Főoldal > Egyetemi futball > A BME győzelmével zárult a VII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

A BME győzelmével zárult a VII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

Öt ország tizenhat csapata vett részt március 3-5. között az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Atlétikai Club szervezésében megrendezett VII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája elnevezésű futsal tornán, ahol a sporton túl a nemzeti összetartozás érzésének erősítése volt a cél. A kiváló hangulatú versenyt a Budapesti Műszaki Egyetem együttese nyerte, a legjobb határon túli az Erdélyből, Kolozsvárról érkező Góbék lett.
2010-ben rendezték meg Budapesten először a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK), méghozzá az Erdélyben 1990-től kezdve minden évben megtartott Erdélyi Labdarúgó Diákkupa mintájára. Azóta évente négyszer rendeznek KEK-et, egyszer-egyszer Révkomáromban, Csíkszeredán, Székelyudvarhelyen, illetve Budapesten, és a futsal torna mára a Kárpát-medence legtöbb egyetemistát megmozgató eseményévé vált. A viadal a kezdetektől fogva a határokon átívelő magyar közösségek erősítését szolgálja, s ez a hetedik budapesti megmérettetésen sem volt másképp: Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és Vajdaságból is érkezett csapat.

A március 3-án, csütörtökön megtartott megnyitó és sorsolás után pénteken reggel kezdődött a küzdelem, a tizenhat csapat négy csoportba osztva mérkőzött, majd szombaton az első két helyezett a felső ágon, a második kettő pedig az alsó ágon folytatta a sorozatot. Az elmúlt öt évben egyaránt erdélyi gárda győzött Budapesten, ám ezúttal már az elődöntők után biztossá vált, hogy határainkon belül marad a trófea, ugyanis a finálét a Budapesti Műszaki Egyetem és a Debreceni Egyetem vívta. A torna csúcspontját azonban a bronzmérkőzés tartogatta. Ekkorra közel teltház volt a BEAC Sportcsarnokban, a versenyt már befejező csapatok a lelátón foglaltak helyet, sőt, az erdélyiek szurkolótábort alakítottak és honfitársaiknak, a Góbéknak szurkoltak. Zúgott a csarnok, fantasztikus hangulat uralkodott, 4-1-es győzelmével mégis a Corvinus ért oda a harmadik helyre.

A döntő ehhez a felfokozott lélekállapothoz képest már visszafogottabb hangulatban zajlott, noha Baumstark Tibor, a Digi Sport riporterének szavai olykor tapsra, szurkolásra késztették a nagyérdeműt. A pályán a finálé elérésével látszólag már amúgy is kissé megelégedő Debreceni Egyetem ellen simán nyert a BME, amelynek legjobb játékosai az NB II-es futsal bajnokságban edződnek, s amely a torna egésze alatt kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, az utolsó meccsig még gólt sem kapott, így kétség sem férhetett végső sikeréhez. 2010 után lett ismét magyar csapat első helyezett a budapesti KEK-en – érdekesség, hogy akkor is a BME tudott révbe érni. A torna legjobb játékosának Weinmann Richárdot (BME), a legjobb kapusnak pedig Bálint Lehelt (Góbék) választották, a gólkirályi címet Kántor Tamás (Debrecen) érdemelte ki kilenc góllal.

A torna eredménye:

1. Budapesti Műszaki Egyetem
2. Debreceni Egyetem
3. Budapesti Corvinus Egyetem
4. Góbék (Kolozsvár)
5. Pázmány Péter Katolikus Egyetem
6. F. R. Ady (Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem)
7. Nemzeti Közszolgálati Egyetem
8. NoName (Székelykeresztúr)
nyomtatás
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Coca Cola Kupa

  Az UEFA a szeptember 10-én kezdődő hetet nevezte ki idén az élményfutball, vagyis a Grassroots hetévé.

  Megkezdődött a Grassroots Hét
 • Grassroots

  Szombaton ötödik alkalommal került sor az Esély Fesztiválra, melyen a szociális programban résztvevő célcsoport tagjai rúghattak labdába.

  V. Esély Fesztivál: nem csak a góloké volt a főszerep
 • Grassroots események

  Szombaton ötödik alkalommal kerül sor az Esély Fesztiválra az MLSZ szervezésében, melyen a szociális programban résztvevő célcsoport tagjai rúghatnak labdába.

  Szombaton rendezik az V. Esély Fesztivált
 • Grassroots

  Május 28-án rendezik a Fair Play Cup országos döntőjét Telkiben
 • Grassroots

  A labdarúgás alapjaira való fókuszálás, illetve a grassroots gondolatok, ismeretek, gyakorlatok egymás közti megosztása volt a középponti téma a múlt heti UEFA Grassroots Workshopon, Ljubljanában.

  A grassroots jövőképéről egyeztettek Ljubljanában
 • Grassroots

  2015-ben kiválóan szerepelt a magyar cukorbeteg válogatott, és a korábbi ezüstéremhez hasonlóan a második helyen végzett a kolozsvári DiaEuro futsal Európa-bajnokságon. Ezúttal Szarajevóban rendezik az eseményt, melyre a magyar csapat folyamatosan várja a tehetséges játékosok jelentkezését, hogy az együttes idén is sikeresen szerepelhessen a megmérettetésen. Felső korhatár nincs, az alsó korhatár 18 év, 1-es és 2-es típusú cukorbetegek egyaránt jelentkezhetnek.

  Júliusban Szarajevóban rendezik a Diabétesz futsal Eb-t
 • Grassroots

  Szombaton három korosztályban rendezték meg a döntőket a BLSZ hagyományos téli utánpótlás teremtornáján, melyek színhelye a Budafoki MTE tornacsarnoka volt. A selejtezők után korosztályonként négy-négy együttes került a fináléba, ahol körmérkőzés után alakult ki a végső sorrend.

  Lejátszották a döntőket a BLSZ utánpótlás teremtornáján
 • Fejlesztések - hírek

  Szombaton Telkiben rendezték meg az OTP Bank Bozsik Intézményi Program tanévindító fesztiválját.

  OTP Bank Bozsik-program: 450 gyerek focizott a hétvégi tanévnyitón
 • Grassroots

  Nagy sikerrel zárult a Hit és Sport Alapítvány és a Magyar Labdarúgó Szövetség közös rendezésében lezajlott Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa Döntő Kecskeméten.

  Horvát győzelem a Gyermekotthonok Európa Kupájában
 • Grassroots

  Augusztus első hetében ismét Kecskeméten rendezik meg a Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupájának döntőjét a 15 éves jubileumát ünneplő Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány és a Magyar Labdarúgó Szövetség szervezésében.

  Hétfőtől Kecskeméten döntőznek az európai gyermekotthonok