OTP Bank Liga: vezetőedzők a szezonkezdetről

2015. július. 15., 17:58   |    

OTP Bank Liga: vezetőedzők a szezonkezdetről

Szombaton kezdődik az OTP Bank Liga 2015-2016-os idénye, az mlsz.hu a résztvevő csapatok vezetőedzőit kérdezte meg az idénybeli várakozásaikról. Háromrészes sorozatunk első részében a két újonc, a Vasas és a Békéscsaba, valamint az előző idény 13. és 14. helyezettje, a Honvéd és a Haladás szakvezetője válaszol kérdéseikre.

A szombaton induló bajnoki idény számos újdonságot is hoz az előző évadokhoz képest, a legfontosabb, hogy az eddigi 16 helyett 12 csapat vesz részt az élvonalbeli bajnokságban. A szezont felvezető sorozatunkban a létszámcsökkentésről, saját csapatuk céljairól, illetve a 20 éven aluli labdarúgók szerepeltetésének pénzügyi támogatásáról tettünk fel kérdéseket a vezetőedzőknek.

A szakvezetők az alábbi kérdésekre válaszoltak:

1. Mit vár a csökkentett létszámú, 12 csapatos bajnokságtól? Mik lehetnek a legnagyobb változások az előző évek bajnokságaihoz képest?

2. Milyen célokkal vág neki csapatával az idénynek? Sikerült-e úgy megerősíteni a keretet, ahogyan azt szerette volna, illetve hogy sikerült a csapat felkészülése?

3. Az MLSZ ettől az idénytől kezdve külön támogatja a fiatal, 20 éven aluli hazai játékosok szerepeltetését. Milyen hatással lehet-e ez a fiatalok fejlődésére? Élni fog-e a csapat ezzel a lehetőséggel, illetve kik lehetnek azok a fiatal játékosok a csapatából, akik ennek a szabályozásnak köszönhetően fontos szerepet kaphatnak az idényben?

ZORAN SPISLJAK, BÉKÉSCSABA

1. Egy nagyon színvonalas és kiegyensúlyozott bajnokságot várok, amely valószínűsíthetően az utolsó fordulóig nagyon izgalmas lesz, mind a bajnoki cím, mind a kiesések tekintetében. Az ország tizenkét legjobb csapata között szerepelni megtiszteltetés, óriási lehetőséget, egyben hatalmas felelősséget és munkát jelent. Ahogy az előkészületeken és a békéscsabaiak lelkesedésén is látszik, mindenki nagy várakozással tekint a 2015/2016-os szezonra és úgy gondoljuk, hogy a csapat többségi tulajdonosa, a város és szurkolóink egyaránt megérdemlik, hogy tíz év után újra igazi fociélményben legyen részük.

2. A csapat felkészülése jól sikerült, bár némileg kevés volt a pihenőidő. Színvonalas ellenfelekkel sikerült tanulságos mérkőzéseket vívnunk, és függetlenül az eredményektől, ezek mindenképp a csapatépítést szolgálták. Sok focistát kipróbáltunk, és akikről úgy gondoltuk, hogy segítségünkre lehetnek, azokkal megpróbáltunk megegyezni - vegyes sikerrel. A Békéscsaba egyértelmű célja a bennmaradás, hasznos, hangulatos és küzdelmes mérkőzések teljesítése. Mindenképpen szeretnénk egy olyan együttest építeni, amely egyaránt vonzó a fiatal, tehetséges játékosok és a közönség számára is.

3. Egyértelmű célunk és célkitűzésünk az utánpótláskorú labdarúgók első csapatba integrálása. Mindig is pártoltuk és maximálisan előtérbe helyeztük ezt a feladatunkat, de amennyiben ezt egy első osztályú bajnokságban szükséges megtenni, az mindig felelősséggel jár - különösen egy újonnan feljutó csapat esetében. Meg kell néznünk, hogy a hazai játékosaink közül vannak-e olyan focisták, akik bírják a szükséges terhelést, és velük együtt kell elkezdenünk, illetve folytatunk a munkát. Mindenképpen számítunk Viczián Ádám és új szerzeményünk, Oláh László következetes és precíz munkájára, reményeink szerint ők ketten mindenféle várakozásnak eleget tudnak majd tenni.

SZANYÓ KÁROLY, VASAS

1. Bízom benne, hogy színvonal növekedést fog hozni a létszámcsökkentés, és abban is, hogy a jobb mérkőzésekre többen lesznek kíváncsiak, és a korábbinál magasabb számban járnak szurkolók a meccsekre. A minőségi javulásra komoly esélyt látok, de ez nem lesz azonnali, úgy gondolom, hogy egy kis időnek el kell telnie, mire ez bekövetkezik. Bízom benne, hogy mi is sokat tudunk majd fejlődni a magas színvonalú bajnokiknak köszönhetően, és üde színfoltja leszünk az élvonalnak.

2. Hivatalosan nem fogalmaztunk meg célkitűzéseket, de egy biztos: senki ellen nem fogunk feltett kézzel pályára lépni. Úgy gondolom, a keretet sikerült úgy megerősíteni, hogy félsz nélkül, bátran nekivághatunk az NB I-es szezonnak. A nyári felkészülésünk tökéletesen sikerült, elvégeztük az eltervezett munkát, és nagyszerű körülmények között hangolódhattunk az idényre, remélem, ennek a tétmérkőzéseken is meglesz az eredménye.

3. Nálunk idáig is nagyon sok fiatal játékos szerepelt a csapatban, de most még tovább növekedhet ez a létszám, hiszen nyáron is igazoltunk húsz éven aluli labdarúgót. A Vasas teljes mértékben élni fog ezzel a lehetőséggel, előtérbe helyezzük a fiatal magyar játékosokat, ugyanúgy, ahogyan azt addig is tettük, amíg nem járt kedvezményekkel a szerepeltetésük. Bízom a fiatalokban, és úgy gondolom, sokan megmutatják majd, hogy jó futballisták, és megérettek az NB I-re.

MARCO ROSSI, BP. HONVÉD

1. Nehezebb bajnokság elé nézünk, mint az előző volt, hiszen a kevesebb csapat miatt növekszik a színvonal, nagyobb harc lesz a csapatok közt a célok elérése érdekében. A legnagyobb változásokat az új szabályok okozzák, amelyeket a magyar futball jelenlegi irányvonalának megfelelően mi maximálisan próbálunk betartani. Az elvekkel és a törekvésekkel egyetértek, de alapvető gondnak tartom, hogy a nemzetközi kupában szereplő csapatok több légióst szerepeltethetnek a többieknél, és így is ugyanúgy megkapják az MLSZ támogatását, ezzel ugyanis az esélyegyenlőség elve jelentősen sérül. Az említett a csapatok a nemzetközi kupában amúgy is korlátozás nélkül használhatják a külföldi játékosaikat, és mivel ők kupaszereplők, már az előző évben is erősebbek voltak. Így a csapatok közötti szakadék egyre nagyobb lehet.

2. Mivel nehezebb lesz a bajnokság a kevesebb csapattal, ráadásul új lebonyolítási rendszerben játszunk, előre nem nehéz megmondani, hogy hova juthatunk el. Vannak posztok, amelyeken erősödtünk, de vannak olyanok is, ahol még dolgozunk azon, hogy megerősítsük a keretet. Sok szabad magyar játékos volt ebben az átigazolási időszakban, de mi csak azokra a posztokra tudtunk és akartunk igazolni, amelyeken valóban szükségünk van játékosokra, vagy ahova valóban minőségi magyar futballistát tudunk szerződtetni. A minőségi futballistákért hatalmas harc zajlott a 12 csapat között, sőt beszállt pár tehetős másodosztályú gárda is. Az új szabályok miatt a magyar labdarúgók nagyon felértékelődtek, ez nehezítette a klubok dolgát.

3. A véleményem az, hogy ez a szabály nem fogja betölteni azt a célt, amit várnak tőle. A Honvédot nem érinti problémaként, hiszen számunkra nem okoz gondot a betartása, inkább magával az elvvel van problémám. Nekünk már tavaly is volt olyan 1996-os születésű játékosunk, aki saját erőből tudott kezdő lenni a csapatban. A mostani bajnokságban két védőjátékossal és három középpályással is tudjuk teljesíteni ezt a szabályt, sőt, ha a játékosok teljesítménye és akkori állapota megengedi, lesz olyan is, hogy akar több 20 év alatti futballista is a pályán lesz, vagy akár a kezdőcsapatban kap helyet. Amikor először jöttem Magyarországra dolgozni, akkor én több '92-es és '93-as születésű, akkor még húsz éven aluli játékost betettem a csapatba, akik készen álltak az élvonalra, és meg is érdemelték a bizalmat a mutatott teljesítményükkel. Ha egy játékos megfelelő minőséget képvisel, akkor mindenképpen játszik, de egy labdarúgónak nem a szabályok miatt kell játszania. Megfordítom a dolgot, ha lesz olyan játékos, akit majd csak azért állítanak be az edzők, hogy a szabálynak megfeleljenek, az egy öngól. Eltelik az egy év, és erre a játékosra már nem illik rá a szabály, s mivel nem volt elég jó az NB I-hez, akkor majd meg fognak válni tőle, az adott futballista pedig valóban eltűnik, pedig lehet, hogy tehetséges, de még nem volt abban a pillanatban kész az élvonalbeli szereplésre. Olaszországban a negyedik osztályban hasonló szabályt hoztak, több fiatalnak is játszania kell, de a tapasztalat az, hogy miután kinőnek a védett korból, félredobják őket és többnyire nem lesz belőlük profi futballista, sokan abba is hagyják a futballt.

MÉSZÖLY GÉZA, SZOMBATHELYI HALADÁS

1. A jó képességű játékosok száma nem csökkent párhuzamosan a létszámcsökkentéssel, az élvonaltól búcsúzó klubok legjobbjai más egyesülethez igazoltak el. Ennek hatására mindenhol erősödik a keret, intenzív, erős csapatokból álló bajnokság elé nézünk, ahol nagyon kis különbségek lesznek a csapatok között, sok esetben nüanszok döntenek majd a bajnokikon. Ettől erősebbé is válik a bajnokság, emelkedik a színvonal, és izgalmasabbak lesznek a mérkőzések, hiszen sok egyforma képességű csapat lesz, bárki megverhet bárkit. Ezzel együtt most is számítok egy-két kiemelkedő együttesre, várhatóan ugyanazok a klubok harcolhatnak a dobogóért, mint az előző idényben.

2. A Haladás az előzi idényben az utolsó pillanatban biztosította be élvonalbeli tagságát, és én is csak az utolsó fordulókra érkeztem Szombathelyre, ezért nem volt lehetőség jó előre megtervezni a nyári igazolásokat. Az elkövetkező átigazolási időszakok előtt szeretnénk felkészültebbek lenni, és egy profi játékos-megfigyelő rendszer segítségével rákészülni az adott átigazolási időszakra. A célunk, hogy ebben az idényben stabil csapatot alakítsunk ki, amely lépésről lépésre erősödik majd. Hároméves tervünk van, az első évben szeretnénk magabiztosan bennmaradni az élvonalban. Ez jóval nehezebb feladat lesz, mint az elmúlt években, hiszen közel egyforma csapatok szerepelnek a bajnokságban, kiegyensúlyozottak az erőviszonyok, minden riválisnak erős játékoskerete van.

3. Nem szeretném, hogy a fiataljaink úgy érezzék, hogy a támogatás miatt ajándékba megkapják a csapattagságot, nálunk nincs ilyen elvárás a vezetés részéről sem. Persze, sok pénzhez lehet jutni, ha folyamatosan szerepeltetünk húsz éven aluli játékost, ami természetesen minden klubnál fontos bevételi forrás lehet, de én azt szeretném, hogy a srácok a teljesítményükkel vívnák ki, hogy ott lehessenek a pályán. Az 1995-ös születésűek közül Medgyes Zoltán és Németh Márió jöhet szóba, de a náluk fiatalabbak közül is van pár labdarúgó, aki bizonyíthatja, hogy helye van az együttesben, ehhez azonban nagyon sokat kell dolgozniuk az idény folyamán. Nem biztos, hogy minden mérkőzésen figyelembe fogjuk venni a támogatási feltételek teljesítését, de azért törekszünk arra, hogy a fiatalok és a magyar játékosok szerepeltetésével növeljük a klub bevételeit.

(Folytatjuk...)

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS