U20: közel járt a bravúrhoz, de búcsúzott a vb-től a válogatott

2015. június. 10., 08:35   |    

U20: közel járt a bravúrhoz, de búcsúzott a vb-től a válogatott

A magyar válogatott nagyott küzdött, és jól játszott a szerbek elleni nyolcaddöntőben az U20-as világbajnokságon, de az ellenfél a rendes játékidő és a 2x15 perces hosszabbítás végén is szerzett egy-egy gólt, és 2-1-re győzni tudott.

U20-as válogatottunk a roppant nehéz csoportból való továbbjutás után a világbajnokság eddigi egyik legjobb teljesítményt nyújtó együttesével szemben lépett pályára a világbajnokság nyolcaddöntőjében. A szerbek ugyancsak kemény csoportból jutottak tovább úgy, hogy a három mérkőzésükön mindössze egy gólt kaptak (Uruguaytól), és sikerült legyőzniük Malit és Mexikót is. A szerb válogatott számára előnyt jelenthetett, hogy egy nappal többet pihenhettek a mérkőzés előtt, ráadásul "hazai pályán" léphettek pályára, hiszen ők Dunedinben játszották le csoportmeccseiket is, míg mi hosszú utazást követően, hétfőn érkeztünk meg a dél-új-zélandi városba.

Az 5200 néző előtt rendezett összecsapáson a szerbek igazolták előzetes jó hírüket, rendkívül szervezetten védekeztek, fizikális fölényüket és gyorsaságukat kihasználva nagy százalékkal nyerték meg párharcaikat, és a megszerzett labdákkal villámgyorsan váltottak át támadásba.

A mieink is dicséretesen fegyelmezetten, zártan védekeztek, de néhány alkalommal így is meggyűlt a bajuk a szerbek támadóival, akik gyorsan, labdabiztosan játszottak, és az első negyedórát követően egy-két alkalommal sikerült megbontaniuk a hátsó alakzatunkat. Szerencsére Székely György remek napot fogott ki a kapuban, három-négy alkalommal is nagyot védett. A magyar válogatott nehezen találta az ellenfél remek védekezésének ellenszerét, kénytelenek voltunk hosszú labdákkal keresni a támadókat, de a felívelések nem voltak kellően pontosak, vagy elöl nem tudtuk megnyerni a párharcokat ahhoz, hogy helyzetbe tudjunk kerülni.

476493056|

A második félidőt a szerbek kezdték fölényben, de az 57. percben jött a fordulat: megszereztük a vezetést, mégpedig egy nagy szerb helyzet (Jankovics 11 méterről, nagy helyzetből rosszul találta el a labdát) után vezetett kontrából. Kalmár Zsolt kapott labdát, nagyszerűen tört kapura védője mellett, majd okosan visszapasszolt az érkező Mervó Bencének, aki 9 méterről a léc alá lőtt, megszerezve ötödik találatát a vébén (0-1). A gólunk után a szerbek igyekeztek nyomást gyakorolni a kapunkra, de ez egyben azt is jelentette, hogy több kockázatot kellett vállalniuk, ami megnyitotta a lehetőséget a magyar kontrákra. A 72. percben egy ellentámadásból Kalmár ütempassza után Zsótér Donát tört kapura a jobbösszekötő helyén, de egy védő szorításában, futtából a kapu mellé lőtt.

A magyar válogatott játékosai hatalmasat küzdöttek, fegyelmezett játékkal, a brazilok ellen egyszer már bemutatott hősies védekezéssel tartották az előnyt, és egy-két kontrára is futotta az erejükből. A rendes játékidő végéig tartottuk a vezetést, de a 91. percben kiegyenlítettek a szerbek: egy jobb oldali szöglet után Saponjics fejelt 5 méterről a magyar kapu bal oldalába (1-1). Még volt bő két perc a hosszabbításból, és ebbe a rövid időbe is belefért egy fontos esemény: Gajics húzta vissza a bal oldalon Nagy Dominikot, ezért megkapta a játékvezetőtől a második sárga lapját, így emberelőnyben zártuk a mérkőzés rendes játékidejét, és kezdtük meg a 2x15 perces hosszabbítást.

476497162|

A ráadásban fordult a kocka, emberelőnyben átvettük az irányítást, és a szerbek voltak kénytelenek behúzódni a saját kapujuk elé. Az első 15 perc magyar mezőnyfölénye nem hozott helyzeteket, és a második 15 percben sem találtunk fogást a 16-osuk előtt tömörülő szerbeken. A 118. percben eldőlt a mérkőzés, egy jobb oldali szerb támadás végén Talabér Attila próbálta kirúgni a kapu elé betett labdát, de nem jól találta el azt, és Székely György fölött a saját kapujába továbbított (2-1). A hátralévő percekben nem sikerült egyenlíteni, Szerbia jutott a legjobb nyolc közé, a magyar válogatott számára pedig véget ért a világbajnokság. A mérkőzés végének történéseihez tartozik, hogy Zsótér Donát az utolsó percekben hátsérülést szenvedett, ezért a szélsőt a lefújás után kórházba vitté. Szerencsére nem volt szükség beavatkozásra, egy gyors vizsgálat után elengedték az orvosok, a sérülését hazaérkezése után itthon kell kezelni.

- Elsősorban büszke vagyok a csapatomra, mert nagyszerű mérkőzést játszottunk egy kiváló ellenféllel szemben - értékelt a mérkőzés után Bernd Storck sportigazgató. - Tudtuk, hogy kevés helyzetünk lesz, és azt is, hogy döntő lesz azok megfelelő kihasználása, sajnos ma két nagyon hasonló erősségű csapat mérkőzésén nem sikerült megfelelő eredményt elérnünk. Ezen a mérkőzésen látszott, mekkora előny, hogy Szerbiában bátran szerepeltetik legmagasabb szinten a fiatalokat klubjaikban, a magyar szövetség hasonló irányú törekvéseit igazolja, hogy ezen a vb-n a mi játékosaink is igen magas szinten bizonyították versenyképességüket.

A magyar válogatott csütörtökön, helyi idő szerint 10 órakor indul haza Magyarországra.

U20-as világbajnokság, nyolcaddöntő:
Szerbia-Magyarország 2-1 (1-1, 1-1, 0-0)
Szerbia: Rajkovics – Gajics, Veljkovics, Babics, Antonov – Zdjelar, Makszimovics – Zsivkovics, Grujics (Gacsinovics, 78.), Jankovics (Saponjics, 59.) – Mandics
Magyarország: Székely György - Osváth Attila, Kecskés Ákos (Talabér Attila, 55.), Lenzsér Bence, Tamás Krisztián (Nagy Dominik, 73.)- Nagy Ádám, Vida Máté - Zsótér Donát, Sallai Roland (Forgács Dávid, 59.), Kalmár Zsolt - Mervó Bence





A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I: Folytatódott a Kecskemét sikersorozata
Bajnokságok / Kupák
Pontot rabolt az éllovastól a Szeged, nyert a Vasas és az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nyert a DVSC és az MTK, döntetlen az Üllői úton

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS