Öltönyben fürdött a rotterdami meccs hőse

2015. május. 06., 16:30   |    

Öltönyben fürdött a rotterdami meccs hőse

Elég régen nyertünk tétmeccsen olyan rivális otthonában, amely a nemzetközi elitbe tartozik. Egészen 1984. október 17-ig kell visszamenni az időben, ekkor a magyar válogatott 2-1-re verte Hollandiát Rotterdamban. Azon a világbajnoki selejtezőn hat olyan játékos szerepelt a narancsos válogatottban, aki négy évvel később Európa-bajnoki címet nyert. Újabb mérkőzésekkel bővült az MLSZ archív csatornája.

A mexikói világbajnokság selejtező sorozata 1984 őszén kezdődött. Mezey György együttese szeptember 26-án Ausztriát fogadta, és az első félidőben vesztésre állt, a sógorok Walter Schachner góljával 1-0-ra vezettek a Népstadionban. A Honvéd akkori kapusa, Andrusch József védte a magyar válogatott kapuját és úgy emlékszik, borzalmasan játszottunk az első félidőben.

- Habár az osztrákok ellen 3-1-re nyertünk, de az első félidőben 1-0-ra égtünk, és finoman fogalmazva sem játszottunk jól - mesélte Andrusch. - Begyakorolt játékunk volt, de még nem elég hittel és önbizalommal játszottuk. A szünetben úgy éreztük, borzalmasak vagyunk, Mezey György szövetségi kapitány annyit mondott, 'mit vagytok betojva, teljesen jól csináljátok, toljátok 30 méterrel feljebb a védekezést és nyerni fogtok. Na, menjetek vissza a pályára.' Ennyi volt a taktika, és ettől mindenki megnyugodott. Kimentünk, 30 méterrel előbb kezdtünk védekezni, messze a kapunktól már labdát szereztünk, és 3-1-re nyertünk. Ez a siker arra jó volt, hogy önbizalmat szerezzünk, de ahhoz nem volt elég, hogy úgy érezzük, győzelmi esélyeink lehetnek Hollandiában.

Ugyanis három héttel később Rotterdamban volt jelenése a magyar együttesnek. A holland válogatott éppen átalakulását élte, a hetvenes évek álomcsapatából Willy van der Kerkhof maradt hírmondónak. Az átállás nem volt zökkenőmentes, Hollandia az 1982-es világ- és az 1984-es Európa-bajnokságra sem kvalifikálta magát, vagyis javítani szeretett volna a vb-selejtezőkön. Ekkor kezdett összeállni az a csapat, amely 1988-ban megnyerte az Európa-bajnokságot. Közülük hatan, Van Breukelen, Rijkaard, Gullit, Erwin Koeman, Kieft és Van Basten pályára léptek ellenünk Rotterdamban.

- Nem akárkiket győztünk le, nagyon komoly csapat ellen játszottunk – mesélte Andrusch. - Leginkább Gullittól rettegtünk. A meccs előtt azt mondtam, ha nem kapunk ki, ruhástól beugrom a szálloda medencéjébe. A meccs után nem várták meg, amíg beugrom, öltönyben bedobtak a vízbe. Hatalmas győzelem volt, senki sem várta, hogy összejöhet.

Habár a hollandok elleni 2-1-es siker kapcsán főképp Andrusch bravúrjait emlegetik, a kapus bevallotta, nem érezte magát jó formában.

- Sok emlék maradt meg bennem – idézte fel az akkori meccset Andrusch. - A bemelegítés például borzalmasan sikerült, nem éreztem a ritmusát a mozgásomnak, nem sok pozitív előjele volt. Ilyen rossz előzmények után a kapusok általában kicsit betojnak. Mi lesz ebből? Éppen ezért a kelleténél is jobban összpontosítottam, még jobban koncentráltam, mint ahogy normál esetben szoktam. Habár a hollandok szerezték meg a vezetést, de Kieft gólja előtt volt két bravúrom, ami megnyugtatott. Azt mondtam, gyerünk, csináljuk végig, aztán meglátjuk mi lesz. Tényleg sikerült néhány bravúr, Rijkaard öt méteres fejesét védtem, de leginkább Kieft egyik csúsztatása maradt meg, amit kikaptam a felső sarokból, és volt két-három remek kifutásom. Jól éreztem magam, élvezetből védtem végig. Utólag azt mondom, nem baj, hogy a bemelegítés rosszul sikerült. Ha jól megy, akkor az ember hajlamos a túlzott önbizalomra, így viszont kis pluszokat halásztam elő magamból.

Érdekesség, a magyar válogatott 1984 őszén három világbajnoki selejtezőt játszott és mindhárom alkalommal hátrányból tudott nyerni. Ausztria, Hollandia és Ciprus is vezetett ellene. Az osztrákok és a hollandok elleni meccs megtalálható az MLSZ Archív csatornájában.

Bajnoki mérkőzésekkel is bővültünk. Az 1991/92-es szezonból már 92 mérkőzés látható, az őszi idényben a Vác állt a tabella élén. Csank János együttese története során először vezetett az NB I-ben 15 fordulót követően.

Magyarország-Ausztria 3-1



Hollandia-Magyarország 1-2



Honvéd-Vác 2-4


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS