Női A-válogatott: Nem bírtunk a franciákkal

2014. augusztus. 20., 21:32   |    

Női A-válogatott: Nem bírtunk a franciákkal

Tisztességesen helyt állt, de 0-4-es vereséget szenvedett női válogatottunk vb-selejtező mérkőzésen a csoportelső és világranglista negyedik helyen álló francia csapat ellen a Bozsik Stadionban.

A mérkőzés előtt köszöntötték az egyaránt ötvenedik válogatott mérkőzésén szereplő Rácz Zsófiát és Tóth Gabriellát, valamint a már korábban a félszázig eljutott, de most megünnepelt Tálosi Szabinát.

A mérkőzés elején a franciák azonnal támadni kezdtek, semmit nem bíztak a véletlenre, hamar vezetéshez akartak jutni. Különösen a mindössze 161 centi magas Eugénie Le Sommer aktivitása volt feltűnő. A magyar játékosok eleinte kissé megilletődöttnek tűntek. Az Olympique Lyon csapatában játszó támadó középpályás – miután klubtársnője, Louisa Necib kihagyott egy helyzetet – a 10. percben megszerezte a vezetést. A mezőny egyik legapróbb játékosa, Abily beadása után, a védője mellől, nehéz helyzetből, a 11-es pont magasságából a jobb sarokba fejelte a labdát.

Nem sokkal később Rácz Zsófia távolról kísérletezett, majd ismét Le Sommer alakított nagyot: a tizenhatoson kívül maga elé tette a labdát, majd ballal nagy gólt lőtt Szőcs Réka hálójába. A 25. percben már két góllal vezettek a franciák. A 29. percben az ugyancsak lyoni Amandine Henry hagyott ki helyzetet, aztán nagy lehetőség adódott Zeller Dóra előtt. A német Hoffenheim csapatából hazahívott csatár már csak a kapussal állt szemben, de nem tudta elrúgni a labdát Sarah Bouhaddi mellett.

A félidő hajrája Le Sommer újabb szép megmozdulásával kezdődött, Henry a kapu mellé lőtt. A 39. percben tovább nőtt a különbség, Gaëtane Thiney centerezése után a csatárától szorongatott csapatkapitányról, Hummel-Smuczer Angéláról saját kapunkba került a labda.

Tálosi Szabinát, Rácz Zsófiát és Tóth Gabriellát 50-szeres válogatottságuk alkalmából köszöntötték|

A második félidőre visszavett a francia csapat, s noha fölényben játszott, nem akkorában, mint az első játékrészben. A magyar együttes bírta a tempót, ennek is köszönhetően valamivel többet birtokolta a labdát, mint az első negyvenöt percben. Jobban játszott, ebben a játékrészben a látvány alapján sokkal kisebb volt a két csapat közötti különbség, mint amelyet a világranglistás helyezés sugallna.

Az első cserét Markó Edina hajtotta végre, Sipos Lilla állt be Rácz helyére. A 71. percben ismét Le Sommer rázta meg magát, a jobbösszekötő helyén kilépett, lövését szépen védte a végig jól teljesítő Szőcs Réka. Két perccel később már a kapus sem segíthetett, Marie-Laure Delie szép gólt csavart a tizenhatoson kívülről a bal sarokba. A találkozó utolsó szakaszában mindkét kapitány, Markó Edina és Philippe Bergeroo is kihasználta még meglévő cserelehetőségeit.

A 2015-ös, Kanadában rendezendő női labdarúgó-világbajnokság európai 7. selejtezőcsoportját százszázalékos teljesítménnyel, a 8 mérkőzésen szerzett 24 ponttal, sőt, ami ennél is imponálóbb, 49-2-es gólkülönbséggel vezeti a francia válogatott. A magyar csapat 9 pontjával - Kazahsztán és Bulgária itthoni legyőzésével, valamint a kazahok elleni idegenbeli sikerrel - a negyedik helyen áll.

Markó Edina szövetségi kapitány gratulált játékosai második félidei teljesítményéhez. Szerinte a jó bemelegítés ellenére a találkozó elején gondolkodásban lassabb volt a reméltnél a társaság, de a szünet után feljavult. A válogatott, amely a kinti mérkőzéssel ellentétben itt tudott helyzetet is kialakítani, a kapitány szerint előrelépett, jobb teljesítményt nyújtott, mint Besançonban.

- Nagyon jól sikerült a bemelegítés, de ahogy elkezdődött a mérkőzés kicsit leblokkoltunk, lassan csináltuk az átmeneteket, de a második játékrészben jobban játszottunk, ehhez gratulálok a lányoknak. Gondolkozásra késztettük a francia csapatot és rúghattunk volna még egy gólt is. Abszolút elégedett vagyok a mutatott játékkal, az eredménnyel természetesen nem. Az osztrákok és a bolgárok lesznek a következő ellenfeleink idegenben. Az Ausztria elleni értékmérő mérkőzés lesz, ők nem francia szintű csapat, ott szeretném, ha pontot szereznénk - mondta Markó Edina a mérkőzést követően.

- Sajnos kikaptunk négy góllal, de taktikailag teljesítettük a kirendelt feladatunkat. Kaptunk két elkerülhető gólt, lehetett volna kevesebb is a különbség. Tisztában voltunk az ellenfél játékerejével, önbizalommal telve léptünk pályára és úgy érzem nem teljesítettünk rosszul - mondta Rácz Zsófia.

Magyarország–Franciaország 0-4 (0-3)
Bozsik Stadion, 500 néző. Jv.: Larsson (svéd)
Magyarország: Szőcs – Papp, Szeitl, Tálosi, Gál, Tóth - Csiszár, Rácz (63.), Hummel-Smuczer Angéla (Szuh, 77.) – Zeller, Vágó (Pádár, 81.)
Franciaország: Bouhaddi – Houara, Georges, Delannoy, Majri – Abily, Henry (Bussagna, 79.) – Le Sommer, Necib – Thiney (Asseyi, 84.), Delie (Dali, 77.)
Gólszerző: Le Sommer (10., 25.), Hummel-Smuczer (39. – öngól), Delie (73.)

[galleryRel id="73567|Női A-válogatott: Magyarország-Franciaország 0-4]

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS