Főoldal > Szövetség > Elhunyt Sándor Károly, a legendás Csikar

Elhunyt Sándor Károly, a legendás Csikar

Életének 86. évében tartással viselt hosszú betegség után elhunyt az 1950-60-as évek egyik legnagyobb játékos-egyénisége, Sándor Károly.
Újabb pótolhatatlan veszteség érte a magyar labdarúgást: szerda délelőtt eltávozott az élők sorából Sándor Károly – tudatta az MLSZ-szel a gyászoló család. A jobbszélső legendás játéktudására, sporttörténeti jelentőségére jellemző, hogy beceneve alapján a mai napig „Csikar-szögről” beszélnek, amikor az alapvonalhoz közelről leadott lövés után születik meg a gól.

A magyar válogatottban, annak legsikeresebb időszakában, 1949 és 1964 között 75 mérkőzésen 27 gólt szerzett úgy, hogy hosszabb ideig Budai László mellett csak a második számú jobbszélsőnek számított, és ilyen módon kihagyta az olimpiai bajnokságot (1952, Helsinki), a londoni Évszázad mérkőzését (1953, a kispadon kapott helyet), illetve az 1954-es vb-döntőt is. Ugyanakkor szerepelt az 1958-as és az 1962-es világbajnokságon is.

Neve egybeforrt az MTK – az ötvenes években különböző neveket viselő – csapatával, amelyben egész pályafutását végigfutballozta, és amelynek színeiben 379 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, melyeket 182 gólt lőtt. A Hungária körúton három bajnoki címet, egy kupagyőzelmet ünnepelhetett, csapatával 1964-ben KEK-döntőt játszhatott. Kétszeres KK-győztes volt, szerepelt az Európa-válogatottban, két esztendőben is szavazatokat kapott az Aranylabda-ankéton. Gólképességére jellemző, hogy az A válogatott góllövőlistáján a nem belsőcsatárt játszók közül egyedül Kiprich József előzi meg. 2001 óta az MTK utánpótlás akadémiája az ő nevét viseli. Magatartásának, pályafutásának köszönhetően elnyerte a MOB Fair Play életműdíját.

Futballtudása, cselezőképessége mellett szeretetreméltó személyisége és szókimondó humora miatt is pótolhatatlan veszteséget jelent Sándor Csikar halála a magyar labdarúgó társadalom számára.

Sándor Károlyt a Magyar Labdarúgó Szövetség és az MTK saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.
nyomtatás
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Szövetség

  Az Európai Labdarúgó-szövetség elnöki posztjára a spanyol Ángel María Villar, a szervezet jelenlegi első alelnöke, a szlovén szövetséget vezető Aleksandar Ceferin, valamint a holland elnök, a korábban a FIFA elnöki tisztségéért is harcba szálló Michael van Praag pályázik. Budapesti látogatásuk alkalmával mindhárman nyilatkoztak az MLSZ TV-nek.

  Ismertették elképzeléseiket az UEFA elnökjelöltjei
 • Szövetség

  Ötödik alkalommal rendezik meg a visegrádi országok labdarúgó-szövetségeinek találkozóját. A rangos szakmai konferencián mindhárom UEFA-elnökjelölt ismerteti programját augusztus 24-én, Budapesten.

  Budapestre érkeznek az UEFA-elnökjelöltek
 • Szövetség

  A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke reagált az UEFA délutáni fegyelmi döntésére.

  Csányi Sándor: Kiállunk a magyar szurkolók mellett!
 • A Válogatott

  Már az Ausztria elleni mérkőzés után eljárást indított ellenünk, majd az Izland elleni meccsen történt súlyosabb rendbontásokért is fegyelmi büntetést szabott ki a nemzetközi szövetség.

  Szurkolói rendbontásokért büntetett az UEFA
 • Szövetség

  A Magyar Labdarúgó Szövetség pénteken Telkiben tartotta meg éves rendes közgyűlését.

  Nézőszámban és utánpótlásban kell a legnagyobbat fejlődni
 • Szövetség

  Mészöly Kálmán csütörtökön Csik Ferenc-díjat vett át a Magyar Sport Napja alkalmából a Pesti Vigadóban rendezett ünnepségen.

  Csik Ferenc-díjat kapott Mészöly Kálmán
 • OTP Bank Liga

  Több vendégszurkoló az MTK-Vasas mérkőzésen
 • Szövetség

  Élénk visszhangot és zavaros ötleteléseket váltott ki, hogy az OTP Bank Liga 33. záró fordulójában az MTK Dunaújvárosban fogadja a Vasast. Ezzel kapcsolatban az MLSZ szükségesnek látja az alábbi tények rögzítését.

  Megalapozatlan találgatások
 • Szövetség

  Súlyos betegség következtében, életének 74. esztendejében elhunyt Szarka Zoltán olimpiai bajnok labdarúgó, a Haladás korábbi kiváló kapusa.

  Elhunyt Szarka Zoltán
 • Egyéb

  Csaknem négy év munkái után ünnepélyes keretek között átadták az újjáépített Tiszaligeti Stadiont szombaton Szolnokon. A megnyitó ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, az MLSZ-t Berzi Sándor alelnök képviselte.

  Átadták az újjáépített Tiszaligeti Stadiont Szolnokon

Facebook

Twitter

YouTube