Visegrádi Ötök: csúcstalálkozót tartottak Budapesten

2015. január. 15., 14:00   |    

Visegrádi Ötök: csúcstalálkozót tartottak Budapesten

Harmadik alkalommal rendezték meg a visegrádi országok labdarúgó-szövetségeinek találkozóját, amelyen a házigazda magyar fél bemutatta a labdarúgás hátországának legfontosabb eredményeit.

A visegrádi országok labdarúgó-szövetségeinek konferenciáján évről évre öt ország vezetői vesznek részt. A futballtörténelmi hagyományoknak megfelelően - a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák mellett - az osztrák szövetség is a legmagasabb szinten képviseltette magát az évente megrendezett eseményen.

Magyarország Pozsony és Prága után harmadik vendéglátóként fogadta a szövetségek elnökeit és főtitkárait (egyedül a lengyel elnök nem tudott részt venni a budapesti egyeztetésen a meghívottak közül). Az MLSZ-t Csányi Sándor elnök, Vági Márton főtitkár és Berzi Sándor alelnök mellett - egy szakmai prezentáció erejéig - Szalai László, az MLSZ technikai igazgatója képviselte.

prezi|

A megbeszélések célja ezúttal is a közös problémák, kihívások feltérképezése, és ezáltal azok hatékony kezelése, megoldása, valamint az együttműködés révén az érintett országok labdarúgásának erősítése volt.

A házigazda magyar fél nyitó prezentációjában ismertette az elmúlt időszak kiemelkedő eseményeit, eredményeit, melyben kiemelt hangsúlyt kapott a játékosok számának jelentős növekedése (a 2010-ben regisztrált 133 ezerhez képest tavaly év végéig 215 ezerre nőtt az igazolt labdarúgók száma). Új társadalmi csoportok tértek vissza, vagy kapcsolódtak be a labdarúgás világába, így például nagy számban az óvodások, a középiskolások, a leány labdarúgók vagy a hátrányos helyzetűek. A labdarúgásában mára önálló, kiterjedt program koordinálja a grassroots területén futballozók napi sportolását.

csoport1|

A fenti eredmények egyik feltétele volt az az infrastrukturális fejlesztés, amely elsősorban a labdarúgás hátországára gyakorolt hatást: az elmúlt években felépült 380 pálya és felújított 680 játéktér elősegíti, hogy egészségesebb, a napi sportolásra berendezkedett generáció nőjön fel.

Berzi Sándor, nemzetközi ügyekért is felelős alelnök az mlsz.hu-nak nyilatkozva elmondta: szóba került a vezetők között a rövidesen esedékes FIFA és UEFA tisztújítás, illetve napirenden volt a játékosügynököket felváltó közvetítői rendszer koncepciója is.

Fontos tapasztalatcserére került sor az utánpótlás-akadémiai rendszer terén, a szövetségi vezetők hasznos hozzászólásokat hallhattak az együttműködésben résztvevő országok kiemelkedő projektjeiről.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS