Marad 16 csapatos az OTP Bank Liga, Pintér Attilával egyeztetett az elnökség

2014. május. 27., 21:57   |    

Marad 16 csapatos az OTP Bank Liga, Pintér Attilával egyeztetett az elnökség

Kedden délután ismét ülésezett az MLSZ Elnöksége. A testület - a korábban elhatározottak szerint - rendszeres tájékoztatást kap a szövetségi kapitánytól a válogatott munkájáról.

Pintér Attila napirenden kívüli beszámolójában részletesen beszámolt a finnek (1-2) és a dánok elleni (2-2) válogatott mérkőzések szakmai tapasztalatairól. A két hazai felkészülési mérkőzésen a kapitány tesztelte a korábbi válogatott játékosokat és olyanokat is, akik korábban nem szerepeltek még a nemzeti csapatban. A szövetségi kapitány említést tett a kluboknál folyó szakmai munka minőségének fontosságáról is, és ismételten felhívta a figyelmet az összefogás, valamint az eredményes munka feltételeinek biztosításának fontosságára. Pintér kiemelte, hogy az esetenként jelentkező nehézségek ellenére az eddigi összetartások hasznosnak bizonyultak, ezért ezek folytatására kiemelten szükség van. A válogatott keretet alkotó labdarúgóknak minél több összetartásra és több rutin megszerzésére van szükségük a csapatépítés érdekében – hangsúlyozta Pintér Attila.

A kapitányi beszámolóhoz hozzászólt Kovács Ferenc, a Videoton FC tiszteletbeli elnöke, aki megerősítette Pintér Attila mondanivalóját, az összeszokottság és a klubokban folyó szakmai munka erősítését, a csapatoknál zajló fizikai felkészítés minőségének javítását szorgalmazta. A tapasztalt szakember szerint állóképesség, a játék gyorsasága terén és taktikai felkészültségben is jelentős lemaradásban vagyunk a nemzetközi mezőnyhöz képest.

Ezt követően az Elnökség meghallgatta Kovács Ferenc, az utánpótlásképzés megújítására létrehozott ad hoc bizottság elnökének beszámolóját a bizottság munkájáról. A szakemberek 12 témakörben határozták meg az utánpótlás-képzés problémáit és a javasolt megoldásokat. A testület szakmai megállapításai alapján az Elnökség újabb feladatokat határozott meg, és a munka folytatásához, az operatív teendők ellátására feladattervet fogadott el. Ezek alapján a következő egy évben ki kell alakítani az utánpótlás szervezeti, infrastrukturális, minőségbiztosítási rendszerének felépítését, a teljesítményorientált finanszírozási hátterét, valamint a minden korosztályra és játékpozícióra specifikált képzési programot és az ezeket támogató szakmai kézikönyvek sorozatát. A bizottság szakmailag megalapozott megállapításait - összhangban a korábban megismert, a Double Pass cég által készített, az akadémiákon folyó munkát elemző útmutatásaival és az edzőképzés fejlesztésének irányaival - figyelembe kell venni egy egységes, komplex utánpótlás-nevelési koncepció megalkotásakor és annak végrehajtásakor.

Az elnökség megállapította, hogy az ad hoc bizottság magas színvonalon végezte el feladatát, és megköszönte a bizottság tagjainak munkáját. Az Elnökség úgy döntött, hogy a bizottság változatlan személyi összetételben Utánpótlás Tanácsadó Testületként (UTT) folytassa a munkát a kidolgozott koncepció végrehajtásáig. Az új testület elnöke is Kovács Ferenc lesz. Az Elnökség felkérte az UTT-t, hogy a soron következő elnökségi ülésre az utánpótlásfejlesztési-program kulcspozíciót betöltő szakemberek személyére tegyen javaslatot.

Az MLSZ Elnöksége az írásos előterjesztés alapján elfogadta a nagypályás labdarúgás, a futsal és strandlabdarúgó-bajnokság, valamint az utánpótlás-bajnokságok jövő évi versenykiírásait, illetve versenyszabályzatainak módosítását.

Az Elnökség határozott arról is, hogy a következő bajnoki évtől az utánpótlás-bajnokságok egyes korosztályaiban alsó és felsőházi rájátszásos rendszerre tér át, mert a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy túl nagy különbségek mutatkoztak a mezőny legerősebb és gyengébb csapatai között. A döntéshozó testület úgy határozott, hogy a 2014-15-ös bajnokságban nem szervezi meg az U21-es bajnokságot. A többi korosztály tekintetében az Elnökség felkérte az UTT-t, hogy tekintse át az utánpótlás-bajnoki rendszert és készítsen szakmai javaslatot a 2015-16-os bajnoki évadtól kezdve az esetleges változtatásokra.

Az Elnökség vita után elutasította az NB I-es Bizottságnak az NB I létszámemelésére vonatkozó javaslatát. Az Elnökség álláspontja szerint az ország, a magyar labdarúgás gazdasági ereje jelenleg nem bír el fenntartható módon 16 élvonalbeli csapatnál többet. Kisebb létszámú bajnokság esetén, kevesebb felé oszlanának a bevételek is, ami nemzetközi szinten növelheti az élcsapatok versenyképességét. Így az esetleges változtatás iránya sokkal inkább a létszámcsökkentés megfontolását indokolja.

A testület elutasította a Létavértes csapatának – rendkívüli eljárást igénylő – licenckérelmét. A sportszervezet elmulasztotta a március 14-i, jogvesztő határidőig benyújtani NB II-es licenckérelmét, majd ezt követően a hatályos licencszabályzat módosítását, és ezzel egy időben egyedi elbírálást kért a szövetség vezetésétől. Az MLSZ Elnöksége a hatályos szabályokat betartva a kérést elutasította.

Az NB II-es Bizottság javaslata alapján a 2014-15-ös szezontól valamennyi másodosztályú csapat köteles a hazai bajnoki mérkőzéseiről televíziós sugárzásra alkalmas felvételt készíteni, abból egy ötperces összefoglalót szerkeszteni és a felvételeket az MLSZ rendelkezésére bocsátani.

Az MLSZ Fegyelmi- és Versenybizottságának javaslatára módosult a Fegyelmi Szabályzat. A Fegyelmi Szabályzat módosítása egyértelművé teszi, hogy a szabályok valamennyi sportszakemberre, játékosra, edzőre, masszőrre, rendezőre, tulajdonosra is érvényesek.

Változott a fegyelmi vétségekre vonatkozó elévülési szabály is: ezentúl, a kéthónapos elévülési idő helyett - a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan - egy bajnoki idényen belül nem évülnek el a fegyelmi vétségek.

A kupamérkőzések sárga lapjait illetően a Magyar Kupában és a Ligakupában, az eddigi kettő helyett, a harmadik sárga lapos figyelmeztetést követően kerül sor egymérkőzéses eltiltásra. Ezzel együtt viszont szigorodik is a szabályzat: a jövőben a szövetség súlyosabban szankcionálja a pénzbüntetés késedelmes befizetését, a szerződésben vállalt kötelezettség megszegését, illetve a sportszervezetek átigazolási megállapodása alapján keletkező fizetési kötelezettség elmulasztását.

A jövőben az utánpótláskorú bajnoki mérkőzéseken fegyelmi vétséget elkövető labdarúgót csak időre (pl.: egy hétre szóló eltiltás) lehet a következő szezontól eltiltani. Erre a változtatásra azért volt szükség, mert az eddigi gyakorlat szerint a saját korosztályában eltiltott játékos, a büntetése letöltése helyett, egy korosztállyal feljebb játszott.

Az MLSZ edzőképzés területén kidolgozott egy új programot a felnőtt amatőrcsapatok mellett dolgozó szakemberek számára. A program legkésőbb jövőre indul és célja, hogy a legalacsonyabb osztályú bajnokságokban a nevezés feltétele legyen az új típusú edzőképzésben résztvevő edzők alkalmazása. A 2016-2017-es bajnoki évtől az NB III-as bajnokságban dolgozó edzőknek MLSZ B (Amatőr) diplomára lesz szükségük

A stratégiában meghatározott feladat, hogy a női felnőtt és utánpótláscsapatoknál dolgozó szakvezetők magasabb képzettségű diplomával rendelkezzenek. Erre figyelemmel tovább szélesedik az edzőképzés szerepe a női felnőtt és utánpótláscsapatoknál dolgozó szakvezetők esetében is, 2017-re - az UEFA irányelveivel összhangban - az A licences végzettség lesz kötelező.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS