Magyar-román elnöki találkozó

2014. április. 18., 13:47   |    

Magyar-román elnöki találkozó

Ma délelőtt, Budapesten bemutatkozó látogatást tett a Magyar Labdarúgó Szövetség Elnökénél, dr. Csányi Sándornál a Román Labdarúgó Szövetség élére nemrégiben megválasztott 29 éves, politológusi doktorátussal rendelkező Razvan Burleanu vezette küldöttség.

A román és az Európai Minifutball Szövetség elnöki tisztségét betöltő Burleanu az elnöki poszton az 1990 óta több alkalommal is újraválasztott, idén visszavonuló Mircea Sandut váltotta az elnöki tisztségben, megelőzve a tisztújítás előtt sokkal esélyesebbnek és ismertebbnek számító, az FC Barcelona egykori csapatkapitányaként világhírű Gheorge Popescut. A román elnököt elkísérte Radi Visan fejlesztési igazgató, Marcel Puscas területi fejlesztési igazgató és Novák Levente tanácsos is.

A román elnök látogatásának jelentőségét növeli, hogy megválasztása utáni első hivatalos külföldi útja a Magyar Labdarúgó Szövetséghez vezetett.

A baráti légkörű megbeszélésen a felek kölcsönösen kifejezték egymás iránti tiszteletüket és megfogalmazták szándékukat, hogy minkét fél kulturális és nemzeti hagyományait tiszteletben tartva, mindent megtesznek azért, hogy valamennyi közös sporteseményt a fair play és az európai értékrend tiszteletben tartása jellemezze. A találkozón mindenki egyetértett abban, hogy a nemzeti szövetségek közötti harmonikus kapcsolat remek kiinduló pont ahhoz, hogy közösen mindent elkövessenek annak érdekében, hogy ne ismétlődhessenek meg az egy évvel ezelőtti, nagy visszhangot kiváltó bukaresti történések.

Figyelemmel arra, hogy a sorsolás szeszélye folytán ismét egy Eb-selejtező csoportba került a két ország nemzeti válogatottja, a szövetségek eltökélt szándéka, hogy a két mérkőzés kizárólag a futballról és a sportról szóljon. A cél, hogy mindkét csapat szurkolótábora sportszerűen biztassa sajátjait, tartózkodva a futballpályákra nem illő, a sport szellemiségétől teljességgel idegen cselekedetekről. Annak érdekében, hogy a mostani sorozatban egyik fél részéről se kerülhessen sor a tavaly ősszel tapasztalt sportszerűtlen szurkolói magatartásra, szakmai, szakértői egyeztetések kezdődnek a román és a magyar fél között az Európa-bajnoki selejtezők biztonságos, magas színvonalú megrendezéséről.

Dr. Vági Márton, az MLSZ főtitkára hozzátette, hogy csak a két fél szoros együttműködése jelenthet garanciát arra, hogy akár az Eb-selejtezők, akár más közös sportesemény olyan körülmények között kerülhet megrendezésre, amely méltó a két európai ország közös értékrendjéhez.

Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke kiemelte, bízik a korábbi jó kapcsolat folytatásában, és így a jövőben is rendszeresek lesznek a korosztályos válogatottak, a női csapataink és a futsalszakágak közötti, komoly szakmai értékkel bíró találkozók.

A felek kifejezésre juttatták azt is, hogy abban érdekeltek, hogy a labdarúgás olyan eszköz legyen, amely a két ország közötti sportbarátság erősítésével összeköt és egymás iránti türelemre, tiszteletre és elfogadásra tanít.

Dr. Csányi Sándor és Razvan Burleanu megegyeztek abban, hogy mihamarabb folytatják a kétoldalú konzultációt.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS