Kleinheisler góljával magyar győzelem Oslóban

2015. november. 12., 22:43   |    

Kleinheisler góljával magyar győzelem Oslóban

A magyar válogatott Kleinheisler László 26. percben szerzett találatával 1-0-ra legyőzte Norvégiát az Európa-bajnoki pótselejtező oslói első mérkőzésén.

Bernd Storck szövetségi kapitánynak alighanem sikerült meglepnie norvég kollégáját az összeállítással, hiszen a védelem közepén lehetőséget adott Lang Ádámnak, illetve bekerült a kezdőcsapatba az abszolút újonc Kleinheisler László, aki korábban még nem kapott helyet a felnőtt keretben. A kapus poszton viszont nem okozott meglepetést, hogy Király Gábor kapott bizalmat, a 39 éves futballista nagyon szép mérföldkőhöz érkezett: pályafutása 100. válogatott mérkőzését játszotta Oslóban.

Az ellenfél talán arra sem számított, hogy ezúttal egy új formációban, 4-1-4-1-ben lépett pályára csapatunk, ahol Gera Zoltán kapott szerepet a védelem előtt, Kleinheisler játszott a tengelyben Elek Ákos mellett, a két szélen Németh Krisztián és Dzsudzsák Balázs futballozott, míg az ék pozíciójába Szalai Ádám került. A magyar válogatott tagjai fekete karszalagot viseltek a mérkőzésen, Várhidi Pál és a tragikusan fiatalon elhunyt Fülöp Márton emléke előtt tisztelegve.

Amint arra számítani is lehetett, a norvégok az első pillanatoktól kezdve támadólag léptek fel, és már a 3. percben óriási lehetőségük volt a gólszerzésre, Skjelbred 10 méteres, léc alá tartó lövése után hatalmas bravúrral mentett Király Gábor. A 8. percben kijöttünk a szorításból, és mindjárt egy nagy helyzettel jeleztük, hogy nem a döntetlenre játszunk, Kleinheisler László jobb oldali, éles szögből leadott lövése után Nyland kapus védett.

DSC_0219|

A 23. percben Gera Zoltán sárga lapot kapott, ami azért volt rossz hír, mert ez a figyelmeztetés eltiltást ért, a Ferencváros középpályása nem léphet pályára a visszavágón. A rossz hír után azonban jött egy jó, a 26. percben megszereztük a vezetést: egy jobb oldali akció végén a debütáló Kleinheisler László a jobbösszekötő helyén, a 16-oson belül kapott jó passzt, majd egy átvétel után ballal célba vette a kaput, Nyland rosszul ért a labdához, amely a kezéről a jobb alsó sarokba pattant (0-1).

A gól után sem álltunk be védekezni, nyílt maradt a mérkőzés, ami kedvezett a támadófutballnak: a norvégok a labdaszerzéseik utáni gyors akciókból próbáltak gólt szerezni, mi pedig a hazaiak "támadáskényszeréből" próbáltunk meg profitálni. A játékrész hajrájában Elek Ákos két fejessel veszélyeztetett, sajnos egyik sem volt kellően pontos.

Szünetben nem cserélt egyik csapat sem, és a fordulás után a játék képe sem változott túl sokat: a norvégok kezdeményeztek, igyekeztek nyomást gyakorolni a kapunkra, a mieink pedig, bár kevesebbet birtokolták a labdát, egy-egy gyors megindulással próbáltak veszélyt teremteni. Az első negyedórában Dzsudzsák Balázs lövését kellett védenie Nylandnak, a másik oldalon jóval több volt a helyzet, de a lövések előtt rendre odaért egy magyar láb, és felszabadított. A norvégok egymás után végezhették el a szögleteket, a 70. percben az egyik után Fiolának kellett a gólvonalról felszabadítania. A 72. percben Kleinheisler helyére Nagy Ádám érkezett, a 76. percben pedig Dzsudzsákot váltotta Lovrencsics Gergő. A cserékkel stabilabbá vált a játékunk, többet tudtuk birtokolni a labdát, kezdtek elmaradozni a norvég lehetőségek, a mérkőzés utolsó tíz percének egygólos előnnyel vágtunk neki.

DSC_0184|

A hazaiak az utolsó öt percben még egy utolsó nagy rohamra indultak, és a 88. percben a meccs legnagyobb helyzetét dolgozták ki: Király újabb nagy védése után Heland fejelt a keresztlécre, majd szögletre tisztáztunk. A 91. percben Priskin Tamás is beállt, majd veszély nélkül peregtek le az utolsó másodpercek, a magyar válogatott egygólos előnyben várja a vasárnapi, budapesti visszavágót!

Norvégia-Magyarország 0-1 (0-1)
Norvégia: Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Högli – Skjelbred (Helland, 86.), Tettey, Johansen, Berget (Elyonoussi, 74.) – Söderlund (Pedersen, 60.), Henriksen
MAGYARORSZÁG: Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Kleinheisler (Nagy Á., 72.), Gera, Elek Á., Dzsudzsák (Lovrencsics, 76.) – Németh K., Szalai (Priskin, 92.).
G: Kleinheisler (26.)




A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS