Az otthon zöld füvén – bemutatták az új MLSZ-könyvet

2013. november. 25., 14:59   |    

Az otthon zöld füvén – bemutatták az új MLSZ-könyvet

A Dénes Tamás, Hegyi Iván, Lakat T. Károly szerzőtrió sorozatban harmadik közös könyvét az MLSZ szervezésében megtartott, az Évszázad Mérkőzésének évfordulójának ünneplésével egybekötött válogatottak találkozóján mutatták be.

A könyvet jegyző szerzőtrió két korábbi, MLSZ-gondozásban megjelent kötete, a Királyok, hercegek, grófok és a Válogatott gyűjtemény egyaránt kivívta a szakma és az olvasóközönség elismerését, előbbiért nívódíjat, utóbbiért Ezüstgerely-díjat vettek át írói.

Dénes Tamás, Hegyi Iván, Lakat T. Károly hármas Az otthon zöld füvén című könyve a magyar labdarúgás legérdekesebb, legemlékezetesebb bajnoki és hazai kupamérkőzéseit dolgozza fel. Illetve annál lényegesen mélyebbet merít: a pályán történt események taglalása mellett bepillantást enged a kulisszák mögé, s már-már történelmi alapossággal összegzi különböző korok és korszakok sajátosságait.

Nincs olyan nagy sztár a magyar labdarúgás 112 éves történetében, aki ne szerepelne ebben a könyvben, nincs olyan nagyon emlékezetes, sorsfordító 90 perc, amely kimaradt volna. Ezzel szemben kiderül például, hogy melyik volt az első bundameccs vagy a legnagyobb gólkülönbségű élvonalbeli bajnoki összecsapás. Elmesélik a szerzők a Hungária (MTK) önfeloszlatásának és az erdélyi klubok visszatérésének igaz történetét, mint ahogy az ötvenes évek különös históriáit is.

Táblaborító (átlátszó szürkével)|

Kiderül, hányszor nem volt elég egy szezonban száz gól sem a bajnoki címnyeréshez, melyik csapat lett úgy bajnok, hogy fél éven át nem játszott otthon, hogy hogyan bukta el kétszer is Verebes MTK-ja az utolsó fordulóban a bajnoki címet, s hogy miért verték meg a Fradi szurkolói még a saját játékosaikat is. Megtudhatjuk, mit jelentett a szocialista kapitalizmus.

Természetesen nem csak a fővárosi (hajdani) nagy klubok mérkőzései szerepelnek a kiválasztottak között: negyven egyesület került fel a „szereplők” listájára. Ahogyan a szerzőtriótól megszokhattuk már, ezúttal is egy különlegességet ajánlanak a „félidőre”: ezúttal a magyar filmek és a futball kapcsolatát dolgozták fel.

Az keménytáblás, 328 oldalas, korabeli fotókkal illusztrált kötetet vidéken és Budapesten az Alexandra valamint a Líra és Lant hálózatában lehet megvásárolni, 4990 forintos fogyasztói áron.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Szombati csúcsrangadó a Merkantil Bank Ligában
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS