játékelméleti szabályokat és a felhasználói élményt. A játékban elért sikerek természetesen nem jelentik azt, hogy valaki a való életben is sikeres edző lenne, ugyanakkor jó alapot ad arra, hogy valaki kedvet kapjon a szakmai alapok megismerésére, a mérkőzés-elemzések elsajátítására, pályaválasztáskor az edzői vagy épp sportvonalon való elhelyezkedésre.

A felhasználóknak már az induláskor lehetőségük lesz kiválasztani kedvenc klubunkat, s az adott klub ligájához csatlakozva nemcsak az adott klubnak szurkoló többi játékossal mérhetik össze tudásukat, de a klubok által felajánlott nyereményekért is megmérkőzhetnek. A folytatásban további fejlesztésekre lehet számítani, egyre bővülő funkciók, egyre bővülő tartalom mellett - tavasztól például draft alapú bajnokság, kuparendszerű verseny indul értékes nyereményekért.

A Statzupról

A Statzup egy 4 fős magyar startup, mely először az orosz InStat Football videoelemző cég méréseire építve indítja el saját termékeit. Az MLSZ Fantasy Futball Liga a projekt első terméke, referenciamunkája, melyet a következő hónapokban több nemzetközi verzió követ majd. (első körben az orosz, török, lengyel, német, román bajnokságra épülő, teljesen lokalizált játékok, s a cél, hogy tavaszra 15-17 bajnokság legyen elérhető vagy a szövetségekkel, klubokkal közösen, vagy saját márkával)

A csapat 2013-ban döntős volt a Smartmobil startup versenyen, 2. helyezést ért el a Microsoft Imagine Cup verseny magyarországi döntőjében, a Microsoft BizSpark Plus programjának a tagja, az MLSZ hivatalos partnere, az InStat Football partnere.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS