A 25 éve elhunyt Farkas Jánosra emlékeztek

2014. szeptember. 30., 16:33   |    

A 25 éve elhunyt Farkas Jánosra emlékeztek

A MOB Emlék és Hagyományőrző Bizottsága és a Magyar Olimpiai Akadémia megemlékezést tartott szeptember 29-én hétfőn délután a Farkasréti temetőben Farkas János sírjánál.

A megemlékezés során az MLSZ koszorúját Mészöly Kálmán, Sipos Jenő és Mezei István, az Olimpiai Bajnokok Klubja koszorúját Sákovicsné Dömölky Lídia és Halász János, a MOB és MOA koszorúját Dr. Jakabházyné Mező Mária vezetésével a bizottság és a munkacsoport tagjai helyezték el Farkas János sírján és hajtottak fejet emléke előtt.

A világbajnokságok történetének talán a legszebb magyar gólját szerző, korábbi 33-szoros válogatott csatár 25 évvel ezelőtt, 1989. szeptember 29-én hunyt el.

Farkas János 1942. március 27-én született, a László Kórház futballcsapatában tűnt fel, onnan hívták meg az ifjúsági válogatottba, majd került a Vasasba. 1959 és 1972 között négyszer volt bajnok, háromszor KK-győztes, egyszer gólkirály a piros-kékek színeiben. 290 élvonalbeli találkozóján 169 gólt szerzett. 1963-ban kölcsönjátékosként a Ferencvárossal VVK-elődöntős volt. Az ifjúsági válogatottal az UEFA-torna győztese lett, 1964-ben Eb-bronzérmet és olimpiai bajnoki címet nyert. Az 1962-es világbajnokságon nem játszó tartalékként kerettag, 1966-ban ellenben a magyar csapat egyik legjobbja, a brazilok elleni mindmáig világhírű álomgól szerzője volt. Utóbbi év őszén a franciákat 4:2-re, az osztrákokat 3:1-re legyőző válogatott mind a hét gólját ő szerezte!

A „sógorok” elleni találkozó után a kor legjelentősebb nemzetközi futballmagazinjának, a France Footballnak a címlapjáról ő mosolygott az olvasókra, az alábbi titulussal: Monsieur But, azaz Gól úr. 1968-ban, Albert Flórián, Novák Dezső és Szűcs Lajos társaságában, játszott a világválogatottban. 1966-ban, egyébként közvetlenül Albert Flórián és Bene Ferenc mögött, hetedik, 1967-ben tizedik volt az Aranylabda-szavazáson. Ezek a „száraz” adatok egy zseniről, aki pályafutása legszebb napjaiban a világ egyik legjobb csatára volt, s akinek chilei rajongói Concepción városában ma is működő Farkas Klubot alapítottak. Néhány éve avatták fel a Jancsikának becézett klasszis domborműportréját.

Farkas János 1961. december 13. és 1969. december 3. között 33 mérkőzésen 19 gólt szerzett a válogatottban. Huszonhét évesen búcsúzott a nemzeti tizenegytől, harmincévesen a piros-kékektől. 1989. szeptember 29-én hunyt el.

A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS