OTP Bank Liga: véget ért az átigazolási időszak, rajtra kész a mezőny

2016. február. 10., 16:07   |    

OTP Bank Liga: véget ért az átigazolási időszak, rajtra kész a mezőny

Február 9-én befejeződött a hazai átigazolási időszak, az OTP Bank Liga minden csapatánál voltak kisebb-nagyobb változások ez elmúlt hetekben. Ezeket tekintjük át az alábbiakban.

Az OTP Bank Liga csapatai közül a Ferencvárosnak volt a legkevesebb oka a keret jelentősebb változtatására, ennek megfelelően nem is volt nagy jövés-menés a klubnál. Florian Trinks személyében Bundesliga-rutinnal rendelkező, korábbi korosztályos német középpályást szerződtetett a Fradi, miközben együtt maradt a korábbi keret, az őszi kulcsemberek közül senki sem távozott. A Ferencváros beleki edzőtáborozása során a német Padernbornnal, a lengyel Wisla Kraków-val és a horvát Hajduk Splittel meccselt (sorrendben vereség, döntetlen, győzelem kimenetellel), majd az első tétmeccsek főpróbáján a Debrecent győzte le 3-2-re.

Újpesten a házi góllövőlistát vezető Mbaye Diagne Kínába történt távozása jelenthet komoly érvágást, őt és az Egyesült Államokba visszatérő Sallói Dánielt három támadóval pótolták, a Metalurg Szkopjétől megszerzett macedón korosztályos válogatott Viktor Angelovval, a Felcsútról elcsábított Lencse Lászlóval, illetve a Vasasból érkező Lázok Jánossal.

A Videoton FC-től több válogatott játékos is távozott, közülük elsősorban Gyurcsó Ádám eligazolását érezheti meg a csapat, Kleinheisler László, a macedón Mirko Ivanovszki és a korábbi U20-as vb-bronzérmes Szekeres Adrián ugyanis nem tartoztak a fehérváriak alapemberei közé. Az érkezési oldalon két támadót találtunk, Haraszti Zsolt a Ferencvárosból került a Vidihez, Tischler Patrik pedig a Puskás Akadémiától érkezett kölcsönbe. Horváth Ferenc együttese spanyolországi összetartása során legyőzte az Union Berlint, döntetlent játszott a Kaiserslauternnel és kikapott az Elchétől, majd 2-2-re végzett a szlovén Maribor otthonában, a felkészülés utolsó szakaszában pedig legyőzte a Debrecent és a Siófokot.

A paksiak nem voltak aktívak átigazolási fronton, új játékost nem szerződtettek, és a távozók között is csak olyan labdarúgókat találunk, akik nem kaptak főszerepet az ősz folyamán. A paksiak Belekben töltöttek másfél hetet a bajnoki rajt előtt, ahol legyőzték a kazah Aktobét és a román Universitatea Craiovát, de vereséggel zárták a grúz Dinamo Batumi és a szlovák Zólyombrézó elleni meccseket.

Az MTK Budapest Darko Nikacs személyében egy montenegrói támadóval bővítette keretét, majd megszerezte a másodosztályú Dunaújváros 22 éves játékosát, Jakab Dávidot, aki az előző idényben az élvonalban is igazolta rátermettségét. Szatmári Lóránd személyében egy tapasztalt futballista távozott a csapattól, igaz, a korábbi pécsi középpályás ősszel nem volt alapembere a kék-fehéreknek. A téli időszak legfontosabb változása a klubnál az új vezetőedző kinevezése volt, László Csabát a korábbi pályaedző, Teodoru Vaszilisz váltotta. A kék-fehérek győztes edzőmeccs nélkül zárták január végi, törökországi edzőtáborozásukat.

A Haladásból az őszi alapemberek közül Gosztonyi András igazolt el, ő a lengyel élvonalban folytatja pályafutását, míg az érkezési oldalon három labdarúgó nevét találjuk. Gyürki Gergő a harmadosztályú Pénzügyőrből került Szombathelyre, rá alighanem a két csapat egymás elleni, szeptemberi Magyar Kupa-mérkőzésén figyelt fel Mészöly Géza vezetőedző. Komoly erősítést jelenthet a középpályán a Melbourne-ből igazolt, de korábban a Bröndbyben is szereplő, ausztrál válogatott David Joel Williams érkezése. Az átigazolási időszak utolsó napján a román másodosztályú Universitatea együtteséből leigazolt 22 éves középpályás, Kovács Lóránt szerződtetését jelentette be a klub. A Haladás egy hetet a horvátországi Pulában töltött, majd egy hétig Törökországban edzőtáborozott, utóbbi összetartásán román, lengyel és osztrák riválissal is meccselt.

hali|

A DVSC-Teva a szünetben hazai környezetben készült a tavaszra. A DVSC-nél jelentősebb játékosmozgást hozott a tél, távozott a középpályások közül Zsidai László, valamint a támadó szekcióból Balogh Norbert, Szécsi Márk és Geoffrey Castillion is, utóbbi csak kölcsönben távozott a Puskás Akadémiához. Ugyancsak kölcsönbe távozott Sós Bence és Szilvási Péter, akik Mezőkövesden bizonyíthatnak tavasszal. A Loki ugyanakkor megszerezte a Zeljeznicar színeiben a Fradi elleni őszi El-sejtezőn gólt szerző Ognjen Djelmicet, a Lengyelországból hazatérő Holman Dávidot, valamint a szerződtette Takács Tamást a DVTK-ból.

A Budapest Honvéd hazai környezetben készült a tavaszi szezonra, összesen nyolc edzőmérkőzést játszott, többek között a Paks, a Tatabánya és a Szeged ellen lépett pályára, és mindegyik mérkőzését megnyerte. A támadó szekció megerősítése jegyében érkezett a dunaújvárosi Eppel Márton és a szabadon igazolható, kongói Dark Kadima Kabangu, míg kapus posztra az ukrajnai Nagy Sándor Árpáddal erősített a klub. A távozók között többségében kiegészítő emberek szerepelnek, a csapat magját sikerült egyben tartani.

Az immár Egervári Sándor irányította DVTK Belekben is készült a télen. Összesen hét edzőmérkőzésen szerepelt a csapat, az azeri FK Qarabag és az osztrák Admira Wacker is az ellenfelek között volt. A miskolci együttesnél nem történt jelentős mozgás a télen, az egyetlen érkező, a kínai Csangcsun Jatajból hazatérő Elek Ákos ugyanakkor sokat segíthet az ősszel a vártnál rosszabbul szereplő együttesnek. Miroszlav Grumics és Senad Husic kikerült a miskolciak keretéből.

A Vasas nyolc edzőmérkőzésen lépett pályára a téli szünetben hazai környezetben, egy szlovák együttes kivételével magyar klubok ellen mérte fel erejét. A piros-kékek új edzővel kezdik meg a szezont, a korábban a német élvonalban is edzősködő Michael Oenning az igazolásokban is a német vonalat részesítette előnyben. Jelentős erősítés lehet a komoly válogatott múlttal rendelkező Korcsmár Zsolt érkezése, aki egy súlyos sérülés utáni kihagyást követően a Greuther Fürthből tért vissza Magyarországra, illetve egy tapasztalt támadó középpályás is csatlakozott a kerethez Christian Müller személyében. A 31 éves német labdarúgó karrierje során megfordult már a Herthában és a Cottbusban is, legutoljára az Arminia Bielefeld együttesében szerepelt. A macedón Kire Risztevszki a Rabotnicskitől szerződött Angyalföldre, a távozók között elsősorban Vojo Ubiparip, Lázok János és Kenesei Krisztián nevét érdemes kiemelni.

Melegebb éghajlaton kezdte az évet a Puskás Akadémia is, tizenkét napig Malagában készült Robert Jarni együttese. Komoly erősítést jelenthet tavasszal a két frissen szerződtetett válogatott futballista, az Újpestről érkező Forró Gyula és a debreceni Zsidai László. A 22 éves Karol Mészáros Pozsonyból tette át a székhelyét Felcsútra, ősszel még a Slovan Bratislava csapatát erősítette. Kölcsönben fog szerepelni a felcsúti együttesben a DVSC holland légiósa, Geoffrey Castillion és a Sahtar Donetskből érkező Vjacseszlav Csurko, akiknek elsősorban a két korábbi alapember, az Újpestre igazoló Lencse László és a Vidibe szerződő Tischler Patrik pótlása lesz a fő feladata.

A Békéscsaba főként légiósokkal erősített, a legígéretesebb érkező a Premier Leagueben és a Championshipben is megfordult, angol Nathan Eccleston, akire a támadó szekcióban számíthat a szakmai stáb. A huszonöt éves csatár karrierje során megfordult többek között a Liverpoolban, a Coventry Cityben és a Blackpoolban is, legutóbb pedig a skót Kilmarnock csapatában szerepelt. További erősítést jelenthet csatárposzton a szlovákiai FC Nitrából érkező Matús Prukner, aki gólerős játékával hívta fel magára a csabaiak figyelmét. A középpályára a legutóbb Mezőkövesden szereplő Takács Pétert igazolta a lila-fehér együttes, Hudák Martin pedig a Puskás Akadémiától tette át - kölcsönben - a székhelyét Békés megyébe. Kapus posztra is új játékost igazolt a csapat, Lubos Ilizi elhagyta a klubot, helyére a montenegrói válogatott Vukasin Poleksic érkezett. A távozók közül a tizenöt mérkőzésen pályára lépő két gólt és két gólpasszt jegyző Bratiszlav Punosevac pótlása okozhat kihívást a csapatnak, elhagyta a gárdát Polonio-Guerreiro Joao, Georgi Korudzsiev, Szántó Mihály és Szilágyi Péter is. A csabaiak Belekben készültek a tavaszra, négy külföldi felkészülési mérkőzésükön nem sikerült nyerniük.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS