Az U19-es győztesek közül világ- és Európa-bajnokok is lettek

2014. július. 17., 14:24   |    

Az U19-es győztesek közül világ- és Európa-bajnokok is lettek

A szombaton kezdődő, hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokság előtt felidéztük, hogy az elmúlt tíz év hasonló tornáin kik arattak sikert a későbbi nagy sztárok közül. S bukkantunk még néhány további érdekességre is.

2004, SVÁJC. Döntő: Spanyolország–Törökország 1-0

Története során harmadszor (1995 és 2002 után ismét) nyert a spanyol válogatott, a tornán az 1985. január 1. után született játékosok vehettek részt. A győztesek közül Sergio Ramos, Raúl Albiol és David Silva 2008-ban és 2012-ben a felnőttek között is Európa-bajnok lett, 2010-ben világbajnok lett, s játszott a 2008-as Eb-arany után betegsége miatt visszavonult Rubén de la Red is. 2012 Európa-bajnoka Juanfran. Válogatott, sőt Konföderációs Kupa-győztes lett Roberto Soldado. Az ezüstérmes törökök között ott Burak Yilmaz, akit 2012-ben a BL-csoportkör legértékesebb játékosának választottak. A belgákat Thomas Vermaelen és Nicolas Lombaerts, az olaszokat Riccardo Montolivo, a svájciakat Johan Djourou, Valon Behrami, Blerim Džemaili és Reto Ziegler – mind a négyen kerettagok voltak a brazíliai vb-n –a németeknél Marcello Jansen (Eb-ezüstérmes, kétszeres vb-harmadik) és Mario Gomez erősítette. A lengyeleknél akkor tűnt fel Lukasz Piszczek, Jakub Blaszczykowski és Lukasz Fabiański is.

2005, ÉSZAK-ÍRORSZÁG. Döntő: Franciaország–Anglia 3-1

Brit földön döntőt játszott a háromoroszlános válogatott, amely csak az öt év után újra Eb-aranyérmet nyert franciákkal nem bírt. A Kékeknél aranyérmet nyert Hugo Lloris, Yoann Gourcuff és Yohan Cabaye, ellenben az angolok közül senki sem futott be e trió tagjaihoz hasonló karriert. A Kassai Viktor által vezetett, Szerbia és Montenegró ellen 3-1-re megnyert elődöntőben mesterhármast szerző Matty Fryatt, például, mindössze tíz mérkőzésen játszott a Premier League-ben. Az elődöntős németeknél Manuel Neuer és a legutóbbi két vb-n ghánai színekben szerepelt Kevin-Prince Boateng is szerepelt.

2006, LENGYELORSZÁG. Döntő: Spanyolország–Skócia 2-1

Újabb spanyol elsőség, újabb remek generáció. Juan Mata és Gerard Piqué fantasztikus, Javi García és Esteban Granero szép karriert futott be a csapatból. Az osztrákok közül Sebastian Prödl és Erwin Hoffer már a két évvel későbbi, hazai rendezésű Európa-bajnokságon is felnőtt válogatott volt, a belgák közül Kevin Mirallas és Marouane Fellaini pályafutása zajlik a szemünk előtt, a lengyelek kapusa Przemysław Tytoń emlékezetes szereplője volt a 2012-es Eb-nek. A törököket Arda Turan és Mevlüt Erdinç erősítette. Az elődöntős csehek két játékosa, Michal Švec és Marek Střeštík a Győri ETO FC futballistája, tagjai voltak a 2013-as bajnokcsapatnak.

2007, AUSZTRIA. Döntő: Spanyolország–Görögország 1-0

Egy évvel a nagy felnőtt sikerek kezdete előtt, viszont négy éven belül harmadszor e korosztályban, ismét a spanyolok nyertek. Az elődöntőből tizenegyes-párbajban továbbjutva, de az egész tornán mindössze egy gólt kapva. Az immár világbajnok és BL-győztes Javi Martínez volt a spanyolok kapitánya, de – társainál két évvel fiatalabbként – kerettag volt Cesar Azpilicueta is. Az ezüstérmes görögök közül kiemelendő Kosztasz Mitroglu, a csodagyerekként feltűnt Szotirisz Ninisz és a már az 50. válogatottságán is túljutott Szokratisz Papasztathopoulosz. Kerettag volt a Videoton által Magyarországra szerződtetett Vassziliosz Aposztolopoulosz is. Az elődöntős németeknél három újdonsült világbajnok, Benedikt Höwedes, Mesut Özil és Jerome Boateng játszott. Az osztrák keretből Marko Arnautovic, a szerbekéből Miralem Szulejmani és Dusan Tadics neve emelendő ki.

2008, CSEHORSZÁG. Döntő: Németország–Olaszország 3-1

Talán erre a tornára emlékezünk a legjobbak a közelmúltból, hiszen a Sisa Tibor irányította magyar csapat is meghatározó szerepet játszott, az elődöntőben az olaszoktól 1-0-s vereséget szenvedve harmadik lett, s kijutott az egyiptomi világbajnokságra. Az akkori kerettagok közül Gulácsi Péter, Korcsmár Zsolt, Debreceni András, Koman Vladimir és Németh Krisztián is A-válogatott játékos lett azóta, a többiek közül stabil élvonalbeli játékossá vált Busai Attila, Nikházi Márk, Szekeres Adrián, Nagy Olivér, Iszlai Bence, Présinger Ádám és Gosztonyi András is. Tavasszal játszott ismét az élvonalban Simon András is. Bajner Bálint bemutatkozott már a Borussia Dortmund első csapatában is, így német bajnoki ezüstérmes. A tizennyolcas keret további négy tagja (Pokorni Péter, Lengyel Dániel, Szabó László és Gál András) szerepelt már az NB I-ben, igaz, Szabó mindössze egyetlen mérkőzésen. A győztes németek közül Ron-Robert Zieler nem szereplő tartalék, harmadik számú kapus volt a vb-győztes német csapatban a brazíliai vb-n. A Bender ikrek közül Lars talán kerettag lett volna szintén, de májusban megsérült. Svennek, noha korábban ő is játszott már a Nationalelfben, most nem volt erre esélye. Érdekes, hogy Thomas Müllert, noha kora szerint ehhez az „évfolyamhoz” tartozik, nem hívta meg Horst Hrubesch sem az U19-es Eb-re, sem az egyiptomi vb-re. Igaz, Müller akkor már a Bayern felnőtt csapatában játszott. Az olaszok közül Matteo Darmian játszott a brazíliai Mundialon, Andrea Poli lett még A-válogatott. A spanyolok között ott volt David de Gea, Jordi Alba (Európa-bajnok!), és César Azpilicueta is. S kerettag volt – a Real Madrid neveléseként – Chema Antón, aki idén tavasszal az Újpesttel Magyar Kupát nyert. A csehek legjobbjai Tomáš Necid és Libor Kozák voltak. Az angolokat erősítette Daniel Sturridge és a brazíliai vb-n már nigériai mezt viselő Victor Moses. Angol A-válogatott lett Kieran Gibbs is. A görögök közül felnőtt Eb-szereplő lett Kiriakosz Papadopoulosz, vb-szereplő a már egy évvel korábban is U19-es Eb-szereplő Ninisz.

2009, UKRAJNA. Döntő: Ukrajna–Anglia 2-0

Tizenhárom év után nyert ismét a rendező ország válogatottja, e tekintetben az ukránok a franciák nyomába léptek. A győztes csapatból Denisz Harmas állandó tagja az A-válogatotnak, kerettag volt két éve a hazai rendezésű Eb-n is. Az ezüstérmes angolok közül Danny Welbeck ott volt a brazíliai vb-keretben, de bemutatkozott már az A-válogatottban Andros Townsend és Kyle Walker is. Az elődöntős franciák közül a legnagyobb tehetség, Yann M’Vila már A-válogatott, noha nem volt ott a világbajnokságon. A másik elődöntős keretből, a szerbekéből Adem Ljajics jutott eddig a legmagasabbra. A svájci résztvevők közül Admir Mehmedi gólt szerzett a nyári Mundialon. A spanyolok 2009-ben, Ukrajnában kikaptak a franciáktól és a szerbektől is, pedig erős csapatuk volt, az egy évvel korábban az U17-es Eb-aranyat nyert játékosok közül is néhányat „odavezényeltek”. David De Gea és Thiago Alcántara volt a két pillér, de játszott Fran Mérida, Oriol Romeu és a már felnőtt válogatott Nacho is.

2010, FRANCIAORSZÁG. Döntő: Franciaország–Spanyolország 2-1

Ismét a rendező válogatott nyert, ezúttal döntőig jutott a spanyol csapat. Az UEFA felkért technikai bizottsága a torna után megnevezett egy 23 fős All-Star keretet, amelynek tagja volt – értelemszerűen: többek között – a két döntős csapatból Marc Bartra, Oriol Romeu, Gaël Kakuta, Thiago Alcántara, valamint a vb-n is szerepelt Antoine Griezmann. A védők névsorába bekerült az Újpest színeiben magyar bajnokit is játszott Loïc Nego is. A további csapatok játékosai közül a legnagyobb név a vb-harmadik, holland Bruno Martins-Indi és Jordy Clasie, a BL-győztes osztrák, David Alaba. A spanyol Koke bajnok, BL-döntős és vb-résztvevő lett 2014 tavaszán, s szerepelt már hazája A-válogatottjában honfitársai, Iker Muniain is. A portugáloknál kerettag volt a következő évben a Videotonhoz került Evandro Brandão.

2011, ROMÁNIA. Döntő: Spanyolország–Csehország 3-2

A spanyolok visszaszerezték a koronát, egy izgalmas, látványos, 3 gól feletti átlagot hozó tornán. A csapatuk első számú csillaga, Alvaro Morata azóta BL-győztes lett a Real Madriddal. Ő lett egyébként a torna gólkirálya. Két játékost érdemes még kiemelni a győztesektől: a Madriddal ugyancsak BL-győztes Dani Carvajalt, valamint az 1992-esek között 1994-es létére szerepet kapó Gerard Deulofeut. A csehek közül A-válogatott már Ladislav Krejči és Tomáš Kalas is. A belga kapus, Koen Casteels csak sérülése miatt maradt le a brazíliai vb-ről. A „Vörös Ördögök” egyik védője a májusban az Újpesttel Magyar Kupát nyert Pierre-Yves Ngawa volt.

2012, ÉSZTORSZÁG. Döntő: Spanyolország–Görögország 1-0

2002 és 2012 között hatszor nyertek, egyszer másodikok lettek a spanyolok. Az előző szezonban a Real Madridban szerepelt Jesé lett a torna legjobbja, a második U19-es Eb-aranyát nyerő Deulofeu pedig a legjobb játékos. (Deulofeu az előző idényt az Evertonban töltötte, de a nyáron visszatért a Barcelonához.) 1993. január 1. után született játékosok vehettek részt a tornán, közülük még kevesen futottak be a felnőttek között is. Az említett kettősön kívül (sőt, előttük) nagy sztár lett már tizenévesen a francia Paul Pogba, aki, immár 21 évesen a világbajnokság legjobb fiatal játékosának járó díjat is megkapta Brazíliában. Pogba tavaly, a torna legjobb játékosaként, U20-as világbajnoki címet nyert a francia csapattal, abból a gárdából, illetve az U19-es Európa-bajnok csapatból Lucas Digne is kerettag volt a brazíliai világbajnokságon. Érdekes, hogy a szerbek kapusa, Filip Pajovics a Videoton tagjaként vett részt a tornán, az előző, 2013–2014-es tornán a klub második csapatában töltötte az NB III-ban.

2013, LITVÁNIA. Döntő: Szerbia–Franciaország 1-0

Tavaly a szerbek nyertek, legjobbjuk, a még mindig csak 19 éves Alekszandar Mitrovics már hatszor játszott a szerb A-válogatottban. Első légiós szezonjában 16 gólt rúgott az Anderlecht játékosaként a belga élvonalban. A kapus, Predrag Rajkovics 17 évesen bemutatkozott a szerb felnőtt válogatottban. A holland Terence Kongolo vb-bronzérmes lett Brazíliában.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS