A Ferencváros megszakította az MTK nagy sorozatát

2015. április. 27., 09:02   |    

A Ferencváros megszakította az MTK nagy sorozatát

A tragédiától a komédiáig sok bugyrot megjárva, izgalmas, fordulatos, drámai csatát hozott a Jet-Sol Liga női labdarúgó NB I csúcsrangadója, az MTK Hungária és a Ferencváros mérkőzése, amelyen a kék-fehérek elveszítették veretlenségüket: a tabella második helyén álló vendégcsapat győzött 4-2-re.

Mindkét edző változtatott a legerősebbnek tekinthető összeállításon: az MTK-ból a térdsérülése miatt partvonalon kívülre került Pádár Anita, valamint Gál Tímea (ha nem számítjuk Tell Zsófit, Papp Dorkát és Tóth Alexandrát), a Ferencvárosból Jelena Csankovics és Zágor Bernadett hiányzott. De, ennek fényében is Medgyes Péter húzta a váratlanabbat, aki hátrarendelte tulajdonképpen védekező középpályásnak Méry Ritát, Kaján Zsanettet pedig feltolta csúcséknek.

A 4. percben azután az elképzelés gyorsan kamatozott: Kaján vagy 30 méterről, átemelte a labdát a kint álló, majd későn reagáló Németh Júlia fölött – máris vezetett az MTK. A Ferencváros kapusa hibázott a gólnál, de a gondolat úgy kerek, hogy az első félidő közepén viszont (Kaján, Herczeg és Nagy Lilla ziccerénél) három „földöntúli bravúrral" tartotta meccsben a Fradit. A futballban a „ha” nem fér be a csapatba, de amennyiben bármelyik – pláne több is – bemegy, talán olyan előnyt szerez az MTK, hogy az ellenfél csak a hátát nézi.

A másik oldalon Ebere Orji nem találta el a bal felső sarkot, majd a 35. percben Demeter Réka koccintotta össze az ötösnél Mosdóczi Evelin bokáját: Szőcs Réka jó felé vetődött a sértett büntetőjénél, de nem érte el a bal alsó sarok előtt a labdát.

Már éppen kezdtük összegezni az első félidőt (a Fradi többet birtokolta a labdát, az MTK-nak ütősebb lehetőségei voltak), amikor megint változott a kép: a 42. percben Fenyvesi Evelin használta ki a védelem helyezkedési hibáját és szöglet nyomán, közelről a hálóba fejelte a labdát.

A szünetben mindkét edző ászt próbált előhúzni a pakliból, a Fradiba Jeca Csankovics, az MTK-ba Gál Tímea és Palkovics Nóra állt be. Gál számára rosszul kezdődött a játék, beszorult a lába alá a labda, nem tudta továbbtenni, Orji elvette tőle, megkerülte Demeter Rékát is, majd jobb külsővel látványosan emelte a labdát a jobb felsőbe.

3-1-re vezetett a Ferencváros, és ez jót tett – az MTK-nak. A kék-fehérek hátrébb léptek, magukra húzták a Ferencvárost és sorra tették be a védők mögé a labdákat: ez megint olyan periódus volt, amelyben az MTK jobban játszott ellenfelénél, és gólokat rúghatott volna. Herczeg Andrea révén egy sikerült, de a Ferencvárost dicséri, hogy talpon maradt, állta a nyomást, és szép lassan visszavette az irányítást. Ehhez hozzájárult az is, hogy Szőcs Réka rosszul lett, Medgyes Péter kénytelen volt ellőni a harmadik cseréjét is, amikor pedig előbb Herczeg Andrea, majd Kaján Zsanett is görcsöt kapott, Hummel-Smuczer Angélának pedig aláfordult a bokája, nem tudott újabb mezőnyjátékost pályára küldeni.

Így fordulhatott elő, hogy a hajrában már csak nyolc mezőnyjátékossal futballozott az MTK, ezt pedig Ebere Orji újabb góllal használta ki. 4-2-re nyert a Ferencváros, amely ezzel főként lélektani szempontból fontos győzelmet aratott, megszakítva az MTK tavaly május óta tartó remek szériáját.

A felsőházi rájátszás másik mérkőzésén az Astra HFC – mindkét félidőben egy-egy gólt szerezve – 2-0-ra legyőzte a Dorogi Diófát, és ezzel inkább csak matematikailag nem dőlt még el, hogy a tavalyi ezüstérmes kezdi majd hazai pályán a harmadik helyért vívandó helyosztót.

Az alsóházban az Újpesti TE Vígh Renáta gyors góljával szerzett előnyt a Viktória-Trend Optika FC ellen, de a szombathelyiek Siklér Kinga révén hamar egyenlítettek, majd Szakonyi Emese, Ferencsik Evelin, Dénes Dorka és Heike Manhart találataival fölényesen győztek. A vendégek győzelmének ténye talán nem, de különbsége meglepetés: a bajnokság során korábban kizárólag az MTK tudott öt gólt lőni Újpesten.

Bár sokan talán leírták az őszi idényben mindössze egy pontot szerzett Szegedet, a sereghajtó az idén játszott hat meccséből már csak hármat veszített el – és ebből kettő az MTK elleni budapesti, valamint a szombathelyi vereség. Cserenkó Szabolcs csapata – Varga Zsuzsa és Zimányi Kovács góljaival – 2-0-ra győzött a rájátszásban még nyeretlen 1. FC Femina ellen. A sereghajtó még egypontos hátrányban van az UTE-val szemben, de a következő hétvégén a lila-fehérek utaznak Szegedre.

Jet-Sol Liga, rájátszás, 3. forduló

Felsőház
MTK Hungária FC – Ferencváros 2-4 (1-2)
Astra HFC – Dorogi Diófa 2-0 (1-0)

Alsóház
Újpesti TE – Viktória-Trend Optika FC 1-5 (1-2)
Szegedi AK-Boszorkányok – 1. FC Femina 2-0 (1-0)

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS