Információk a sporttelep-felújítási programról (lezárt program)

2014. augusztus. 19., 15:12   |    

Információk a sporttelep-felújítási programról (lezárt program)

A társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszere lehetőséget biztosít arra, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség a népszerű országos hatáskörű pályaépítési program mellett, az amatőr (megyei I. és annál alacsonyabb) osztályban szereplő egyesületek által használt sporttelepek, élőfüves pályák felújítását is segítse. 

A program átfogó célja, hogy egy következetes, ütemezett forrás-felhasználási koncepció segítségével, az amatőr sportszervezetek által használt sporttelepek felújításán (biztonságosabbá, komfortosabbá tételén) keresztül az amatőr futball játékos-, szakember- és szurkoló megtartó és vonzó képessége javuljon, és ezáltal hozzájáruljon a tömegbázis szélesítéséhez, a futball nagyobb közösségi elfogadottságához.

A 2013-ban és 2014-ben meghirdetett pályázatok közvetlen célja olyan fejlesztések támogatása volt, amelyek az amatőr sporttelepeket biztonságosabbá, komfortosabbá tették. 

A program keretében támogatott tevékenységek kiterjedtek a sporttelep biztonságát (kerítés, korlát, játékos kijáró), a labdarúgásban részt vevők kényelmét (lelátó, eredménykijelző, öltöző, mosdók), valamint a sporttelep funkcionalitásának fejlesztését (pályafelszerelések, játéktér felújítás, öntöző berendezés) célzó tevékenységekre. A 2013-as fejlesztések többsége a sportpályák biztonságának javítását segítették, míg 2014-ben inkább a sporttelepek funkcionális adottságainak javítását szolgálták. A pályázóknak a fejlesztések megvalósításához minimálisan 30%-s önerőt kellett biztosítaniuk. A pályázatban elszámolható költség 10 millió forint volt.

A pályázati rendszer fontos újítása volt, hogy az MLSZ biztosította a pályázatokban szerepelő fejlesztések megvalósításához szükséges vissza nem térítendő támogatás rendelkezésre állását (adott gazdasági társaság által nyújtott TAO jogszabályok alapján nyújtott támogatás). Az MLSZ a támogató szervezeteket megkereste, a szükséges támogatási együttműködési megállapodást aláírásra előkészítette, így jelentősen megkönnyítette az amatőr sportszervezetek adminisztrációs terheit.

A két pályázati körben összesen 1.223 db pályázat részesült támogatásban. A nyertes pályázatok közül végül összesen 1.048 db valósult meg. A két pályázati körben a nyertes sportszervezetek összesen 4.547.516.028 forint támogatást használtak fel. A megvalósult fejlesztések értéke összesen megközelíti a 6.5 milliárd forintot. A legtöbb beruházás – összesen 96 db – Győr-Moson-Sopron megyében valósult meg. A legmagasabb összegű támogatásban a pest megyei amatőr sportszervezetek részesültek, összesen 398.481.755 forintot használtak fel. Az egy projektre jutó átlagos beruházási összeg 2013-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legnagyobb, meghaladta a 8,7 millió forintot. A pályázati rendszer összefoglaló adatait az alábbi táblázat ismerteti. 

 

A sporttelep-fejlesztési pályázat keretében megvalósult beruházások alapvetően hozzájárultak a növekvő létszámmal és növekvő számú eseményekkel szervezett szabadidős labdarúgás infrastrukturális feltételeinek javításához.

Tisztelettel:
Pályázati Iroda


A hírkategória további hírei

Információk pályázóknak
Beküldhetők a 24/25 évadhoz tartozó sportfejlesztési programok
Információk pályázóknak
Megnyílt a 2024/25-ös évad kérelmi felülete
Információk pályázóknak
Megnyílt a 2023/24-es évad kérelmi felülete

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS