Negyvennyolc csapat a BLSZ futsal utánpótlás bajnokságában

2015. február. 07., 14:52   |    

Negyvennyolc csapat a BLSZ futsal utánpótlás bajnokságában

A megyei futsal utánpótlás működését bemutató cikkünket követően ezúttal a budapesti futsalutánpótlás rendszerével foglalkozunk bővebben.

A 2013-ban a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége által elfogadott futsal stratégiai terv egyik legfontosabb eleme a tömegesítés, az utánpótlásból való merítési lehetőség bővítése. Az elmúlt években - többek között a TAO-pályázatoknak köszönhetően - megnőtt az utánpótlás futsalbajnokságok, versenyek, tornák száma, továbbá a szervezésben létfontosságú szerepet betöltő grassroots-menedzserképzés is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Januárban az mlsz.hu-n bemutattuk tizenkilenc megye utánpótlásának működését, most a budapesti futsalutánpótlást vettük górcső alá.

A fővárosban jelenleg három korosztályban, negyvennyolc csapat részvételével zajlik az utánpótlás-bajnokság. A legfiatalabbaknál, a 11 éveseknél a 16 csapatot két négyes csoportba osztotta a BLSZ, és csoportonként négy-négy tornára kerül sor. A csoportokon belül körmérkőzés van, és az első valamint a második helyezett kerül a négyes döntőbe.

- Hasonló rendszerben játszanak az U13-as és az U15-ös korosztályban is, annyi különbséggel, hogy a 13 éveseknél a 17 csapat négy csoportba, míg a 15 éveseknél három csoportba került a 15 csapat – mondta Csapkó Zoltán, az MLSZ budapesti igazgatóságának munkatársa.

- A csoportokon belül minden csapat szervez egy-egy fordulót. Az előbbiben a csoportelsők, a 15 éveseknél pedig a három csoportelső mellett a legjobb második helyezett léphet pályára a fináléban, ahol körmérkőzés után alakul ki a végső sorrend. Újdonság, hogy az U11-es korosztály döntőjével azonos időben rendezünk óvodás futsal fesztivált is. A döntőkre mindhárom korcsoportban március utolsó hétvégéjén kerül sor, és a helyszín a Budafoki MTE tornacsarnoka.

Az utánpótlás-korosztályok mellett zajlik még egy sorozat a BLSZ szervezésében. Már hagyomány, hogy a fővárosi felsőoktatási intézmények futsalcsapatai is megmérkőznek egymással. A részletekről Antal Péter, grassroots koordinátor számolt be:

- Az egyetemi torna az elmúlt év novemberében indult, és március 21-én hirdetünk bajnokot. A benevezett nyolc csapat négy fordulóban találkozik egymással, és amikor kialakul a sorrend, akkor az első négy együttes tovább folytatja. Budafokon lesz a rájátszás, ahol az adja az izgalmat, hogy a korábbi negyedik helyezett akár bajnok is lehet. A múltról annyit, hogy az előző évben a TFSE gárdája végzett az élen, de ahogy mondtam, a rájátszásban minden borulhat.

A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS