Százszázalékos a mérlegünk az északírek ellen

2014. szeptember. 02., 14:07   |    

Százszázalékos a mérlegünk az északírek ellen

Négyből négy mérkőzést nyert meg eddig a magyar válogatott az északírek ellen.

A magyar válogatott vasárnap (Groupama Aréna, 18.00) ötödik hivatalos mérkőzését vívja az északírek ellen. Az eddigi négy találkozót kivétel nélkül megnyertük, a britek összesen egy gólt szereztek ellenünk.

1988. október 19-én a magyar válogatott 1-0-ra győzte le világbajnoki selejtezőn a mostaninál sokkal jobb erőt képviselő északíreket. A zöldek Billy Bingham irányításával 1982-ben és 1986-ban is szerepeltek a Mundialon, Spanyolországban, illetve Mexikóban. 1988-ra Billy Bingham kénytelen volt átalakítani a keretet (visszavonult már a legendás kapus, Pat Jennings, sérülése miatt nem jött el Budapestre Norman Whiteside), de a legyőzésük így is nagy fegyverténynek számított. A Disztl P. – Sallai, Nagy A., Mészöly (Dajka) – Kozma, Bognár Gy., Garaba, Sass – Kiprich, Détári, Hajszán (Vincze I.) összeállítású válogatott egyetlen gólját a mindössze három perccel korábban beállt Vincze István szerezte a 85. percben, húszméteres, ballábas lövéssel. Érdekes, hogy az ellenfélnél 58 percet játszott a mostani szövetségi kapitány, Michael O’Neill is.

A belfasti visszavágó 1989. szeptember 6-án szintén magyar győzelmet hozott, s ez igen jó eredménynek számított. Akkor már Mezey György helyett Bicskei Bertalan irányította a csapatot. Kovács Kálmán góljával már a 13. percben vezetést szerzett a magyar válogatott, sőt kevéssel a szünet előtt egy másik franciaországi légiós, Bognár György elképesztően nagy lövéssel növelte az előnyt. (Előbbi az Auxerre, utóbbi a Toulon játékosa volt.) A hazaiak a 89. percben szépítettek, Norman Whiteside góljával. A győztes magyarok összeállítása: Disztl P. – Sallai, Disztl L., Limperger, Keller – Sass, Kovács E., Détári, Bognár Gy. (Bognár Z.) – Fischer (Hajszán), Kovács K. Szép győzelem volt ez a vb-selejtező-sorozatban.

2000. április 26-án a magyar válogatott Horváth Ferenc góljával győzte le 1-0-ra az északíreket. E meccsel indult a Győri ETO jelenlegi edzőjének nagyszerű sorozata: ezen és a következő hét mérkőzésen nyolc gólt szerzett a nemzeti tizenegyben. Belfastban a Király – Sebők V. – Hrutka, Mátyus – Fehér Cs., Lendvai, Dárdai, Illés, Pető Z. (Korsós Gy.) – Preisinger (Herczeg M.), Horváth F. (Hamar) összetételű együttes szerepelt, a mérkőzés egyetlen gólja a 61. percben esett. A Népszava szerint Fehér Csaba volt a mezőny legjobbja, a Nemzeti Sport szerint a győzelmet sosem kell magyarázni, a Magyar Nemzet pedig azt írta, Horváth megmozdulása, túl azon, hogy szép és eredményes volt, ígéretes is, hiszen a reménytelen, monoton darálás közben felcsillantott valamit a foci lényegéből. A lapok egyben értettek tökéletesen egyet: az északírek még a nem túl sziporkázó teljesítményt nyújtó magyaroknál is gyengébbek voltak.

NIR2|Vincze István győztes gólt eredményező lövése 1988-ból (fotó: ifj. Thaly Zoltán)

Négyből negyedszer is magyar győzelem született 2008. november 19-én. A belfasti 2-0-n Torghelle Sándor és Gera Zoltán szerezte a magyar gólokat. Erwin Koemannak ez volt a nyolcadik mérkőzése magyar kapitányként, e találkozók közül csak a svédországi Eb-selejtezőt veszítette el a csapattal, a vb-selejtezőkön négy meccs után hét ponttal állt. A korábbiakhoz képest sikeres esztendőt az északírek elleni győzelem zárta le. Rossz talajú pályán, rossz időjárási körülmények között játszott a magyar csapat - de ezeket a negatívumokat nagyjából a második félidő közepére teljesen elfelejtettük. Az első félidőben ugyan még nem született gól, de akkor is jobban futballozott a magyar csapat ellenfelénél. Torghelle Sándor és Huszti Szabolcs is kihagyott egy-egy helyzetet. Az 57. percben Torghelle a kaputól 35 méterre, háttal állva Huszti elé tette a labdát, a szélső elviharzott a jobb oldalon, középre tette a labdát, s a felérkező Torghelle, Chris Baird, az északír balhátvéd lába között a hálóba lőtte a labdát. A 71. percben tulajdonképpen eldőlt a mérkőzés: Babos hosszú előreívelése után Gera Zoltán maga elé engedte a labdát, majd 22 méterről óriási gólt lőtt a jobb alsó sarokba. A mérkőzés végén a válogatott elmondhatta magáról: 296 perce nem kapott gólt! A belfasti összeállítás a következő volt: Babos - Bodnár, Vanczák, Juhász, Halmosi - Vadócz, Tóth B. (Dárdai) - Gera, Huszti (Dzsudzsák) - Torghelle (Feczesin), Rudolf, ebből az együttesből akár öten is pályára léphetnek a vasárnapi Eb-selejtezőn Pintér Attila együttesében.

Jegyinformációk:

A mérkőzésre szóló jegyek - elhelyezkedéstől függően - 3200-11000 forintba kerülnek. A találkozóra - életkortól függetlenül - kizárólag érvényes jeggyel lehet belépni. A belépők megvásárolhatóak a meccsjegy.mlsz.hu internetes oldalon, valamint országszerte a Ticket Express partnerirodáiban (iroda kereső: www.eventim.hu/hu/outletek/).

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS