Utánpótlás 2015: vb-n járt az U20-as válogatott

2015. december. 30., 15:30   |    

Utánpótlás 2015: vb-n járt az U20-as válogatott

A hazai utánpótlásfutball idei legfontosabb eseménye az új-zélandi U20-as világbajnokság volt, amelyen a magyar válogatott is részt vett.

A magyar U20-as válogatott az év elején Szalai László irányításával kezdte meg a felkészülést az új-zélandi vébére, majd sportigazgatói kinevezése után Bernd Storck vette át tőle a stafétát, és az új-zélandi vb-keretet már a jelenlegi szövetségi kapitány állította össze. Új-Zélandon egy magabiztos, Észak-Korea elleni győzelemmel kezdtük a tornát, az 5-1-es végeredményt hozó összecsapáson egy egész ország megismerhette a későbbi társgólkirály, a meccsen mesterhármast jegyző Mervó Bence nevét.



A csoportunk két erősebb tagjától nem sikerült pontot rabolnunk, de nem vallottunk szégyent, emberhátrányban is megszorongattuk a későbbi döntős brazilokat, majd az utolsó csoportmeccsünkön - egy-két alapemberünket pihentetve - 2-0-ás vereséget szenvedtünk a nigériaiaktól.



Az afrikaiaktól elszenvedett vereség után továbbjutottunk ugyan a csoportból, de kimondottan erős ágra kerültünk, a nyolcaddöntőben a későbbi vb-győztes szerbekkel találkoztunk, akik ellen 1-0-ás vezetésről, a rendes játékidő, majd a hosszabbítás legvégén kapott gólokkal 2-1-es vereséget szenvedtünk.



A peches kiesés nagy csalódás volt a játékosok számára, de sokakat közülük kárpótolhatott, hogy pályafutásuk pozitív irányt vett a torna után.

A vb-n pályára lépő játékosok karrierjének alakulása nyár óta:

Székely György: A vb után az NB III-as Újbudából sikerült eligazolnia az élvonalbeli Paksi FC-hez, ahol azóta már be is mutatkozott az OTP Bank Ligában.

Osváth Attila: A másodosztályú Szigetszentmiklós futballistájaként került be a vb-csapatba, majd nyáron szerződtette a Vasas, és alapembere lett az élvonalban szereplő angyalföldieknek. Egy alkalommal tagja volt Bernd Storck bő A-válogatott keretének is, de sajnos ősszel súlyos térdsérülést szenvedett, így a 2015-2016-os évadban már nem léphet pályára.

Tamás Krisztián: Az előző szezont a cseh Slavia Prahában töltötte kölcsönben az AC Milanból, majd nyáron az olasz másodosztályú Speziához került, ahol egyelőre csak kiegészítő szerepet kap.

Kecskés Ákos: Az Atalanta Primavera-együtteséből került be az U20-as keretbe, majd a vébé után hazaszerződött kölcsönben az Újpesthez. A Ferencváros elleni győztes bajnokin debütált az NB I-ben. Bár 1996-os születésű, a két évvel idősebbek között tagja a jelenlegi U21-es válogatott keretnek.

Lenzsér Bence: Az év elején a Győri ETO-ból Paksra került, a világbajnokság után alapember lett Csertői Aurélnél, ősszel 15 NB I-es meccsen lépett pályára. Kecskés Ákoshoz hasonlóan 1996-os születésű, de már most tagja az U21-es keretnek.

Vida Máté: Nem váltott klubot a világbajnokság után, de a Vasas feljutását követően azóta NB I-es játékos vált belőle, 17 alkalommal lépett pályára az OTP Bank Ligában ősszel. 1996-os születésűként tagja az U21-es válogatott keretnek.

Berecz Zsombor: Vidához hasonlóan ő is a Vasas feljutásának köszönhetően vált élvonalbeli futballistává, ősszel 18 alkalommal lépett pályára az NB I-ben. U21-es válogatott kerettag.

Zsótér Donát: Sérülten érkezett haza a világbajnokságról, hosszú ideig nem állhatott a Puskás Akadémia rendelkezésére, majd ismét megsérült, így mindössze hét NB I-es meccse van ősszel, mindannyiszor csereként lépett pályára.

Kalmár Zsolt: Nem váltott klubot a világbajnokság után, továbbra is az RB Leipzig játékosa, de ősszel nem kapott jelentős szerepet a Bundesliga II jelenlegi éllovasánál. U21-es kerettag, de Bernd Storck számol vele a felnőtt válogatottnál is.

Nagy Ádám: A magyar futball idei legnagyobb felfedezettje, a világbajnokság után gyökeres fordulatot vett a karrierje. Az előző idényben még a Fradi NB III-as második csapatában szerepelt, az új-zélandi vébé óta azonban nemcsak a Ferencváros első csapatából kirobbanthatatlan, hanem stabil A-válogatott kerettag, aki fiatal korát meghazudtolóan érett, hasznos játékot mutatott a norvégok elleni pótselejtezőkön.

Mervó Bence: Öt góllal a világbajnokság társgólkirálya lett. Rengeteget profitált jó teljesítményéből, hiszen a vb előtt az NB III-ban szerepelt Győrben, most pedig már az Európa Ligában remeklő Sion csapatának a labdarúgója. Ősszel még nem játszhatott a svájci együttesben, de remélhetőleg nem kell sokat várni a debütálására.

mervo|

Sallai Roland: Az U20-as keret egyik legfiatalabb tagja, csak jövő májusban tölti be 19. életévét. Ezzel együtt már alapembere a Puskás Akadémia NB I-es csapatának, valamint U21-es válogatott kerettag.

Németh Márió: Nem váltott klubot nyáron, de ezt aligha bánja, hiszen alapembere, sőt középpályásként házi gólkirálya is a Haladásnak ősszel.

Nagy Dominik: Ő is maradt klubjában a vb után, pechjére a Ferencvárosban kiváló játékosok szerepelnek posztján, így ősszel kevesebb lehetőséget kapott az NB I-ben, inkább a harmadosztályú második csapatban játszott.

Forgács Dávid: Az Atalantából kölcsönben az olasz harmadosztályú AC Pisa együtteséhez került, ahol bal oldali védőként végigjátszotta az őszt. Tagja az U21-es válogatottnak.

Popov Patrik: Egy meccsen megmutathatta magát a világbajnokságon. Jövő ősszel lesz 19 éves, a Ferencváros felnőtt együttesében még nem számoltak vele, de ez hamarosan akár változhat is, hiszen jól szerepel a második csapatban, 10 góllal a második az NB III Nyugati csoportjának góllövőlistáján.

Oláh László: Meglepetésre került be a vb-keretbe, egy meccsen pályára is lépett Új-Zélandon. Nyáron a Békéscsaba játékosa lett, de azóta mindössze egyszer kapott szerepet az NB I-ben.

Talabér Attila: Neki lehetnek a legrosszabb emlékei a vébéről, a szerbek elleni nyolcaddöntőben öngólt vétett a hosszabbítás végén, ez a válogatott kiesését okozta. Ősszel az MTK második csapatában számoltak vele.


A részben az U20-as vb-keret játékosaira, részben a legjobb 1994-es születésű labdarúgókra épülő U21-es együttes ősszel hullámzó teljesítményt nyújtott az Eb-selejtezőkön. Kikapott Portugáliában és Izraelben, csak döntetlent ért el itthon Albánia ellen, de az évzárón sikerült legyőznie a görögöket, illetve a sorozat elején Liechtensteinben is nyerni tudott. A csoport megnyerésére már nincs reális esélye, de a második helyért még harcban lehet jövőre.

Ami a többi utánpótlás-válogatottunk idei teljesítményét illeti: mindegyik korosztályban akadt jó néhány szép emlékű mérkőzésünk, de a legfontosabb tornákon, a tavaszi U17-es Eb-elitkörben, majd az őszi U17-es és az U19-es Eb-selejtezőkben nem jöttek az eredmények, egyik viadalt sem tudtuk továbbjutást érő helyen zárni. Hosszú évek után fordul elő ismét, hogy az Eb-selejtezők tavaszi körében egyik korosztályos csapatunk sem lesz érdekelt.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS