Elismerés a strandlabdarúgó-szakágnak

2014. szeptember. 30., 20:17   |    

Elismerés a strandlabdarúgó-szakágnak

Kedden ülésezett az MLSZ elnöksége. Új edző az U20-as csapat élén, fejlődő strandlabdarúgás, sportegészségügyi továbblépés, egyre bővülő klubkártya-rendszer.

Sikeres terület, a strandlabdarúgó-szakág számolt be az elnökség előtt. A válogatott sikerességétől, az A-divízióba való feljutástól független tény, hogy a strandfoci hazai népszerűsége okán 2014-re kinőtte a „kiegészítő sportág” megjelölést, és kivívta magának egy önálló, sport és marketing szempontból is jelentős szakág elismerését. Fontos feladat a hazai bajnokság, a négy évszakos versenyeztetést lehetővé tevő infrastruktúra-fejlesztés, a szélesebb tömegek (fiatalok) bevonása, és a kiemelt sajtóorgánumokkal való szorosabb együttműködés. A válogatott augusztusi, hazai rendezésű Euro Beach Soccer League 4. selejtező fordulója nemcsak sportszakmai, hanem szervezési feladatokat is rótt a szakágra, amelyet nagyszerűen oldott meg hazánk.

Az elmúlt húsz esztendőben végzett áldozatos munkájáért Izsvák Zsolt kitüntetést vehetett át az MLSZ elnökétől, dr. Csányi Sándortól, aki elmondta, személyesen is nagyra értékeli a dinamikusan fejlődő szakág vezetőjének két évtizedes önzetlen, lelkiismeretes tevékenységét. Újabb területen lép előre a Magyar Labdarúgó Szövetség annak köszönhetően, hogy orvosi bizottsága bevezeti az Egészségügyi Vízumot, a játékosok állapotát rögzítő kísérődokumentumot. Az adminisztratív eszköz abban segíti majd az MLSZ kötelékében dolgozó csapatorvosok munkáját, hogy pontos képet kapjanak az egyes (korosztályos és felnőtt) válogatott játékosok állapotáról. A javaslat alapján a vízum a játékos edzőtáborba érkezésekor és onnan távozásakor rögzíti fizikai (egészségügyi) állapotát.

Szintén sportorvoslással kapcsolatos kérdés, hogy a Szövetség ötéves licencet vezet be a válogatott stáboknál dolgozó csapatorvosok számára, annak érdekében, hogy ezen szakemberek magas színvonalú, releváns szaktudással rendelkezzenek, és ezek ellenőrzése egységes paraméterek alapján történjen. Az Orvosi Bizottság előterjesztése alapján az MLSZ fizioterapeuta képzést is indít.

Az elnökség meghallgatta a Klubkártyára, és Futballkártyára vonatkozó tájékoztatást. A bevezetést követő időszak kihívásai, a klubonként eltérő helyzet mellett komoly eredmény, és a szurkolók együttműködésének biztos jele, hogy több mint 75 ezer kártya talált már gazdára. Ezek között mintegy háromezer a Futballkártyák száma, amelyek tehát nem egy-egy OTP Bank Ligában szereplő egyesület kártyái, hanem a magyar labdarúgás „semleges” szurkolóinak eszközei.

A kártya nem elsősorban biztonsági eszköz. Bevezetésének indoka, célja, a jegyvásárlási folyamat megkönnyítése és felgyorsítása. A jogszabályi változtatást követően (névszerinti beléptetés) az MLSZ azt érzékelte, hogy nehéz jegyhez jutni a személyes adatok egyeztetése miatt. A Klubkártya (és speciális verziója, a Futballkártya) ezt előzi meg azzal, hogy mindössze egyszer szükséges e személyes adatok megadása.

Fontos, hogy a megyei átvételi pontok és az előregisztráció segítségével gyorsabban lehet a jövőben kártyához jutni, amely azért fontos, mert a kártya november 15-ig ingyenesen váltható ki (néhány klub a bevezetésre haladékot kapott).

Az UEFA irányelvei alapján a fogadási csalásokkal szembeni hatékonyabb és szigorúbb fellépés érdekében kell módosítaniuk a szövetségeknek szabályzataikat. Az európai szövetség iránymutatása alapján a Jogi Bizottság korábbi szakmai előkészítése mellett a jövőben módosulhat az MLSZ Alapszabálya, a Fegyelmi Szabályzat és az eljárásrend is. A jövőben sem vehet részt az MLSZ versenyrendszerében eljárás alá vont sportszakember.

Az elnökség foglalkozott az U20-as válogatott jövőjével is, hiszen a csapatra a közeljövőben felkészülési mérkőzések várnak annak apropóján, hogy a korosztályos válogatott a 2015-ös új-zélandi világbajnokságra készül. Az U19-es Európa-bajnokságon a válogatottat irányító Mészöly Gézát felmentette feladatköréből az Elnökség, és az egységes U20-U21-es csapatot a jövőben Szalai László veszi át szövetségi edzőként. A leköszönő szakember a júliusi, hazai rendezésű korosztályos Európa-bajnokságot két csalódást keltő eredménnyel kezdte, az Ausztriától és Portugáliától elszenvedett vereségekkel a csapat elbukta a továbbjutás lehetőségét, végül Izrael legyőzésével javított, és kivívta a korosztályos vb-n való részvételt.

Az újonnan kinevezett Szalai László korábban Lothar Matthäus mellett dolgozott a magyar labdarúgó-válogatott másodedzőjeként, sikerrel irányította a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia és a Magyar Futball Akadémia szakmai munkáját, ilyen módon pályájának nagy részét utánpótlás-játékosok mellett töltötte, jelenleg pedig az MLSZ-ben az edzőképzés igazgatója. Két éve, kinevezésekor a képzés területén is „utánpótlás központú” programot hirdetett meg, amelyet az elmúlt időszakban időarányosan végre is hajt a Szövetség. E fejlesztési program lényege, hogy az edzők képzésének hangsúlyát a professzionális bajnokságokban dolgozó szakemberekéről a sok ezer utánpótlásedzőre kell helyezni.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS