A válogatott az év csapata, Dárdai Pál az év edzője

2016. január. 14., 21:50   |    

A válogatott az év csapata, Dárdai Pál az év edzője

Főszerepet játszott a labdarúgás a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) díjátadó gáláján, amelyen életműdíjjal tüntették ki Szepesi Györgyöt, az Aranycsapat tizenkettedik tagját.

Csütörtökön este a Nemzeti Színházban megtartott M4 Sport - Év sportolója gálán adták át a Magyar Sportújságírók Szövetsége díjait a 2015-ös év legjobb sportolóinak, sportszakembereinek. Az Európa-bajnoki részvétel kiharcolásának köszönhetően több kategóriában is esélyesek voltak a legnépszerűbb hazai sportág, a labdarúgás képviselői, és ezek közül kettőben el is nyerték az év legjobbjainak járó díjat.

Az év edzőjének Dárdai Pált választották meg a hazai sportújságírók. A fiatal szakember amellett, hogy ütőképes csapatot alakított ki a magyar válogatottból, és megteremtette az Eb-kvalifikáció alapjait, a berlini Hertha BSC vezetőedzőjeként is kiválóan teljesített a 2015-ös évben. Dárdai Pál nem tudott személyesen megjelenni a gálán, de élőben kapcsolták a helyszínen, így személyesen is köszönetet mondott a díj elnyeréséért azoknak, akik hozzájárultak a válogatott sikereihez, kiemelve, hogy csakis azért tudott eredményesen dolgozni nemzeti csapattal, mert mindenki végig mellette és együttese mellett állt a szövetségi kapitányként töltött időszakában.

gala1|

Az év csapatának járó elismerés a magyar válogatotté lett, amely 44 év után vesz részt ismét Európa-bajnokságon. Az elismerést az olimpiai bajnok párbajtőröző, Schmitt Pál adta át. A díj átvételét követően Gera Zoltán mondott köszönetet a siker részeseinek, kiemelve a szurkolókat, akik végig a csapat mellett álltak az Eb-selejtező sorozatban. A díjátadást követően Bernd Storck szövetségi kapitány gratulált a kategória másik két legtöbb szavazatot kapott együttesének, a női röplabda-válogatottnak és a férfi jégkorong-válogatottnak, és reményét fejezte ki, hogy sikeres tavaszi felkészülést követően a válogatott a franciaországi Eb-n is helytáll majd.

Az MSÚSZ idén először külön kategóriákat szentelt a labdarúgásnak, így díjat kapott az év legszebb góljának szerzője, valamint az év labdarúgói is. Előbbi kategóriában Priskin Tamás vette át az elismerést Nyilasi Tibortól, aki a díj odaítélésében is fontos szerepet játszott, hiszen tagja volt az elmúlt évtizedek gólkirályaiból álló tíztagú zsűrinek, amely szavazott a gólokra. Priskin Tamás köszönőbeszédében elmondta: ahogy novemberben a gólját, úgy a most kapott díjat is az Eb-pótselejtezők előtt tragikusan fiatalon elhunyt korábbi csapattársnak, Fülöp Mártonnak ajánlja.

Az év labdarúgója a magyar válogatott és a Haladás kapusa, a 40. életévében járó, de továbbra is nemzetközi szinten védő Király Gábor lett, akinek egy korábbi kiválóság, Ihász Kálmán adta át a díját. Király Gábor köszönetnyilvánítása után elmondta: a labdarúgás csapatsportág, amely sok építőkockából áll, és bár a magyar válogatott nagy sikert ért el idén, ez nem a végállomás, hanem csupán egy mérföldkő, az út ugyanis tovább folytatódik a csapat számára. Az év női labdarúgója Vágó Fanny lett, aki Rákosi Gyulától vette át elismerését.

Az MLSZ életműdíját Szepesi György, a legendás sportriporter, az Aranycsapat tizenkettedik tagja, az MLSZ korábbi elnöke vette át, mégpedig a Magyar Labdarúgó Szövetség jelenlegi elnökétől, dr. Csányi Sándortól.

css_szgy|

- A sportág eredményeiért nagyon sokan dolgoztak az elmúlt évtizedekben, Gyuri bácsi több területen is kivette részét a munkából, MLSZ elnökeként a magyar, a FIFA végrehajtó bizottsági tagjaként a világ labdarúgásáért dolgozott - fogalmazott Csányi Sándor. - Mégsem ezért választottunk életműdíjasnak, hanem azért, amit a pálya szélén, a mikrofon mögött elért: szenvedéllyel átitatott szavakkal láttatta a mérkőzéseket azok számára, akiknek nem volt televíziójuk abban az időben. Akkor sokunknak olyan érzése volt hallgatva őt, mintha valóban láttuk volna a meccseket, ezért Gyuri bácsi nagyon sok hívet, támogatót szerzett a labdarúgásnak.

Szepesi György az őt percekig köszöntő vastaps elhalkulása után megköszönte Csányi Sándornak, hogy az MLSZ elnökeként nagy szerepet játszott a magyar labdarúgó-válogatott tavaly sikereiben.

- Meg kell találni a hathármas siker utódjait, ez a legfontosabb feladata az MLSZ-nek - mondta a színpadon Szepesi György. - A fiatal futballistákat nyolcévesen kell elkezdeni tanítani, és tizennyolc éves korukig elérni, hogy a legjobbak közé kerüljenek. Kívánom az MLSZ elnökének, hogy vezesse sikerre a magyar labdarúgást, mert ha a foci fenn van, az összes többi sportág is fenn van. Nekem Puskás Öcsi volt a világ legjobb játékosa, ezt mindig elmondtam neki is. Ezerkilencszáznegyvenöt augusztus huszadikán közvetítettem először magyar válogatott meccset, a tizenkettedik percben ő rúgta az első gólunkat, ezt a szívembe zártam, és soha nem fogom elfelejteni. Öcsi nagyon hiányzik, fáj a szívem érte, bárcsak itt lenne közöttünk!

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS