Puskás Ferenc kapcsolja össze a futballtörténelem legjobb csapatait

2013. november. 18., 16:20   |    

Puskás Ferenc kapcsolja össze a futballtörténelem legjobb csapatait

Nemrégiben új hetilapot alapított a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség The FIFA Weekly néven. Két olyan összeállítás is megjelent a már napvilágot látott számaiban, amelyben a magyar labdarúgás történetét idézi. Puskás Ferenc a két legjobb csapatban egyaránt főszereplő volt.

A Heti Top 11 (Weekly Top 11) nevű rovatban a szerzők minden idők legjobb 11 csapatának állítanak emléket. Az első két helyezett a Real Madrid sorozatban öt Bajnokcsapatok Európa Kupája elsőséget szerzett generációja, a Fehér Balett. A hatsoros, esszenciális bemutató két nevet említ meg külön is, Alfredo Di Stéfanóét és az 1960-as, glasgow-i BEK-döntőben négy gólt szerzett Puskás Ferencét. A lista második helyezettje, ahogyan írni szokták termékek esetében, „100 százalékig magyar”, ugyanis e helyet az Aranycsapat kapta. A méltatás szerint: „Magyarország Aranycsapata, amely az ötvenes években 31 találkozón veretlen maradt, s az első csapat volt a kontinensről, amely nyerni tudott Angliában, 1953 novemberében.”

A lista további szereplői: a Liverpool FC 1964 és 1986 közötti csapata, amely ebben a periódusban 11 angol bajnoki címet nyert (1990-ig 13-at), s négyszer is elhódította a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. A Manchester United 1968-as alakulata, amely tíz évvel a nyolc játékosa halálát követelő légikatasztrófa után Európa legjobbja lett. A tiki-takát játszó Barcelona. A spanyol válogatott, amely 2008 és 2012 között két Európa-bajnoki címet, s köztük egy világbajnoki címet nyert. Az AC Milan, amely három holland csillagával a nyolcvanas és a kilencvenes évek fordulóján mindent megnyert, amit csak lehetett. Az 1970-es brazil válogatott, amely Pelével az élen százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg a mexikói világbajnokságot. Az Ajax hetvenes évekbeli csapata, amely a totális futball úttörője volt. Eusébio (és – noha a Weekly nem emelte ki külön – Guttmann Béla) Benficája, amely 1961-ben és 1962-ben is BEK-győztes lett. Olaszország 1982-es világbajnok válogatottja, a gólokat szóró Paolo Rossival, s például a védelem két pillérével, Dino Zoff-fal és Gaetano Scireával.

A szerzők összeállították a legmegrázóbb vereségeket is. (The greatest shocks in football history.) A lista élén a magyar válogatott veresége áll az 1954-es világbajnoki döntőben. A 3:2-es német győzelmet berni csodának aposztrofálja, idézve a nemzetközi futballirodalomban jól ismert The miracle of Bern kifejezést. A további meglepetések: a dánok 1992-es Európa-bajnoki győzelme, a görög válogatott 2004-es Eb-aranya, az amerikai csapat győzelme az 1950-es Mundialon az angolok ellen, az 1938-as világbajnokságon Svájc fordítása és továbbjutása 0:2-ről a németek ellen. (Ennek köszönhetően játszott a negyeddöntőben a magyar csapat a svájciakkal, s nem az osztrákokkal megerősített németekkel.) Uruguay győzelme Brazília ellen az 1950-es világbajnokság utolsó mérkőzésén. A Feröer-szigetek győzelme 1990-ben, a svédországi Eb selejtezőjén Ausztria ellen. Az észak-koreaiak 1:0-s sikere 1966-ban, az angliai világbajnokságon az olaszok ellen. Az Apoel Nicosia a legjobb nyolcig tartó menetelése a 2011–2012-es BL-sorozatban. Ausztria 3-2-es győzelme az NSZK ellen az 197-as Mundialon. A 2013-as Osztrák Kupa-döntő, amelyben a harmadik ligás Pasching 1-0-ra legyőzte a bajnok bécsi Austriát


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS