Baghy Csaba az új FIFA-kerettag strandlabdarúgásban

2015. január. 14., 17:17   |    

Baghy Csaba az új FIFA-kerettag strandlabdarúgásban

A világbajnoki döntőben is közreműködő Mészáros István kora miatt már nem FIFA-kerettag, Baghy Csaba kaphat nemzetközi jelvényt.

Baghy Csaba futsalban az NB I-es játékvezetői, nagypályán az NB III-as asszisztensi keret tagja, 2015. január elsejétől pedig a strandlabdarúgó-szakágban - Herbály Péter társaságában - már FIFA-kerettagnak vallhatja magát. – Természetesen nagy megtiszteltetés volt, hogy a nyáron kiválasztott jelöltek egyike lehettem. 2011-ben mutatkozhattam be a honi strandfoci élvonal bajnoki mérkőzésein és évről évre nagyobb inspirációt jelentett a sportág elképesztő fejlődése Magyarországon, valamint az, hogy egy rendkívül kollegiális, már-már családias játékvezetői közegben működhetek. A családom, a barátaim és a vágy, hogy én is hozzátehessek ehhez, mindig segített legyőzni a szélsőségeket az élet más területein is. Arra sarkalltak, hogy a maximumra törekedjek. Összességében a vezetőim bizalma, talán a teljesítményem, és a szükséges szerencse remélt, de nem várt gyümölcse a FIFA-kerettagság – fogalmazott Baghy Csaba, aki 2008 tavaszán végezte el az alaptanfolyamot Budapesten gyerekkori barátja, egy jelenleg is működő budapesti játékvezető javaslatára.

– Amióta az eszemet tudom, rajongok a labdarúgásért. Több utat bejártam a sport területén, azonban a játékvezetői közösségben olyan extra motivációkat találtam, ami miatt szeretnék ezen az úton tovább haladni, amíg a lehetőségeim engedik. A strandfociban az a felszabadultság fogott meg, mely az egész sportágat és az infrastruktúráját áthatja. Mind a művelői, mind azok, akik szolgálják vagy rajonganak érte, egyfajta ünnepként tekintenek rá, és így is kezelik. A jövőben szeretnék szakmailag tovább fejlődni, és megszolgálni azt a megtiszteltetést, hogy olyan örökséget vihetek tovább, aminek ha csak a töredékében lehet részem, már nagyon boldog lehetek - tette hozzá a friss FIFA-kerettag.

A szakághoz, illetve a játékvezetéshez kapcsolódó hír, hogy a FIFA meghívására 2014 végén strandlabdarúgó instruktor szemináriumon vett részt Dubaiban Mészáros István (fotónkon), amelyre öt földrészről 15-en kaptak meghívást (az Európán kívüli résztvevők a jövőben strandlabdarúgó és futsal instruktorként is tevékenykedni fognak). A szeminárium vezetője a FIFA JB irodáról Fernando Tresaco Gracia volt, aki főként előadástechnikai prezentációkat tartott.

A szabályváltozással és a szabályalkalmazással kapcsolatos prezentációkat a standlabdarúgó és futsal szabálykönyvet író Jesus Rubio Cano, és segítője Serdar Acker tartották. A résztvevők megtekintették az éppen akkor Dubaiban zajló Interkontinentális Kupa második elődöntőjét (Portugália-Brazília) és döntőjét (Oroszország-Brazília), amelyekről játékvezetői értékelést kellett készíteniük. Egy alkalommal gyakorlati képzés is szerepelt a programban, mégpedig a játéktéren. Az új strandlabdarúgó szabálykönyv még csak spanyol nyelven készült el. Angol fordítása folyamatban van, kiadása 2015 első negyedévében várható. Nagyon hasznos információk hangzottak el az új szabálykönyv szabályalkalmazásaival kapcsolatban, amelyek egy része a strandlabdarúgás mellett a futsalban is hasznosítható, tekintve, hogy a szabályok nagy százalékban hasonlóak, azonosak.

A hírkategória további hírei

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS