Nyíregyházán, kuparangadóval kezdődik a futballtavasz

2016. február. 08., 19:50   |    

Nyíregyházán, kuparangadóval kezdődik a futballtavasz

Már csak néhány órát kell várni 2016 első hazai tétmérkőzésére: kedden és szerdán a Magyar Kupa negyeddöntőinek első mérkőzéseit rendezik meg. Az első idei játéknapon keleti rangadót rendeznek, a Nyíregyháza Spartacus a DVSC-Tevát fogadja.

A legjobb nyolc között öt élvonalbeli és három harmadosztályú együttes szerepel, előbbi csoportba a Ferencváros, a Videoton FC, a Békéscsaba, Újpest FC és DVSC-Teva tartozik, utóbbiba a Tiszaújváros, a Kozármisleny és a Nyíregyháza. Hogy az említett NB III-as csapatok nem véletlenül jutottak el a sorozat legjobb nyolc csapata közé, azt bizonyítja, hogy mindannyian búcsúztattak élvonalbeli riválist eddigi menetelésük során: a Tiszaújváros a Paksot, a Nyíregyháza a Vasast, a Kozármisleny pedig igazi "óriásölőként" a DVTK-t, a Puskás Akadémiát és a Budapest Honvédot is kiejtette a korábbi fordulókban.

Ha a megszerzett skalpok számából indulunk ki, akkor a negyeddöntőben a Békéscsabának kell leginkább tartania alacsonyabb osztályú riválisuktól, miután a viharsarkiak kapták ellenfélnek a Kozármislenyt, míg a Tiszaújvárost az Újpest, a Nyíregyházát pedig a DVSC próbálja megakadályozni egy újabb bravúr végrehajtásában. A fentieknek megfelelően a négy közé jutásért egyetlen olyan párharcot rendeznek, amelyben mindkét résztvevő az OTP Bank Ligában szerepel, méghozzá a kupát tavaly elhódító Ferencváros és a bajnoki címvédő Videoton FC között.

A negyeddöntők keddi összecsapásán két nagy rivális, a Nyíregyháza és a DVSC-Teva lép pályára. A két csapat bajnoki osztályát figyelembe véve a debreceniek a párharc esélyesei, de ebben az esetben megtévesztő az osztálykülönbségből kiindulni. A nyírségiek könnyedén ki tudnak állítani egy olyan kezdőcsapatot, amelynek minden játékosa jelentős élvonalbeli rutinnal rendelkezik, ezért minden bizonnyal szoros mérkőzésekre van kilátás. A Szpari télen három NB I-es múlttal rendelkező futballistát szerződtetett, a Szécsi Márk éppen a Lokiból érkezett, míg Szalai Vilmos a DVTK-ban, Harsányi Zoltán pedig a Puskás Akadémiában futballozott legutóbb az OTP Bank Ligában.

- Csapatomnak a játékoskeret és a klubháttér alapján nem a harmadosztályban van a helye, de ezzel együtt a Debrecen elleni párharcban nem mi vagyunk az esélyesek - mondta az mlsz.hu-nak Mátyus János. - Ellenfelünk az ország egyik legerősebb játékoskeretével rendelkezik, ennek megfelelően erős favoritja a továbbjutásnak, de ez nem jelenti azt, hogy előre feladnánk a párharcot. Úgy futunk neki a két mérkőzésnek, hogy nincs vesztenivalónk, mindent megteszünk a továbbjutás érdekében, de nem lehet elvárás a siker, számunkra bónusz lenne az elődöntőbe jutás. A felkészülés során komoly sérüléshullám tizedelte meg az amúgy is szűk keretünket, másrészt azonban sikerült élvonalbeli tapasztalattal rendelkező labdarúgókkal erősítenünk, és az is segítette a munkát, hogy a tökéletes tulajdonosi háttérnek köszönhetően külföldön, remek körülmények között készülhettünk a téli szünetben.

szpari|(fotó: nyiregyhazaspartacus.hu)

Törtei Tamás, a Szpari csapatkapitánya szerint a csapat szurkolói megérdemlik, hogy élvonalbeli csapatokat láthassanak tétmérkőzésen a nyíregyházi stadionban, de emellett az is motiválja a játékosokat, hogy túlszárnyalják a klub eddigi legjobb Magyar Kupa-szereplését.

- A felkészülés utolsó időszakában már kiemelten erre a kupapárharcra készültünk. A Nyíregyháza még nem járt a négy között a Magyar Kupában, óriási dolog lenne most eljutni az elődöntőig - jelentette ki Törtei Tamás. - A Loki elleni mérkőzések amúgy is kiemelten fontosak a Szpari számára, ezért motivációban nincs hiány a keddi mérkőzés előtt. Meglepetés lenne, ha sikerülne legyőzni itthon a debrecenieket, de azt megígérhetjük, hogy mindent megteszünk ennek érdekében. A kezdőcsapatunk szinte minden tagja jelentős élvonalbeli rutinnal rendelkezik, egy-egy mérkőzésen több NB I-es együttessel is fel tudnánk venni a versenyt, bízom benne, hogy a Debrecennel is szoros párharcot vívunk majd. Nekünk a szurkolóik miatt nagyon fontos, hogy addig is magasabb osztályú csapatokat hozzunk Nyíregyházára, amíg alacsonyabb osztályban szereplünk, mert a nyíregyházi szurkolók nagyon megérdemlik a színvonalas mérkőzéseket.

A debrecenieknél is történtek változások télen, az említett Szécsi Márk mellett Balogh Norbert és Zsidai László is távozott a klubtól, pótlásukra a bosnyák Ognjen Djelmic, a Lengyelországból hazatérő Holman Dávid és a Diósgyőrből szerződtetett Takács Tamás érkezett.

- A Nyíregyháza ellen mindig óriási presztízs értéke van a győzelemnek, ez még inkább igaz most, amikor kupaelődöntőt ér a továbbjutás - mondta a keddi találkozóról Szakály Péter, a debreceniek csapatkapitánya. - Számunkra a kupa és a bajnokság egyformán fontos, nem titkolt célunk ugyanis az, hogy elérjük az Európa Liga selejtezőjét, és mindkét sorozaton keresztül vezethet oda út, ezért ugyanolyan komolyan vesszük őket. Nem téveszt meg bennünket, hogy a nyírségiek a harmadosztályban szerepelnek, hiszen a minőséget tekintve NB I-es keretük van. Meggyőződésem, hogy megállnák a helyüket az élvonalban is, és mi ennek megfelelően készülünk ellenük. Két mérkőzés dönt a továbbjutásról, de nem szeretnénk az utolsó pillanatokra hagyni a döntést, ezért már az idegenbeli meccsen szeretnénk közel kerülni a párharc megnyeréséhez. Ami a téli változásokat illeti, úgy érzem, hogy bár minőségi játékosok távoztak tőlünk, sikerült pótolnunk őket az új igazolásokkal. A nyíregyházi kupameccs iránymutató lesz a tavasz folytatást illetően, a holnapi játék és eredmény mutatja majd meg, hogy sikerült-e valóban jól felkészülnünk a tavaszra.

A mérkőzésre szóló jegyek elővételben Nyíregyháza három pontján vásárolhatóak meg, 500 forintos egységáron. A 14 év alattiaknak és a 70 év felettieknek a belépés ingyenes. A mérkőzésre a bérletek is érvényesek. A vendégszurkolók a Nagyerdei Stadionban vásárolhatnak belépőket.

Elővételes jegyvásárlási lehetőségek Nyíregyházán:

1) Sky Travel Utazási Iroda
4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 4.
H-P: 8:00 - 18:00, Szo: 9:00 - 13:00, Vas: zárva

2) Pláza Lottózó (Nyír Plaza)
4400 Nyíregyháza, Szegfű u. 75.
H-Szo: 09:00 - 20:00, Vas: zárva

3) Manna Lottózó (Örökösföld, Posta mellett)
4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 9/A.
H-P: 7:00 - 18:00, Szo: 7:00 - 16:00, Vas: zárva

A Magyar Kupa negyeddöntő heti programja:

Kedd:

NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC - DVSC-TEVA, 18.00

Szerda:

BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE - HR-RENT KOZÁRMISLENY, 18.00
ÚJPEST FC - TERMÁLFÜRDŐ TISZAÚJVÁROS, 18.00
FERENCVÁROSI TC - VIDEOTON FC, 18.00

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS