Április 4-ről szóljon az ének

2016. április. 04., 08:28   |    

Április 4-ről szóljon az ének

Története során számos emlékezetes mérkőzést játszott április első hetében a magyar válogatott. Ezek közül három az MLSZ Archív csatornájában is megtalálható.

1979 áprilisában már nem csak az előző évi argentínai világbajnokság kudarcát emésztgettük, hanem friss traumaként az Európa-bajnokságot is fújhattuk. Kovács Ferenc válogatottja ugyanis két vereséggel és egy győzelemmel állt a csoportjában, borítékolható volt, hogy nélkülünk rendezik meg a kontinenstornát.

Némileg javított a morálon, amikor 1979 márciusában, a Népstadionban 3-0-ra vertük az NDK válogatottját, de április 4-én Chorzów-ban kellett fellépni, és előre féltették a gárdát a bombaerős lengyelek ellen. Ryszard Kulesza együttese ugyanis remek formában volt, az argentin vb után két Eb-selejtezőt, és két barátságos meccset is megnyert, vagyis négy győzelemmel a háta mögött fogadta a magyar csapatot, amelyet előre lesajnáltak. Kár volt, a viharos erejű szél, a hatalmas esőzés, és a klasszisokkal, többek között, Boniekkel valamint Latóval felálló lengyelek sem tudták megtörni a válogatottat, amely 50 ezer néző előtt 1-1-re végzett - végül nem jutottunk ki az Eb-re, és a lengyeleknek sem sikerült. Napra pontosan öt évvel később, 1984. április 4-én Isztambulban Törökországba utazott a magyar csapat. Ez volt Mezey György hetedik mérkőzése szövetségi kapitányként. Sokan legyintettek az eredményre, hiszen a csapat 6-0-ra nyert, pedig a törökök abban az időszakban "vállalható" eredményeket értek el: előző év novemberében Eb-selejtezőn 3-1-re verték Ausztriát, és egy hónappal a mieink elleni találkozó előtt csak 2-1-re kaptak ki a világbajnok olaszoktól.

Esterházy Márton két gólt szerzett, ezek voltak az első találatai a válogatottban. Török oldalon ekkor szerepelt utoljára a nemzeti csapatban Fatih Terim, aki később, trénerként maradandót alkotott.

Újabb öt év elteltével, 1989. április 4-én Bicskei Bertalan másodízben állította össze a nemzeti tizenegyet. A Népstadionban 8000 ezer néző figyelte a svájciak elleni remeklést, ugyanis nagyon jól ment a csapatnak, Détári Lajos, Kovács Ervin és Bognár Zoltán góljával 3-0-ra nyertünk. A meccs végén senki sem gondolta volna, hogy egy héttel később Málta gondot fog okozni a vb-selejtezőn...

Lengyelország-Magyarország 1-1



Törökország-Magyarország 0-6



Magyarország-Svájc 3-0


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS