Magyar előadás a labdarúgó sporttudományi világkonferencián

2014. április. 02., 16:05   |    

Magyar előadás a labdarúgó sporttudományi világkonferencián

Az eddigi három specializáltan labdarúgó sporttudományi világkonferencián eddig nem volt magyar előadás, mind maga a program, mind az előadás akkreditációja a teljes magyar labdarúgás presztízsét, sportdiplomáciáját erősítheti.

Az elmúlt másfél évben a Magyar Labdarúgó Szövetség, illetve Orvosi Bizottsága (OB) kezdeményezésére és támogatása mellett hat labdarúgó-akadémia keretében került sor egy ún. „core”, avagy törzsizomzat erősítő programra.

A program dr. Varga Péter Pál OB-elnök és dr. Várszegi József MLSZ egészségügyi szakreferens irányítása mellett zajlott. A program sporttudományi hátteréért, nemzetközi tudományos elemzéséért Zalai Dávid volt felelős, aki Szilágyi Ágnes mellett a program gyakorlatinak összeállításban is részt vállalt.

A program hatékonyságáról, eredményeiről, illetve a tudományos hátteréről 2013 novemberében egy erre szervezett konferencián számoltak be a telki edzőközpontban a szakmai közvélemény előtt.

A konferenciát követően Szalai Lászlóval, az edzőképzés irányítójával történt konzultáció után Zalai Dávid elkészítette azt az oktatási anyagot, (tudományos háttér, elméleti megközelítés, gyakorlatok), amely bekerül az MLSZ-UEFA edzőképzésbe is.

Zalai Dávid tudományos közleményt készített a programról, eredményeiről és az abstractot megküldte a 2014 nyarán Portlandben megrendezésre kerülő labdarúgó-tudományok világkongresszusára. Az egész világról mindössze 300 előadást fogadtak el, ami között szerepel az MLSZ törzsizom erősítő programja.

A 2008 óta kétévenként megrendezésre kerülő világkonferenciát (2008 Liverpool - Anglia; 2010 Port Elizabeth - Dél Afrika; 2012 Gent - Belgium) idén Portlandben az Egyesült Államokban tartják meg. A 2014-es világkonferencián az MLSZ programját Zalai Dávid képviseli, előadásának címe: „Effecteiveness of functional core strength programme for young (U15) elite academy soccer players. One competitive season follow-up”.

A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS