Nem sikerült a pontszerzés Oroszország ellen

2015. november. 29., 18:29   |    

Nem sikerült a pontszerzés Oroszország ellen

Női A-válogatottunk idei utolsó Eb-selejtezőjén 1-0-ás vereséget szenvedett az oroszoktól a felcsúti Pancho Arénában.

A napsütéses vasárnap délutánt követő hűvös estén mintegy 700 néző előtt vonultak pályára a csapatok. A mérkőzés előtt Dr. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke köszöntötte Zeller Dórát, aki 25. alkalommal viseli a pályán a magyar válogatott mezt. Csapatunk 4-2-3-1-es felállásban kezdte a mérkőzést, meglepetésre a kapuban ezúttal Bíró Barbara állt, míg a támadók közé visszatért Zeller Dóra.

Az első percekben az orosz válogatott alakított ki mezőnyfölényt, de a magyar csapat jól védekezett, sőt, néhány alkalommal eljutott a vendégek kapujáig. Sőt, a 13. percben hatalmas helyzetet alakított ki válogatottunk: Szarvas Alexandra kapott remek kiugratást a jobboldalon, a centerezése üresen találta Jakabfit, aki tíz méterről a kapust találta el. A helyzetünk után kiegyenlített játék folyt a pályán, a magyar válogatott veszélyes kiugratásokkal próbálkozott, de a kapujából messze kint helyezkedő Todua kapus lefülelte az átadásainkat. Félóra után ismét nagy hazai helyzetet jegyezhettünk fel: Jakabfi vezette középen a labdát, majd balra passzolt üres területre, ahol Zeller Dóra egy átvétel után szemben állt a kapujából ismét messze kimozduló orosz kapussal, de sajnos nem sikerült túljárnia az eszén, így nem született gól. Két perccel később a vendégcsapat veszélyeztetett: a jobboldali beadás utáni nagy lövést Bíró Barbara szép mozdulattal hárította. Az első félidő hajrájára felpörgött a mérkőzés, mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, de gól nem született.

Szünetben változtatott Markó Edina, Szarvas Alexandrát Szuh Erika váltotta a középpályán, míg a másik oldalon Mashinát Kostraeva váltotta. A második félidő elején magasabb sebességbe kapcsolt az orosz válogatott, és alig két perccel a középkezdés után Terekhova révén meg is szerezhették volna a vezetést, de a támadó jobbról az oldalhálóba lőtt. Az 56. percben nem bírtuk tovább a nyomást, ellenfelünk szép összjáték után került helyzetbe, és Tsybutovich középről a kapuba talált (0-1). A gól után azonnal cserélt a magyar csapat: Zeller Dórát Sipos Lilla váltotta. Ellenfelünk továbbra is támadásban maradt, így nem csökkent a nyomás a magyar védelmen. Az utolsó negyedórára fokozatosan kijött a szorításból a magyar válogatott, és egy veszélyes szabadrúgással jelezték a lányok, hogy nem tettek le a pontszerzésről. Az utolsó perceket nagyon meghajtotta Markó Edina együttese, de sajnos nem sikerült helyzetbe kerülni, a meccs utolsó mozzanataként Csiszár Henrietta távoli lövése szállt a kapu fölé.

Összességében harcosan és taktikusan játszott a magyar válogatott a gyors és sokszor nagyon keményen odalépő orosz csapat ellen. Sajnos a helyzeteinket nem sikerült gólra váltanunk, míg ellenfelünk egy lehetőségét berúgta, így bár a lányok rászolgáltak a pontszerzésre, Oroszországé lett a győzelem.

- Bosszantó vereséget szenvedtünk, mert az egy pontra rászolgáltunk, igaz, a győzelemtől messze álltunk. Ha az első félidőt és a helyzeteink számát nézzük, akkor egy döntetlen benne volt a mérkőzésben - értékelt a lefújás után Markó Edina szövetségi kapitány az mlsz.hu-nak. - Sajnos nem véletlenül beszéltük a Törökország elleni mérkőzés után, hogy a helyzetkihasználásban javulnunk kell. Az orosz csapatnak sikerült belőnie egy helyzetét, míg mi az első félidőben kihagytuk a lehetőségeinket. Pedig nagyot küzdöttek a lányok, az első félidőben jól játszottunk, amit jól mutat, hogy az oroszoknak mindössze egy helyzetük volt. Szünetben az orosz csapat agresszivitásban és sebességben is váltani tudott, és a felállást is úgy változtatták meg, hogy a gyenge pontjainkat ki tudják használni. Fizikálisan jobban bírták a végét, ezért nem tudtuk azt a játékot játszani amit a meccs első felében. Sajnos a cseréink ezúttal nem tudtak hozzátenni a meccshez. A nemzetközi futballban már alapvető az a fajta keménység, amit az oroszok játszottak. Sok hasonló meccset kell játszanunk ahhoz, hogy mi is legalább ennyire agresszívek legyünk. Sajnos ma nem volt meg bennünk az átütő erő ahhoz, hogy jobban ki tudjuk használni az orosz csapat gyengéit, és az is tény, hogy néhány játékosunk erejét felemésztette a védekezés, így többen nem tudtak hasznosan részt venni a támadásokban. Agresszivitásban, futómennyiségben és sebességben sem mindenki tudta kihozni magából a legtöbbet. A kulcs ettől függetlenül a gólszerzés: meg kell tanulnunk, hogy egy ilyen mérkőzésen nincs négy-öt helyzetünk, abból a két lehetőségből kell gólt szereznünk, amit az első félidőben sikerült is kialakítanunk. Ebben mindenképp fejlődnünk kell.

Magyarország-Oroszország: 0-1
Magyarország: Bíró Barbara - Tóth Gabriella, Szabó Viktória, Tálosi Szabina, Mosdóczi Evelin - Smuczer Angéla, Csiszár Henrietta - Zeller Dóra (Sipos Lilla, 58.), Szarvas Alexandra (Szuh Erika, 46.), Jakabfi Zsanett - Vágó Fanni (Zágor Bernadett, 82.)

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC
Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS