Soha nem bírtunk Maradonával

2015. június. 04., 08:17   |    

Soha nem bírtunk Maradonával

Finoman szólva sem jártak sikerrel a magyar futballisták Diego Maradona ellen. Válogatott és klubszinten összesen hat alkalommal találkoztak az argentin zsenivel, aki 1990 őszén Budapesten is megmutatta tudását. Újabb mérkőzésekkel bővült az MLSZ Archív csatornája.

Diego Maradona 16 évesen, 1977. február 27-én a magyar válogatott ellen mutatkozott be az argentin nemzeti csapatban. Az Argentinos Junior játékosa a 62. percben csereként állt be Cesar Luis Menotti együttesébe, amely akkor már 5-1-re vezetett a Buenos Aires-i meccsen. Baróti Lajos csapatának szépítő gólját Zombori Sándor szerezte. Maradona okkal bízhatott abban, hogy tagja lesz a jövő évi vb-keretnek, de végül Menotti mellőzte a fiatal zsenit, aki a pletykák szerint magának köszönhette a dolgot: egyik éjszaka kilógott az edzőtáborból és a kapitány ezt nem bocsátotta meg neki.

Három évvel később a magyar liga-válogatott, 12 ferencvárosi, két-két tatabányai, csepeli és dunaújvárosi játékossal a keretben egy hónap alatt 12 mérkőzésen lépett pályára Közép- és Dél-Amerikában. 1980. január 28-án a Maradonával felálló Argentinos Juniors volt az ellenfél. A rendes játékidőben Kakas László kivédte Maradona büntetőjét, de az argentin sztár két akciógóllal válaszolt erre. Magyar oldalról Ebedli és Szokolai talált az argentin kapuba, a mérkőzés 2-2-re zárult, büntetőkkel a hazaiak nyertek.

Egy év múlva, 1981. február 15-én a Mészöly Kálmán vezette magyar válogatott is szembe került az Argentinos Juniorsszal. Maradona ismét pályán volt, de nem talált a hálóba. Nyilasi Tibor góljával sokáig vezettünk, végül 1-1-re zárult a találkozó. A lefújás után közös csapatkép készült Maradonával a magyar válogatottról.

Az első tétmeccsen, az 1982-es világbajnokságon jött szembe velünk Maradona. Mészöly Kálmán azóta is bánja, hogy túl sok hátvédet pakolt a magyar válogatottba, mert a hétvédős (Martos, Bálint, Garaba, Tóth J., Sallai, Rab, Varga J.) taktika csődöt mondott Maradona ellen, aki két góllal járult hozzá a 4-1-es argentin sikerhez.

Maradona 1990 őszén a Napoli tagjaként olasz földön két gólt rúgott az Újpestnek a BEK első fordulójának első meccsén, majd a visszavágón, október 3-án először lépett magyar földre. A budapesti Megyeri úti stadionban megadta a módját, társai már régen melegítettek, mire felbukkant a játékoskijáróban. Aki látta, soha nem fogja elfelejteni, ahogy az erőnléti edzőjével vállal „passzolgatták” egymásnak a labdát...

A hat mérkőzés közül az 1982-es vb-találkozó teljes terjedelmében és összefoglalóként is megtekinthető az Archív csatornában. Az Újpest-Napoli párharc szintén látható.

Argentína-Magyarország 4-1 (teljes mérkőzés)

https://youtu.be/6DwJzXo3VP0?list=PL_S2L4PihRmaKpJ9osuFhhx1aDSZbcDmF

Argentína-Magyarország 4-1 (összefoglaló)



Napoli-Újpest 3-0



Újpest-Napoli 0-2


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS