Futsal Eb 2014: Farkas Balázs Belgiumban bizonyíthat

2014. január. 24., 12:22   |    

Futsal Eb 2014: Farkas Balázs Belgiumban bizonyíthat

A futsal Európa-bajnokság január 28-án kezdődik az antwerpeni Elzenveld Centrumban – egyetlen magyar játékvezetővel.

A hamarosan kezdődő futsal kontinensviadal tizenhat játékvezetője mind külön nemzetet képvisel. Magyarországot egyedül Farkas Balázs reprezentálja. Szombaton indul Antwerpenbe, az Eb helyszínére, majd vasárnap kell teljesítenie a fizikai tesztet. A keddi nyitómérkőzésig még számos előadáson kapnak instrukciókat.

– Ez az első Eb-m, és csak egy célom lehet: a rám bízott feladatokat a lehető legjobb szinten megoldani – ezzel hálálva meg a bizalmat. Azt gondolom, hogy a koncentráció és a jó együttműködés lesz a legfontosabb, nem elhanyagolva a játékvezetés többi összetevőjét sem – kezdte Farkas Balázs.

– Amióta megkaptam a küldést, ezzel kelek, ezzel fekszem, mindig ott motoszkál a fejemben, hogy a lehető legjobban készüljek fel. Rövidebb lett a téli pihenő, már karácsonykor megkezdtem az edzéseket. Ennek köszönhetően reményeim szerint sikerrel fogom teljesíteni a futsal játékvezetésben újdonságnak számító yo-yo tesztet. Az elméleti felkészülésemet jól segítette a magyar futsal játékvezetők január eleji edzőtábora is, és természetesen minden levezetett mérkőzés sok tanulsággal szolgál, melyeket az ellenőrök és kollégák segítségével alaposan kielemeztünk. Köszönetemet szeretném kifejezni az MLSZ JB és a futsal szakág vezetőinek, amiért lehetővé tették számomra, hogy Solymosi András kollégámmal magyar bajnoki mérkőzéseket vezethettem kommunikációs szett segítségével, hiszen az Eb-n is segítségünkre lesz ez a rendszer.

A labdarúgástól eltérően a futsal játékvezetők jelenleg szinte mindig egyedül utaznak külföldre, általában mini-torna rendszerben zajlanak az események, ahol különböző országok játékvezetői működnek közre, így a sokszínűség nem lesz újdonság.

– A ritka kivételek egyike volt, amikor két esztendeje Kovács Gáborral együtt vezettük a Spanyolország-Szlovákia világbajnoki play-off mérkőzést. Reményeink szerint hamarosan változik a lebonyolítás rendszere, és sűrűbben vezethetünk együtt.

Farkas Balázs 21 éve Pest megyében vizsgázott játékvezetőként, természetesen akkor még csak a nagypályás pályafutására készült.

– Az első lépésektől rengeteg segítséget kaptam a megyei vezetőktől és a kollégáktól egyaránt, majd fokozatosan bekerültem az országos vérkeringésbe. Voltak örömteli és kevésbé szerencsés időszakok is, ez megtanított arra, hogy minden részsikert meg kell becsülni, és mindig a következő feladatra kell összpontosítani. A futsal Európa-bajnoki szereplés lehetősége eddigi pályafutásom legkiemelkedőbb eseménye. Hatalmas megtiszteltetés és nagy felelősség is egyben, hiszen Magyarországot, a magyar játékvezetést képviselhetem. Igyekszem a korábbi futsal világeseményeken szereplő magyar elődök nyomába eredni, de mint köztudott, magasan van a léc. Őszintén szólva nagyon meglepett a jelölésem, mert ugyan voltak személyemet érintő pozitív előjelek, de álmodni sem mertem róla - mondta a játékvezető.

Az Eb csoportbeosztása:

A csoport: Belgium, Ukrajna, Románia

B csoport: Oroszország, Portugália, Hollandia

C csoport: Olaszország, Azerbajdzsán, Szlovénia

D csoport: Spanyolország, Csehország, Horvátország

A hírkategória további hírei

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS