Sikeres magyar előadás a labdarúgó sporttudományi világkonferencián

2015. május. 27., 11:16   |    

Sikeres magyar előadás a labdarúgó sporttudományi világkonferencián

Május 20. és 23. között rendezték meg Koppenhágában a nyolcadik labdarúgó sporttudományi világkonferenciát (8th World Congress on Science and Football), amelyen magyar tudományos előadást is meghallgattak a szakemberek.

A tudományos világkonferencia (WCSF) a labdarúgással kapcsolatba hozható tudományágak teljes spektrumát átfogó kongresszus, amelyet immár nyolcadik alkalommal rendeztek meg. A WCSF nemzetközileg elismert szakemberek labdarúgással kapcsolatos legújabb kutatási eredményeinek bemutatását célozza, az idei kongresszuson közel 500 szakember vett részt a világ minden tájáról, hogy plenáris üléseken, prezentációkon, workshopokon cseréljenek tapasztalatokat kutatási területeik újdonságairól.

A konferenciára a tudományos bírálóbizottság által előzetesen kiválasztott szakmai előadásokat hívtak meg, Magyarországot egyedüli előadóként Zalai Dávid, az MLSZ Erőnléti Rehabilitációs és Módszertani Központjának (ERMK) vezetője képviselte. Előadásának témája az ERMK által kifejlesztett komplex teljesítménytesztelési protokoll bemutatása volt, amely 6-21 éves korig lefedi a labdarúgásban szerepet játszó képességek felméréséi lehetőségeit.

- A kutatásunk tudományos evidenciákon alapszik, a most bemutatott program a Központ tudományos tevékenységének nemzetközi elismerése – mondta az mlsz.hu-nak Zalai Dávid. - Minden egyes korosztályra lebontottuk, hogy milyen periodicitással kell tesztelni a releváns, szenzitív képességeket, és széleskörű, progresszív tesztrendszert dolgoztunk ki ezek mérésére. Kialakítottunk egy minőségbiztosítási funkciót is betöltő korosztály- és pozíció specifikus értékelési és kritériumrendszert, melynek segítségével megállapítható, hogy az adott pillanatban milyen szinten vannak a tesztelt utánpótláskorú labdarúgók a különböző képességek tekintetében.

Az MLSZ ezáltal egy éven belül a két legrangosabb labdarúgó-tudományi, sporttudományos konferenciára akkreditáltatta magát, tavaly Portlandben ugyancsak Zalai Dávid adott elő egy hasonló tudományos kongresszuson az MLSZ által kifejlesztett core-izom erősítő program hatékonyságáról.

- Rendkívül megtisztelő volt, hogy több nemzetközileg elismert labdarúgó sporttudományi kutató már ismerősként köszöntött, és érdeklődtek a tavaly bemutatott core-izom programról. Úgy érzem, a mostani előadásom is sikeres volt, számos pozitív elismerést kaptam, több országból is érdeklődtek a kutatásunk iránt, Hongkongból például kaptunk egy megkeresést, hogy osszuk meg tesztrendszereink adatait az ottani szakemberek hasonló felméréseinek adataival, és készítsünk belőlük egy tudományos összehasonlítást. A konferencián több színvonalas előadást is meghallgattam, és az a néhány nap jó megerősítése volt az itthon elkezdett munkának, hiszen saját területünkön rengeteg megerősítést és visszaigazolást kaptam, más kutatók is hasonló elképzelések, koncepciók szerint dolgoznak, mint mi. Örülök és egyben megtisztelő hogy egy éven belül másodszorra kerültünk a labdarúgó sporttudomány legszűkebb elitjébe, ez szintén hitelt ad a Központ tevékenységéhez. Kiemelt fontosságú továbbá, hogy az elvégzett tevékenységeket a jövőben is prezentáljuk nemzetközi szinten, folyamatos résztvevői legyünk a legszűkebb elitet magába foglaló labdarúgó sporttudományi szegmensnek, ezáltal birtokába legyünk a legújabb ismereteknek, továbbá nemzetközi kapcsolatrendszereket építhessünk ki – tette hozzá Zalai Dávid.

A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS