A Ferencváros idegenben szerzett előnyt a bajnoki döntőben

2015. május. 25., 10:19   |    

A Ferencváros idegenben szerzett előnyt a bajnoki döntőben

A Jet-Sol Liga helyosztóinak első mérkőzésein – természetesen a Szombathelyre zúdult rengeteg eső miatt elmaradt Viktória-Trend Optika FC – 1. FC Femina mérkőzés kivételével – valamennyi találkozón az idegenben játszó, a bajnokság körmérkőzéses szakaszában hátrébb végzett csapat szerzett előnyt.

Az öreg futball-rókák igazsága szerint, „Péntek doktor” a legtöbb játékost meggyógyítja – így volt ez az MTK - Ferencváros bajnoki döntőn is, ahol mindkét edző csatába küldhette jó néhány korábbi sérültjét. A címvédő így sem volt teljes, a középpálya Smuczer-Pádár-Herczeg agytrösztjéből csak a csapatkapitány épült fel teljesen, míg a gólkirálynő a kispadra ülhetett.
A Ferencváros kezdte jobban, agresszívabban a mérkőzést. Azt szoktuk mondani, a magyar női futballban mindenki annyira ismeri a másikat, hogy az edzők aligha tudnak váratlan húzni: Dörnyei Balázs azért megpróbálta, hátrarendelte a balhátvéd posztra, Nagy Lilla felügyeletére egyik legveszélyesebb támadóját, a gyors Szabó Viktóriát. A szezon egyik legjobb játékosa szinte tökéletesen oldotta meg feladatát, sőt extra produkcióra is képes volt, az első félidő hajrájához érve az ő megindulásából alakult ki az a gólhelyzet, amelyből – Szabó passza után – Ebere Orji előnyhöz juttatta a kihívót. Más kérdés, hogy néhány perccel később viszont a védekezésben rontott, (egyetlen) helyezkedési hibáját Nagy Lilla góllal büntette meg.

A szünetben a Ferencváros – talán túl korán – kettőt cserélt, átalakította játékát. Nem állítható, hogy ez az oka, de a második félidőben a bajnokcsapat mutatott többet. Erre a játékrészre is igaz, ahogy az egész meccsre: a két kapusnak szinte semmi védenivalója nem volt, Németh Júlia esetében egy szabadrúgás látványos hárítása, Szőcs Rékánál pedig egy jó ütemű kimozdulás a kakukktojás. Az MTK viszonylagos fölénye mellett, a félidő legnagyobb helyzetét Manja Benak hagyta ki, Csankovics tökéletes beadását tíz méterről, tiszta helyzetből, talpról fejelte a bal alsó sarok mellé.

noidonto2|

Máskor az ilyen bizonyára bemegy – és ez talán a legjellemzőbb az egész találkozóra. Nagyszerű hangulatú, küzdelmes, szórakoztató meccset játszott a legjobb két magyar csapat – de a játék nem volt a várt magas színvonalú. Alkalmasint a tét, a feszültség rányomta a bélyegét a játékra – talán nem véletlen, hogy az MTK és a Fradi nem csak döntetlent nem játszott még a szezonban, de ennél mindig több gól is született meccseiken. Kevés volt a jó egyéni teljesítmény – ha a Jet-Sol Liga meccsein is választanánk MVP-t, akkor a díj Jeca Csankovicsnak, vagy Ebere Orjinak járna. Utóbbinak azért, mert nem csak a Ferencváros gólját lőtte, de a döntő büntetőt (előtte az MTK-ból Smuczer és Demeter kihagyta, Vesszős és Méry berúgta, míg a zöld-fehérek mindhárom játékosa, Csankovics, Mosdóczi és Fenyvesi neve mellé is + jel került) is a nigériai csatár lőtte Szőcs Réka hálójába. A csúcsmérkőzés, a bajnoki döntő első felvonását tizenegyesekkel a Ferencváros nyerte meg, és lépéselőnyben várhatja a jövő vasárnapi, második mérkőzést.

A Jet-Sol Liga körmérkőzéses szakaszában az Astra mind a négyszer legyőzte a Dorogi Diófát. Igen ám, de azon a négy mérkőzésen egyszer sem játszott így a Dorog, mint most, a bronzpárbaj első felvonásában – igaz, az Astra sem. Szabados György csapata nem csak sokkal frissebb volt ellenfelénél, de szebben, tudatosabban is játszott, a tetejében pedig akarta is a győzelmet. Mindez, párosulva azzal, hogy Pinczi Anita, Nagy Ági, Fogl Kati és Benkő Mónika kiemelkedő teljesítményt nyújtott, biztos receptet jelentett a sikerre.

Az 1–0-s eredmény – a találkozó egyetlen gólját Pinczi Anita mértani pontosságú beadásából, Nagy Ági látványos mozdulattal fejelte a jobb alsó sarokba – tulajdonképpen nem tükrözi híven a játék képét: a Dorogi Diófa lényegesen nagyobb különbséggel is nyerhetett volna. Az Astra játékában nem volt benne a gól, még a szünet után sem, pedig akkor már Telek-Sümegi Évát is előre vezényelte Dombó János.

Folytatás egy hét múlva Dorogon, ember legyen a talpán, aki megmondja, melyik csapat az esélyesebb. A Pünkösd hétfőjén látottak alapján a Diófa. És, ha az egy héttel korábban, a Buzánszky Stadionban látott Astra (4-2) megy ismét Dorogra?

Meglepetést hozott az egyenes kiesés elkerüléséért, a 7. helyért folyó párharc első mérkőzése is: a Szegedi AK 2-0-ra győzni tudott Újpesten.

Tévedett, aki azt hitte, a mérkőzés előtt kevésbé esélyesnek tippelt SZAK majd sündisznóállásba vonul, és megpróbálja kibekkelni a 90 percet. Cserenkó Szabolcs csapata bátran játszotta a szokásos, 4-2-3-1-es szerkezetben a maga játékát, és igazolta a mondást, hogy bátraké a szerencse.

Ez a meccs azt mutatta, a szegedieknek igaza volt, amikor télen, szinte 19-re lapot kérve légiósokkal erősítették meg a keretet: a szerb Szanja Tumbasz Loketics szerezte a Boszorkányok első gólját a 32. percben, és a bosnyák Amira Hodzicnak is volt egy káprázatos védése, ahogy kipiszkált a léc alól egy gólba tartó fejest.

A szegediek jó dramaturgiát választottak, mert Tumbasz Loketics találatát megfejelve, a 42. percben a szöglet utáni kavarodásban védőjét becsapó Szil Tünde is gólt lőtt, a szünetre masszív előnyt szereztek.

Az UTE becsületesen futballozott, és Oroszi Sándor is roppant sportszerűen nyilatkozott a mérkőzés lefújása után: „Óriási volt a küzdelem! A Szeged megérdemelten vitte el innen a három pontot, mert játékosai jobban akartak, a két védelmi hibánkat pedig ki tudták használni. Mi ma is be voltunk oltva gól ellen, így az eredmény csak ez lehetett. Fel kell kötnünk a gatyánkat a jövő heti visszavágóra, de ez nem lesz egyszerű!”
Egy hetük van rá, hogy megtalálják receptet…

Jet-Sol Liga, helyosztók
Bajnoki döntő: MTK Hungária FC – Ferencváros 1-1 (1-1) – 11-esekkel (4-2) a Ferencváros győzött
A 3. helyért: Astra HFC – Dorogi Diófa 0-1 (0-0)
Az 5. helyért: Viktória-Trend Optika FC – 1. FC Femina – elmaradt
A 7. helyért: Újpesti TE – Szegedi AK Boszorkányok 0-2 (0-2

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS