OTP Bank Liga idényértékelő: az MTK-nak nem hiányzott a hazai pálya

2015. június. 11., 16:55   |    

OTP Bank Liga idényértékelő: az MTK-nak nem hiányzott a hazai pálya

A harmadik résszel folytatódik az OTP Bank Liga 2014–2015-ös idényének értékelése.

A bajnok Videoton FC és az ezüstérmes Ferencváros után ezúttal a további, a bajnoki tabella első felében végzett csapatok következnek.

3. MTK: A végig Garami József által irányított kék-fehérek bravúrosan szerepeltek, noha a Hungária körúti stadion átépítése miatt nem játszhattak hazai körülmények között, pályaválasztóként albérletbe kényszerültek, és Kispestre tették át székhelyüket. A 2008-as címnyerés óta először végeztek dobogós helyen. Öt helyet előreléptek az előző idényhez képest. Legjobb periódusuk az ősz közepi volt: augusztus 31-től két hónap alatt sorozatban hét fordulóban is diadalmaskodtak. Harmadik helyük abszolút biztos: az otthoni és az idegenbeli eredmények alapján is ezt a helyezést érték el. Az első 15 meccse alapján a Videoton FC mögött a második, a második „félidőben” csak hatodik lett a csapat. A legtöbb mérkőzésen szereplők tizenegye: Hegedűs 29 – Nagy 18, Vukmir 27, Poór 21 – Vass Á. 27, Kanta 29, Pölöskei 28, Csiki 17 – Horváth 28, Torghelle 22, Bese 27. A házi gólkirály Kanta József lett nyolc góllal

4. Debreceni VSC: Ha a bajnok a következő idényben a negyedik helyen végez, nem dicsérhető a teljesítménye. Főleg, ha szűkítjük a kört és hozzátesszük, hogy a Loki a 2002 óta mostanáig csak kétszer maradt le a bajnoki dobogóról. Ugyanakkor biztatni tudjuk a csapat híveit: 2010 óta páros években a DVSC-Teva bajnok lett, páratlanban pedig lemaradt a dobogóról. Jövőre megint páros évben zárul a bajnokság... Kondás Elemér együttese a nemzetközi kupaszereplés miatt az első fordulókban sok tartalékkal állt ki, s ez meghatározta az idénykezdést. Az első kilenc fordulóban mindössze két győzelmet aratott a csapat, minden túlzás nélkül állítható, a bajnokság negyedénél eldőlt már, hogy a piros-fehérek nem tudják megvédeni a bajnoki címüket. Utána ellenben belelendült, az ősz utolsó nyolc bajnokiján 22 pontot szerzett – ez szenzációs teljesítmény. A győzelmet hozott tavaszi nyitány után a következő négy mérkőzésen ismét csak egyszer nyert, s az első öt tavaszi mérkőzésén mindössze két gólt szerzett a csapat. Az idényzárás szépre sikerült, a DVSC-Teva – annak tulajdoníthatóan, hogy a Ferencváros kupagyőzelme „szabaddá tette” az egyik, a bajnoki szereplés alapján elérhető Európa Liga-selejtezős helyet – kijutott a nemzetközi porondra. A legtöbbet játszók tizenegye: Novakovics 17 – Jovanovics 26, Brkovics 21, Máté 20, Korhut 28 – Varga 26, Bouadla 19, Szakály 24, Bódi 26 – Kulcsár 19, Tisza 24. A házi gólkirály Tisza Tibor lett hét góllal.

5. Paksi FC: A tolnai klub a 2006 nyara óta íródó élvonalbeli történetében csak egyszer ért el a mostaninál jobb bajnoki helyezést, 2010–2011-ben, amikor ezüstérmet nyert. Csertői Aurél együttese az előző idényt a 11. helyen fejezte be, a mostani bajnokságban hat helyet lépett előre, miután 17 ponttal többet gyűjtött 2013–2014-es önmagánál. Noha a nyáron elveszítette az előző idény társgólkirályát. A paksiak remekül kezdtek (egyébként akárcsak egy évvel korábban), az első 11 fordulóban mindössze egy vereséget szenvedtek. Különösen értékes eredmény volt az MTK elleni 3-0, a DVSC elleni 2-1 és a Diósgyőr elleni 3-1. A csapat a hajrában négy mérkőzésből hármat megnyerve zárt, a legnagyobb bravúr a már bajnok Videoton legyőzése volt. A legtöbbet játszók tizenegye: Molnár 29 – Kulcsár 24, Gévay 21, Báló 26 – Kecskés 27, Bertus 30, Tamási 22, Haraszti 24 – Hahn 22, Bartha 29, Könyves 22. A házi gólkirály Könyves Norbert lett, 10 góllal.

6. Újpest FC: A lila-fehérek 2010 óta nem végeztek a mostaninál jobb helyen a bajnokságban. Nebojsa Vignjevics első, a magyar élvonalban töltött teljes idényében 19 ponttal gyűjtött többet a csapat, mint a 2013–2014-es idényben. A jó szereplés a jó hajrának köszönhető, az Újpest az utolsó hét bajnoki találkozóján 21 pontot gyűjtött. A gárda teljesítménye a különböző szakaszokban nagyon eltérő volt. Az első 13 fordulóban, ha úgy tetszik, az idény első harmadában, az Újpest csak a kiemelkedő teljesítményt nyújtó Videoton FC-től kapott ki. A további 12 meccsből haton döntetlen született, hatot megnyertek a lila-fehérek. Az utolsó négy őszi mérkőzésen csak négy pontot szereztek, sőt még gyengébben rajtoltak tavasszal, hat mérkőzésen mindössze két ponttal gazdagodtak. Utána viszont győzelem győzelmet követett. Vignjevics alakulata az első 23 fordulóban éppen annyi győzelmet aratott, amennyit az utolsó hét fordulóban. A legtöbbet játszók csapata: Balajcza 30 – Nego 23, Litauszki 29, Heris 27, Forró 29 – Nagy G. 26, Balogh B. 29, Stanisavljevic 26, Bardi 21 – Vasziljevics 19, Suljic 26. A házi gólkirály a csak az őszi mérkőzéseken, 17 találkozón szerepelt Simon Krisztián lett, 6 góllal.

7. Diósgyőri VTK: Miután edzőt cserélt a csapat az idény hajrájában (Tomiszlav Szivicset Vitelki Zoltán váltotta), elfelejtett veszíteni. A tavasszal addig nyeretlen gárda az utolsó öt fordulóban 13 pontot gyűjtött. Ennek a „feltámadásnak” köszönhetően a DVTK a szerzett pontokat tekintve túlszárnyalta 2013–2014-es teljesítményét. (Igaz, ennek ellenére két ponttal hátrább végzett, mint az előző idényben.) A borsodi legénység az első hét fordulóban veretlen maradt (17 pontot szerzett), majd a következő hat fordulóban mindössze egyszer tudott nyerni. Az ősz végére ismét magára talált, négy mérkőzésen kilenc pontot gyűjtött. A télen Elek Ákost és Kádár Tamást is elveszítő legénység 2015 első nyolc fordulójában mindössze három pontot tudott szerezni. Az edzőváltás után viszont ismét olyan jó szezonzárást produkált, mint ősszel. A legtöbbet játszók csapata: Antal 25 – Okuka 28, Husic 20, William Alves 20 – Egerszegi 22. Bognár 22, Grumics 25, Marjanovics 20 – Gosztonyi 25, Bacsa 28, Takács 26. A házi gólkirály Georges Griffiths lett, 7 góllal.

8. Győri ETO: Az előző idényben a bajnokkal azonos pontszámmal záró győri csapat ősszel 17 mérkőzéséből csak hatot nyert meg. Az első négy fordulóban háromszor is vereséget szenvedett. 2014-ben augusztus 31-én nyert utoljára bajnoki mérkőzést. Érdemes látni, hogy a Quaestor-botrány kirobbanása után jobban szerepelt hazai pályán, mint előtte. Az utolsó három pályaválasztóként játszott találkozóját megnyerte. A bajnokságban végül a nyolcadik helyen zárt, 2007 óta ennél hátrább csak egyszer (2010–2011) fejezte be a bajnokságot. A legtöbbet játszók csapata: Pogacsics 10 – Brdarovski 11, Lipták 28, Lang 28, Andrics 12 – Windecker 20, Pátkai 27, Kamber 23, Koltai 25 – Priskin 27, Rudolf 25. Kocics ugyancsak 10 mérkőzésen védett, a mezőnyjátékosok közül Brdarovskihoz hasonlóan 11 mérkőzésen szerepelt Ibañez, Svec, Kvilitaia és Varga Roland is. A házi gólkirály 11 góllal Priskin Tamás lett.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS