Edzőképzés 2014: fókuszban az utánpótlás

2014. december. 21., 16:56   |    

Edzőképzés 2014: fókuszban az utánpótlás

A Magyar Labdarúgó Szövetség edzőképző központja az idei évben az utánpótlás-képzés megújítását tűzte ki elsődleges céljául.

A Szalai László vezette Edzőképzési Központ munkatársai mögött kemény, de eredményekben gazdag év áll. A képzési követelmények emelésével párhuzamosan a képzés minősége jelentősen javult az elmúlt két évben, új tanfolyami formák bevezetésével, továbbképzések, szakmai napok megszervezésével a hazai szakemberek számára lehetőség nyílt arra, hogy tovább fejleszthessék tudásukat saját szakterületén.

- Továbbra is a legfőbb feladatunknak tartjuk, hogy megpróbáljuk integrálni azokat az új ismereteket a hazai edzőképzésbe, amelyek eddig hiányoztak onnan - nyilatkozta korábban Szalai László az mlsz.hu-nak a legfontosabb kihívásokról. - Számos változást hajtottunk végre a képzésben, új tanfolyami anyagokat vezettünk be, átformáltuk a felvételi rendszert, a hallgatók kiválasztását. A tanfolyami anyagot erősen aktualizálni kellett, hogy tudjuk tartani a lépést a külföldi képző intézményekkel.

Az edzőképzési intézet az utánpótlásedzők megfelelő felkészítését és a legjobb szakemberek kiválasztását tűzte ki elsődleges céljául, célja, hogy a modern futball követelményeit beépítse a képzési rendszerbe, összegyűjtve a technikai, taktikai, kondicionális felkészítés alapjait.



- Ahhoz, hogy hosszú távon jobbá tudjuk tenni a rendszert, az utánpótlásedzők képzésén kell javítanunk. Ennek tükrében hoztuk létre a tanfolyami formákat, alakítottuk ki a tananyagot, az utánpótlásban próbáljuk megtalálni a megfelelő kollégákat. Természetesen a pro licences szakemberek is fontosak, de az utánpótlásedzők jelenleg sokkal többet tudnak változtatni a magyar labdarúgás helyzetén, mint a pro licences edzők - fogalmazott Szalai László.

Az idei évben jelentős résztvevői létszám mellett, nagy sikerrel futott a gyermekekkel foglalkozó edzők számára indított Grassroots C képzés, illetve átvehették diplomájukat az UEFA Elite Youth A képzés első "évfolyamának" résztvevői, akik a jövőben az utánpótlásműhelyek vezetőiként kamatoztathatják tudásukat. Már negyedik állomásánál jár az "Emeljük a szintet!" elnevezésű ingyenes szakmai konferencia sorozat, melynek mottója: "Legyen nyitott a tanulásra!". Az elsősorban az utánpótlásképzésre fókuszáló sorozatot elsősorban azon edzők számára hirdették meg, akik már rendelkeznek MLSZ Grassroots „C”, UEFA „B”, UEFA „A”, UEFA Elite „A” vagy UEFA Pro végzettséggel, és az elsajátított tudásanyagukat – megújító és kiegészítő céllal – bővíteni kívánják.



Az edzők részéről rendszeres kritika volt az elmúlt évtizedekben, hogy nincsenek szakanyagok, nem tudnak miből tanulni, kevés információ jut el hozzájuk. Ezen is változtatott az edzőképző központ, az év végére megjelentek első saját készítésű szakmai kiadványai, köztük egy képzési szakkönyv, amelynek egyik célja, hogy egységes képzési irányba terelje a teljes magyar utánpótlást. Az első kiadványokat hamarosan újabbak követik, módszertani füzetek, játékgyűjtemény, gyakorlatgyűjtemény készül, külön-külön az egyes korosztályok képzéséhez illesztve.

Elindult nemrégiben egy olyan online platform, ahol az edzők interneten keresztül tudnak edzést tervezni, mintegy 1600 előre feltöltött edzésjáték, videógyakorlat felhasználásával, illetve egy online alkalmazáson keresztül kommunikálhatnak a játékosokkal, megoszthatják velük az edzéstervet, gyakorlatokat gyárthatnak és rajzolhatnak le. A mindennapi munkában kiválóan használható rendszer segítségével nyomon lehet követni a fiatal játékosok fejlődését, teszteredményeket lehet rögzíteni, könnyebbé válik az edzések tervezése.

Ugyancsak az utánpótlás-képzés javítása, az ismeretanyag bővítése volt a célja annak a tanulmányútnak, amit - Dárdai Pál szövetségi kapitány segítségével - a legmagasabb minőségű németországi akadémiát működtető Hertha BSC-hez szervezett ősszel az edzőképző központ. A Berlinben szerzett tapasztalatokat közreadta az edzőképző központ, így azok a szakemberek is hozzáférhetnek a Herthánál szerzett információkhoz, akik nem utaztak el a magyar delegációval.

A Pro licences edzők sem maradtak program nélkül, decemberben az Edzőképző Központ licencmegújító edzőtovábbképzésén tehettek szert új ismeretekre. A legmagasabb képesítéssel rendelkező hazai edzők két napon keresztül hallgattak meg előadásokat a szakma aktuális kérdéseiről, kihívásairól, az előadók között volt Ioan Lupescu, az UEFA technikai igazgatója és Dárdai Pál szövetségi kapitány is.



Az idei évben a labdarúgás különböző szakterületeinek képzése is új irányt vett, erre jó példa, hogy a frissen indított erőnlétiedző-képzés és a megújult kapusedzőképzés keretében a jelenleg elérhető legmodernebb, legfrissebb tudásra tehetnek szert a tanfolyamok hallgatói.

- Nehéz volt elfogadtatni, hogy szükség van a változásokra, de most már látják az edzők a törekvéseinket, sok a pozitív visszajelzés, a legtöbben örülnek a változásoknak. Úgy érzem, jó úton haladunk, nagyon sokat dolgoztunk, de sokat is léptünk előre. Értékes fiatalemberek tűntek fel az edzőképzésben, akik megfelelő alapképességekkel rendelkeznek ahhoz, hogy sikeresek legyenek ezen a pályán, nyitottak az újra, tanulni akarnak - fogalmazott az eddig elvégzett munka eredményeiről Szalai László.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS