U19: magabiztosak a portugálok

2014. július. 16., 12:36   |    

U19: magabiztosak a portugálok

Hat győzelemmel, hibátlan teljesítménnyel vívta ki az U19-es Európa-bajnokságon való részvételi jogot a portugál válogatott. Hélio Sousa szövetségi edző szerint a Belgium elleni siker meghatározó volt a csapat szereplésében.

A magyar U19-es válogatott az Európa-bajnokság második csoportmeccsén, július 22-én, kedden a felcsúti Pancho Arénában mérkőzik meg a Portugáliával. A két csapat az elmúlt másfél évben kétszer találkozott egymással, tavaly tavasszal a mieink 1-0-ra győzni tudtak Portugáliában, majd ősszel emlékezetes, 3-3-as döntetlent játszott egymással a két együttes Telkiben. A portugálok magabiztosan készülnek a magyarországi kontinensviadalra, de szövetségi edzőjük, Helio Sousa az uefa.com-nak adott interjúban elismerte, hogy mindhárom csoportmeccs kőkeménynek ígérkezik.

- Magyarország, Ausztria és Izrael is nehéz ellenfél. A magyarokat ismerjük, legutóbb 2013 októberében játszottunk velük egy tornán, a másik két csoportellenfelünk játékát megpróbáljuk minél jobban feltérképezni – mondta Hélio Sousa az Európai Labdarúgó-szövetség hivatalos oldalának adott interjúban.

A portugál válogatott hat mérkőzésen szerzett hat győzelemmel jutott ki az Európa-bajnokságra. A szövetségi edző büszke a csapatára, hogy az elitkörben egy meggyőző, görögök elleni 3-0-s siker, majd a Wales elleni 3-2-s győzelem után 0-2-s hátrányból fordított 3-2-re Belgium ellen. Elmondása szerint a belgák elleni siker volt a kulcs, amikor a tanítványai megértették, hogy mekkora áldozatot kell hozniuk a válogatottban.

- A továbblépéshez elengedhetetlen, hogy a portugál kulcsjátékosok rendszeresen megkapják a játéklehetőséget klubcsapataikban. Ha ez meglesz, akkor abból hosszú távon a felnőtt válogatott profitál - így a szakember.

Az esélyekről szólva Sousa kijelentette: csapata szeretné kvalifikálni magát a 2015-s U20-as világbajnokságra, de az Eb-n a legjobb négy közé jutást célozza meg alakulatával.

- Minden csapatot képesek vagyunk legyőzni! – mondta határozottan Sousa, aki a németek mellett a magyarokat jelölte meg a torna fő esélyeseinek.

A portugál futball fejlődése szempontjából ígéretes jel, hogy 2014-ben az U17-es korosztály is szerepelt Eb-n, ahogy idén az U19-es generáció is megméreti magát a kontinensviadalon. Ha minden a tervek szerint halad és a játékosok megfelelő ütemben fejlődnek, ráadásul sikerélmény éri őket és látják, hogy a kemény munka gyümölcsözik, akkor később a felnőtt futballban is megállják a helyüket – tette hozzá a magyar válogatottal egy csoportban játszó portugál U19-es válogatott szakvezetője.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS