Szepesi- és Östreicher-díjat adott át a Puskás Alapítvány

2015. augusztus. 21., 13:35   |    

Szepesi- és Östreicher-díjat adott át a Puskás Alapítvány

A Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány először adta át a Szepesi György- és Östreicher Emil-díjat. Az elismeréseket Novotny Zoltán és Czibor Zsuzsanna kapta.

A 2015. augusztus 19-én, a Groupama Arénában megtartott esemény egy perces néma főhajtással kezdődött a napokban váratlanul elhunyt Puskás Ferencné, a közhasznú jótékonysági szervezet alapítójának emlékére.

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) Groupama Arénájának Turay-páholyában megtartott díjátadó ünnepségen először az augusztus 12-én váratlanul elhunyt alapító, Puskás Ferencné Hunyadvári Erzsébet előtt rótták le kegyeletüket a meghívottak. A megemlékezést követően Szöllősi György, az alapítvány kuratóriumának elnöke a szervezet születéséről és céljairól beszélt. A többi között elmondta: Puskás Ferenc születésének 88. évfordulóján, 2015. április 1-jén az óbudai Puskás Pubban alakult meg a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány. A jótékonysági és közhasznú szervezet célja Puskás Ferenc emlékének ápolása, a világszerte ismert futball-legenda emlékét ápoló kezdeményezések felkarolása, támogatása és elindítása, a Puskás Ferenc életét bemutató játékfilm előkészületeinek koordinálása. Az alapítvány kiemelt célja a nemzetközi futballélet két, Puskás Ferenc pályafutásához is kötődő, nagy magyar egyéniségéről elnevezett díj évenkénti átadása. A Szepesi György-díjat egy sportújságíró, az Östreicher Emil-díjat pedig egy már elhunyt futballista családtagja kaphatja; mindkét elismeréssel 1–1 millió forint pénzjutalom jár együtt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) részéről Huszár István, a szövetség nemzetközi osztályvezetője, az eseménynek adományként otthont adó FTC-től dr. Berzeviczy Attila, az FTC Zrt. igazgatótanácsának elnöke, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) részéről Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató köszöntötte a megjelenteket. A helyszínen kiállították a FIFA Puskás-díj trófeáját, amelyet Puskás Ferencné Sepp Blatter elnöktől kapott ajándékba, és még életében az alapítványnak adományozta. Az eseményen megtekinthető volt az UEFA, a FIFA és a Real Madrid elnökének részvétnyilvánító levele is. Egyúttal kiállították Dárdai Péter festőművész Puskás Ferencről készített képeit is, amelyek eladása esetén az árukból az alapítvány is részesülne.

A Szepesi- és az Östreicher-díjat minden évben augusztus 19-én vagy 20-án adják át, annak emlékére, hogy hetven évvel ezelőtt, 1945. augusztus 20-án, a magyar-osztrák találkozón szerezte első válogatott gólját Puskás Ferenc. Ez Szepesi Györgynek is az első válogatott mérkőzése volt, amelyet élőben közvetített rádióriporterként. A találkozón a 18 éves Puskás szerezte az első magyar gólt a 12. percben, mely így Szepesinek is az első válogatott gólja lett.

Östreicher Emil Puskás Ferenccel és Szepesi Györggyel is közeli baráti viszonyt ápolt. A legendás sportmenedzser még a Honvédnál kezdett együtt dolgozni Puskással, majd ő szervezte meg az 1956 végi, dél-amerikai túrát is, amely után aztán több játékostársával együtt nem tért vissza Magyarországra a csapatkapitány. Östreicher Spanyolországban telepedett le, ahol komoly tekintélyt szerzett a szakmában, és az ő unszolására igazolta le a Real Madridhoz Puskást a klubelnök, Santiago Bernabéu. A sportmenedzser figyelemmel kísérte a spanyol földön élő magyar futballisták sorsát, és ahol tudott, segített nekik. A Szepesi Györgyhöz fűződő barátságának köszönhető, hogy amikor a sportriporter a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke lett, első ténykedései egyikeként megszervezte, hogy a magyar válogatott telente a spanyolországi Benidormban, Östreicher szállodájában vendégeskedve edzőtáborozhasson.

Az első Östreicher-díjat a névadó barátjának, az Aranycsapat után az FC Barcelonában is kimagasló teljesítményt nyújtott Czibor Zoltánnak húga, Mester Emilné Czibor Zsuzsanna vehette át családja nevében Tóth Zele József legendás edzőtől, a Real Madrid korábbi utánpótlás-trénerétől, aki kifejezetten az esemény miatt utazott Budapestre spanyolországi otthonából. Zsuzsanna, aki 1997-ben bekövetkezett haláláig Czibor Zoltán mellett állt, a díj átvétele után elmondta: „Mindenkinek azt kívánom, hogy ugyanúgy a szeretet vezérelje az életét, mint ahogyan Puskás Ferencét, az alapítvány alapítójáét, Erzsébet asszonyét és a díj névátadójáét, Östreicher Emilét”.

A Szepesi György-díjat maga a névadó, a 93 esztendős rádiós legenda adta át egykori tanítványának, Novotny Zoltánnak. A most 75 éves sportújságíró, rádióriporter meghatottan köszönte meg mesterének és példaképének az elismerést. „Az ötvenes években Szepesi György miatt akartak a gyerekek rádióriporternek menni. Nekem sikerült, és ezt nagyrész neki köszönhetem” – emlékezett Novotny Zoltán, hozzátéve: mindmáig egykori mestere útmutatásait követve végzi a munkáját.

A Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány a tervek szerint jövőre is augusztus 20. körül tartja a díjátadó ünnepségét. Amint Szöllősi György elmondta, hagyományt szeretnének teremteni azzal, hogy ezt az eseményt a lehetőségek szerint mindig a „Fradi-pályán” rendezik meg, ezzel is emlékezve a kezdetekre, amikor a háború után a mai Groupama Aréna helyén állt az egyetlen stadion, amely alkalmas volt nemzetközi mérkőzés lebonyolítására, s ahol elindult Puskás Ferenc válogatott karrierje is.

A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS