Játékvezetés: teszteltek az országos keret tagjai

2015. május. 08., 14:23   |    

Játékvezetés: teszteltek az országos keret tagjai

Az NB I-es, NB II-es és NB III-as játékvezetők, illetve asszisztensek szerdán nemzetközileg elismert teljesítményteszteken mérték fel aktuális erőállapotukat.

Az elmúlt években a nemzetközi labdarúgó-játékvezetők erőnlétéért felelős vezetők egyre több olyan tesztet integráltak be a játékvezetők felkészülésébe, amely sokkal inkább sportágspecifikus, mint a régebben alkalmazott 12 perces Cooper-futás. Az országos keret tagjai, Dr. Sáfár Sándor erőnléti edző vezetésével, a május 6-i teszten egy agilitásra épülő, úgynevezett T-teszten mutathatták meg, mennyire jó a felgyorsulás-lelassulás, valamint az irányváltoztató képességük. A teszt különlegessége, hogy amíg az asszisztenseknek oldalazó mozgást és sprintet, addig a játékvezetőknek csupán sprint futást tartalmazott a tesztjük.

Ezt követően a játékvezetők progresszívan nehezedő speciális ingatesztet, úgynevezett Yo-Yo tesztet futottak (20+20 méteres futás), amely limitideje a nemzetközi szintig, illetve a nemzeti szintig tartott. Az asszisztensek speciális állóképességi tesztje az úgynevezett ARIET teszt volt, amely során a 20+20 méteres sprintet és a kétszer 12,5 méteres oldalazást felváltva kellett teljesíteniük. A Yo-Yo teszt futásai között 10 mp, az ARIET feladatai között csupán 5 mp volt a pihenő ideje.

Ezek a tesztek nem váltják fel a jövőben a klasszikus intervall tesztet, de alkalmazásával a játékvezető-specifikus képességek fejlesztésén keresztül átfogóbb felkészülést végezhetnek a játékvezetők.

A hírkategória további hírei

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS