Az MLSZ helyreigazítást kér a Transparency Internationaltól

2015. november. 27., 10:19   |    

Az MLSZ helyreigazítást kér a Transparency Internationaltól

A Magyar Labdarúgó Szövetség gazdálkodására általánosan is jellemző a törvényi, jogszabályi előírások, kötelezettségek maradéktalan betartása, az átláthatóság és a nyilvánosság kontrolljának érvényesülése.

A Transparency International (TI) magyarországi irodája október 22-én publikált „Korrupciós kockázatok a magyar sportfinanszírozásban” címet viselő tanulmányában az MLSZ-szel összefüggésben több esetben is valótlan tényt állított, vagy valós tényt hamis színben tüntetett fel, ezzel megsértve a szövetség jó hírét.

Ezért az MLSZ hivatalos formában is helyreigazítást kér a tanulmányt készítő magyarországi szervezettől. Az MLSZ minden döntésével, és a Tao-programmal kapcsolatban is a kezdetektől transzparensen, a törvényi kötelezettségein túlmenően is széleskörűen tájékoztatja a nyilvánosságot. Ezt egyébként a Transparency International Magyarországon készült tanulmánya is megállapítja, mikor úgy fogalmaz: „az MLSZ eleget tesz a Tao-törvény általi adatszolgáltatási kötelezettségeinek.”

A TI magyarországi irodájának jelentése azért is különös, mert anyaszervezete, a Transparency International nemzetközi központja a napokban publikált egy nemzetközi tanulmányt, amely során megvizsgálta a FIFA 209 tagszövetségét, és közülük mindössze 14 ország esetében találta megfelelőnek a gazdálkodás, működés és tájékoztatás szabályozását és a szövetség pénzköltésének átlátható, nyilvánosan hozzáférhető ellenőrzését. A Transparency International nemzetközi központja ebbe a szűk, tizennégyes csoportba sorolta a Magyar Labdarúgó Szövetséget.

Az MLSZ, amely honlapján folyamatosan nyilvánosságra hozza a döntéseket, határozatokat, rendszeresen állít össze és publikál tájékoztató és beszámoló kiadványokat a szövetség működéséről és a Tao-rendszerről. A szövetség a TI magyarországi irodáját is az elvárható konstruktív módon segítette tanulmánya elkészítése során, ezért is érthetetlenek, súlyosan sértőek és károsak a többségében feltételezéseken alapuló állítások, amelyek miatt a TI nemzetközi szervezete által pozitívan értékelt MLSZ jogorvoslatért fordult a valótlanságokat tartalmazó tanulmány hazai készítőihez.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS