Dárdai Pál: A válogatott mellett a Hertha is a szívügyem

2015. február. 05., 14:51   |    

Dárdai Pál: A válogatott mellett a Hertha is a szívügyem

Mint arról korábban beszámoltunk, a Bundesligában szereplő Hertha csütörtökön menesztette vezetőedzőjét, a holland Jos Luhukayt, és Dárdai Pált nevezte ki ideiglenesen a felnőtt csapat szakvezetőjének. Dárdai Pállal a hivatalos bejelentés előtt készített interjút az mlsz.hu.

- Mennyire érte váratlanul a kinevezés?
- Hirtelen jött a felkérés, ugyanakkor már a Magyar Labdarúgó Szövetséggel tavaly zajló tárgyalásokon is volt róla szó, hogy adott esetben lehet rá esély, hogy vezetőedzőként számítanak rám a felnőtt csapatnál. Szerdán kint voltam édesapámmal a Leverkusen elleni bajnoki mérkőzésen, és az utolsó percben odalépett hozzám az akadémiai vezető, hogy hagyjam bekapcsolva a telefonomat, ekkor már sejtettem, miről lehet szó. A meccs után kerestek is a klubtól, és éjszaka személyesen átbeszéltünk mindent a vezetőkkel, majd csütörtök délelőtt folytatódtak az egyeztetések. Nagyon friss a kinevezés, percekkel ezelőtt jöttem ki az irodából, egyelőre egyedül vagyok, még stábom sincs, és nyakamon a hétvégi, Mainz elleni mérkőzés, vagyis a következő negyvennyolc órában rengeteg tennivaló vár rám. Akárcsak a magyar válogatott esetében, ez a kihívás is korábban érkezett az általam tervezettnél, de akárcsak a válogatott, a Hertha BSC is a szívügyem, ezért nem tudtam nemet mondani a felkérésre. Ilyen szempontból kőkemény év vár rám, de felelősségem teljes tudatában döntöttem, és tudásom legjavát fogom adni, hogy megfeleljek az elvárásoknak.

- Milyen célt fogalmaztak meg a Hertha vezetői?

- Egyetlen célunk van, nem szabad kiesni a Bundesligából. Jelenleg kieső helyen állunk, ezért a legfontosabb feladatom, hogy felhozzam a játékosokat, mert érezhetően el vannak bizonytalanodva. Nem kellene itt tartanunk, mert értékes keretünk van, megvan a játékosokban a kellő tudás és sebesség. Keményen kell dolgoznunk a cél elérése érdekében, de nem lesz egyszerű dolgunk az előttünk álló néhány hónapban. Éppen sajtótájékoztatóra rohanok, utána találkozom még csak a játékosokkal, aztán pedig megtartom az első edzésemet.

- A magyar válogatottnál betöltött szövetségi kapitányi munkájára milyen hatással lesz a kinevezés?
- Természetesen egyeztettem Csányi Sándorral, az MLSZ elnökével is, de a szövetség és a Hertha között megkötött szerződést ez a kinevezés nem befolyásolja. Ami pedig a gyakorlati munkát érinti: eddig is a tévéből, és a számítógépes elemzésekből tájékozódtam a játékosok teljesítményéről, aktuális állapotáról, erre megmarad az energiám ezután is. Sőt, szerintem picivel több időm is marad a válogatottra, mert a felnőtt csapat irányítása kevésbé időigényes, mint az utánpótlásban való tevékenykedés. Eddigi beosztásomban folyamatosan tartanom kellett a kapcsolatot a szülőkkel, az iskolákkal, szerteágazóbb volt a feladat. Ebből a szempontból most egyszerűsödik az életem, viszont sokkal idegőrlőbb lesz a munkám, nagyobb lesz rajtam a felelősség, nőni fog a stressz és a megnövekvő médiaérdeklődést is kezelnem kell majd valahogy. Ami a válogatottat illeti: szerencsére a tél folyamán több meghatározó, otthon játszó válogatott játékos külföldre igazolt, ezért már a berlini kinevezés előtt is bizonytalan voltam azzal kapcsolatban, hogy szükség van-e a március elejére tervezett összetartásra. A mai történések fényében már biztosan nem tudjuk megtartani az edzőtáborozást, hiszen nem UEFA-napon lett volna az összetartás. Ettől függetlenül meggyőződésem, hogy össze tudom hangolni a két feladatot, de tisztában vagyok azzal, hogy ez rendkívül nagy kihívás lesz számomra.

- Mit szólt a kinevezéshez a családja?
- A feleségem csak annyit mondott, hogy egy percig sem tudok nyugton ülni a fenekemen. Még nem tudtuk átbeszélni a közeljövőt, mert annyira gyorsan jött az egész. Nemcsak a családdal, de még a csapattal sem találkoztam a kinevezés óta, ezért arra kérném a média munkatársait, hogy egyelőre érjék be ezzel az interjúval. A következő két napban meg fogok szakadni a munkában, hiszen hétvégén a Mainz ellen játszunk a bajnokságban, és rengeteg tennivaló vár ránk a mérkőzésig, de természetesen ahogy eddig, úgy a jövőben is meg fogjuk találni a lehetőséget arra, hogy az újságírók rendelkezésére álljak majd.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS