Ötvenéves Brockhauser István

2014. május. 03., 10:32   |    

Ötvenéves Brockhauser István

Ma ünnepli az ötvenedik születésnapját Brockhauser István, korábbi tízszeres válogatott kapus.

Az 1964. május 3-án született kapus az Újpesti Dózsa nevelése, majd 1983-tól – a Honvéd Szabó Lajos SE-ben töltött egyéves katonáskodástól eltekintve – 1988-ig a Váci Izzó MTE tagja volt. A Duna-parti város csapata vele érte el addigi legnagyobb sikerét, s jutott fel 1987-ben az első osztályba. A 193 centis, óriástermetű kapus végigvédte az első az élvonalban töltött szezont is, majd visszatért Újpestre. Első számú kapusnak. Az 1988–1989-es idényben öt mérkőzésre még átengedte a helyét Gróf Attilának, az 1989–90-esben, amelyet a lila-fehérek Varga István edző irányításával bajnokként zártak, már minden találkozón ő védett. Még további két idényt töltött a lila-fehéreknél, 1992-ben az akkor éppen Kovács Ferenc által irányított gárdával megnyerte a Magyar Kupát. A sorozatban nyolc mérkőzéséből ötön, köztük az éppen a Vác ellen megnyert döntőben nem kapott gólt.

Addigra már bemutatkozott a válogatottban is: 1990. március 20. és 1994. december 14. között tízszer őrizte a nemzeti tizenegy hálóját. 1992 nyarán átszerződött a Kispest-Honvéd FC-hez, amellyel egy hektikus idény végén azonnal bajnokságot nyert. A piros-feketék Verebes Józseffel kezdték a szezont, a Mágust nyolc forduló után egy mérkőzésre Szurgent Lajos váltotta, mígnem megérkezett Martti Kuusela, akivel a gyengén kezdő csapat magára talált, s bajnok lett. Ez volt az a szezon, amely előtt a Kispest-HFC Illés Bélával, Fischer Pállal, Hamar Istvánnal és a kölcsönadásból visszatért Orosz Ferenccel is erősített. Brockhauser István 19 szerepléssel járult a sikerhez, a 3. forduló után vette át a Begimba távozott Gulyás István helyét, majd utána csak tavaszi kézsérülése miatt hiányzott. Kuuselánál ha egészséges volt, ő védett. 1995 végéig szerepelt Kispesten, a csapat 1996 tavaszán megnyerte a Magyar Kupát, de akkor már Vezér Ádám volt az első számú kapus. (Brockhauser egy találkozón, a Szigetszentmiklós elleni, a 16 közé jutásért vívott meccsen védett, statisztailag ő is kupagyőztes.) Az előd a tavaszt kölcsönjátékosként a Győri ETO csapatánál töltötte.

Akadt, aki akkoriban a harminckét éves kapust visszavonultatta volna, ám érkezett egy ajánlat Belgiumból. Brockhauser István az RKC Genk kapusa lett. Szinte újjászületett légiósként, élete formájában védett kint. Vezérletével a kisváros együttese 1998-ban Belga Kupa-győztes, 1999-ben bajnok, 2002-ben kupagyőztes és bajnok is lett. Az akkor már 38 éves kapus a csúcson elköszönt, hazatért, de már nem védett többet az élvonalban. Visszavonulása óta elsősorban kapusedzőként dolgozott, az Újpestnél és a Bp. Honvédnál pallérozta a hálóőröket. 2012 nyarán ismét visszatért Újpestre, ahol technikai vezetőként tevékenykedik.

A hírkategória további hírei

Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS