Megizzadt a Sampdoria és a Werder is Budapesten

2015. szeptember. 23., 08:14   |    

Megizzadt a Sampdoria és a Werder is Budapesten

Huszonnégy évvel ezelőtt sem a magyar klubcsapatok sikereitől voltak hangosak a nemzetközi kupák, de 1991 ősszén az olasz bajnoknak és a német kupagyőztesnek is fejtörést okoztunk. A BEK-ben Honvéd, a KEK-ben pedig a Ferencváros állt közel a meglepetéshez. Újabb összefoglalókkal bővült az MLSZ Archív csatornája.

Senki sem repesett idehaza a boldogságtól 1991 októberében a nemzetközi kupák 2. fordulójának sorsolását követően. Szó szerint belenyúltak a magyar csapatok, hiszen a Honvéd a BEK-ben a Sampdoria, míg a Ferencváros a KEK-ben a Werder Bremen ellen folytathatta. A kispesti gárda az első körben az ír Dundalk ellen 3-1-es összesítéssel lépett tovább, míg a zöld-fehérek a bolgár Levszkit kettős győzelemmel, 7-3-as gólkülönbséggel búcsúztatták, de a folytatás rázósabb ütközeteket ígért. Mindkét magyar csapatra előre legyintettek, hiszen a Sampdoria és a Werder Bremen is a nemzetközi elitbe tartozott.

1991. október 23-án játszották a nemzetközi kupák második fordulójának első mérkőzéseit. A Honvéd Mezey György irányításával a Tarlósi - Szabados, Csábi, Bérczy - Marozsán, Pisont, Kovács E., Urbányi, Csehi T. - Negrau, Vincze csapattal állt ki a Bozsik Stadionban a világklasszisok sorát, Viallit, Mancinit, Cerezót, Katanecet, Pagliucát is felvonultató genovai csapat ellen. Hiába, mert a Honvéd meglepetést okozott. Az első félidőben nem esett gól, de a szünet után Pisont és a csereként beállt Cservenkai is betalált, és a magyar csapat 2-1-re győzött.

Amíg a Honvédot itthon ünnepeltük, addig a Ferencvárosnak a brémai játékáért tapsoltunk. Habár a német csapat fél óra elteltével 2-0-ra vezetett, a Balogh T. - Simon, Telek, Kuznyecov, Keller - Páling, Albert, Lipcsei, Szenes - Schneider, Deszatnik összeállítású tizenegy a 34. percben, Lipcsei révén szépített az eredményen. Frank Neubarth még a szünet előtt ismét kétgólosra növelte a hazai fórt, de a hajrában Lipcsei újfent csendre intette Brémát, és a 3-2-es Werder-sikert már-már Fradi-diadalként éltük meg.

A visszavágókat két héttel később játszották. 1991. november 6-án 17 órakor kezdődött a Ferencváros-Werder Bremen párharc visszavágója, és a magyar csapatot telt ház várta az Üllői úton. Nyilasi Tibor együttese több helyzetet is elpuskázott, míg a Werder egy olyan szituációból szerzett gólt, amire előre felkészült a Fradi: a vendégek kihasználták Neubarth magasságát, egy csúsztatással megnyerték a meccset, és kettős győzelemmel továbbjutottak.

A Honvéd a genovai visszavágón 46 perc után háromgólos vesztésre állt, és úgy tűnt, csupán az a kérdés, hogy hány találattal ússza meg a kirándulást. A 65. percben azonban öngólt vétett a Sampdoria, és ez visszahozta a kispesti reményeket. A hajrában jobbról, a 11-es ponttal egy magasságban végzett el bedobást a Honvéd. A labda szinte beadásként ívelődött a kapu elé, Negrau kiemelkedett a tömegből és a jobb felső sarok felé csúsztatta. Tökéletes megoldás volt, kevés kapus ért volna oda érte. Egyiküket Gianluca Pagliucának hívják, az olasz sztár kipiszkálta a ficakból.

Végül a Sampdoria és a Werder Bremen is a döntőig menetel. Az olaszok kikaptak a Barcelonától, míg a németek 2-0-ra verték a Monacót, és elhódították a trófeát. Apróságokon múlt, hogy egyáltalán eljutottak odáig...

Honvéd-Sampdoria 2-1



Sampdoria-Honvéd 3-1



Werder Bremen-Ferencváros 3-2



Ferencváros-Werder Bremen 0-1


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa-elődöntő: Éllovasok egymás ellen

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS