A Fradi akadályozta meg a Haladás rekordját

2016. május. 02., 10:44   |    

A Fradi akadályozta meg a Haladás rekordját

Befejeződött az OTP Bank Liga 2015–2016-os idénye, eldőlt, hogy a már korábban bajnok Ferencváros mellett a Videoton FC, a DVSC-Teva, s az MTK léphet ki a nemzetközi porondra, a Békéscsaba mellett pedig a Puskás Akadémia búcsúzik az élvonaltól.

ÚJPEST FC–VIDEOTON FC 0-3 (0-0)
Gólszerzők: Nego (55.), Tischler (76.), Juhász (94.)

– A Videoton FC-től az őszi utolsó fordulóban éppen az Újpest vette el a második helyet, a székesfehérváriak ezzel a sikerrel ezüstérmesként zártak. A legutóbbi hét idényben – egyetlen kivételtől eltekintve, amikor a negyedik helyen végeztek – mindig az első két hely valamelyikén fejezték be a bajnokságot. Az elmúlt tizenegy idényben egyszer sem voltak hatodiknál rosszabb helyen az utolsó forduló után.
– Horváth Ferenc együttese harmadszor nyert idegenben bajnoki mérkőzést tavasszal. A háromgólos diadal a Videoton FC legfölényesebb vendégként elért sikere 2014 vége óta.
– A fehérvári csapat négy egymást követő győzelemmel zárta a bajnoki szezont. Ilyen szériája nem volt 2015. április-május óta.
– 2014 decembere óta először zárt a Vidi négy egymást követő bajnoki meccset kapott gól nélkül. 2014. augusztus-szeptember óta először aratott négy bajnoki győzelmet kapott gól nélkül. Akkor is az Újpest elleni találkozó zárta a sorozatot.
– A mérkőzés alakulását alapvetően befolyásolta, hogy Balajcza Szabolcs a 30. percben piros lapot kapott. A kapus két kiállítással zárta a bajnoki évet, ősszel az MTK ellen is idő előtt kényszerült az öltözőbe.
– Loïc Nego, aki a szokásoktól eltérően, ünnepelte a korábbi csapatának lőtt találatát, öt góljával a Videoton FC házi gólkirálya lett a tavaszi idényben! Tischler Patrik az utolsó két bajnoki fordulóban két gólt szerzett. Juhász Roland ugyancsak a második gólját érte el a 2015–2016-os idényben.
– Az Újpest két bajnoki vereséget szenvedett el a Szusza Ferenc Stadionban az idényben, a bajnoktól és (egyszer) az ezüstérmestől kapott ki.
– A lila-fehérek öt nyeretlen mérkőzéssel zárták a bajnoki szezont. Híveik számára csekély vigasz, ősszel volt ennél hosszabb, kilencmeccses nyeretlen széria is.



BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE–DVSC-TEVA 0-0

– A Loki a 2013–2014-es, egyébként bajnoki címmel zárt idény után, egy év „kihagyással”, ismét dobogós helyen végzett. 2002 nyara óta a 14 idényben 7 első, 1 második és 3 harmadik helyet ért el. A mostani előtt legutóbb 2005-ben zárt bronzérmesként.
– Kondás Elemér együttese tizenegyszer játszott döntetlenre a bajnoki idényben, ennél több „iksze” (13) csak az Újpestnek van.
– A DVSC ötmeccses veretlenségi sorozattal zárta az idényt, ennél hosszabb vereség nélküli sorozata csak kettő volt a szezonban.
– A csapat tőle szokatlanul sok találkozón, tíz mérkőzésen maradt szerzett gól nélkül az idényben. Legutóbb a 2012–2013-as idényben játszott tízszer döntetlenre, akkor 30 meccsből.
– Vendégként a legutóbbi nyolc meccséből ötön egy pontot szerzett, tavasszal a legutóbbi hat idegenbeli mérkőzéséből négyen nem szerzett gólt. Tavasszal a két újonc vendégeként végzett 0-0-ra.
– Az egyetlen idény után a második osztályba visszacsúszó Békéscsaba tavasszal a hat hazai mérkőzésén mindössze két gólt szerzett, s csupán hármat kapott.
– Zoran Szpisljak együttese 27 ponttal lett utolsó. Ilyen magas pontszámmal 2002 óta nem zárt sereghajtó, igaz, többnyire az elődök csak 30 meccset játszottak. 2002-ben a Vasas 32 ponttal fejezte be az évet, de 38 meccsen.



SZOMBATHELYI-SWIETELSKY HALADÁS–FERENCVÁROSI TORNA CLUB 0-1 (0-1)
Gólszerző: Kovács L. (31., öngól)

– A Ferencváros rekordot jelentő 21 pontos előnnyel nyerte meg a bajnokságot, a korábbi csúcsot az MTK tartotta, amely az 1998–99-es idényben 19 ponttal szerzet többet a második helyezettnél.
– Haladás 2013 óta nem tudja legyőzni a Ferencvárost, amely vendégként 2012. március 25. óta veretlen a vasi zöld-fehérek ellen.
– A szombathelyi együttes nem tudta megszerezni a klubrekord beállításhoz szükséges három pontot, s lemaradt a nemzetközi kupaindulásra jogosító negyedik helyről is.
– Mészöly Géza csapata hat veretlen bajnoki találkozó után maradt zárásként pont nélkül.
– A Haladás egyetlen csapattól sem kapott ki egynél többször az idényben. Kivéve a Ferencvárost, amely háromszor is megverte. Ebben az idényben a bajnok mind a kilenc pontot megszerezte a Haladás ellen.
– A Fradit négy öngól segítette az idényben. Ebből három az utolsó hat fordulóban, miután matematikailag is biztossá vált a bajnoki cím.
– Böde Dániel 17 góllal nyerte el a gólkirályi címet. Ilyen kevés gól legutóbb 2004-ben volt elég a címhez. A Ferencváros ezt megelőzően húsz éve adott gólkirályt az élvonalnak, de akkor Ihor Nicsenko a szezon első felét még a Stadlerben töltötte. Az egész bajnokságot a Fradiban végigjátszó NB I-es gólkirály Bödét megelőzően legutóbb Dzurják József, „Csöpi” volt 1990-ben.



PUSKÁS AKADÉMIA–BUDAPEST HONVÉD 2-1 (2-0)
Gólszerzők: Bačelić-Grgić (20.), Tar (31.), illetve Bobál D. (90+1.)

– A Puskás Akadémia három idény után kiesett az élvonalból. Noha a mostani idényben játszotta a legtöbb mérkőzést, most nyert a legkevesebbszer (7).
– A felcsútiak mindössze öt hazai mérkőzésüket nyerték meg a szezonban, az összeset kivétel nélkül egy góllal.
– 2015. május 23. óta először szerzett a Pancho Arénában rendezett bajnoki mérkőzés első félidejében két gólt is a Puskás Akadémia együttese.
– Az akadémisták bajnoki találkozón először nyertek a Bp. Honvéd ellen.
– Stipe Bačelić-Grgić a második gólját szerezte az OTP Bank Ligában, Az elsőt a Vasas ellen, a Fáy utcában érte el, mindkettő győztes meccsen született.
– Tar Zsolt élete első OTP Bank Ligás gólját lőtte.
– A Bp. Honvéd két győzelem után kapott ki az utolsó fordulóban. A kispestiek idegenbeli mérlege tavasszal két győzelem mellett hat vereség.



MTK BUDAPEST–VASAS SC 0-2 (0-0)
Gólszerzők: Vida (66.), Pavlov (90+1.)

– A győzelmével a bennmaradását kiharcoló Vasas az első idegenbeli sikerét aratta 2015. szeptember 12. óta. Ugyanakkor az angyalföldiek a legutóbbi hat idegenbeli meccsükből csak kettőt veszítettek el.
– A piros-kékek feljavultak az idény végére. Az első 11 fordulóban tíz, a második szakaszban kilenc, a harmadikban tizenhárom pontot szereztek.
– A Vasas az utolsó három fordulóban veretlen maradt. Ilyen sorozatra korábban nem volt példa az idényben.
– Vida Máté az első élvonalbeli gólját szerezte az idényben. Jevhen Pavlov négy gólig jutott a szezonban, ezekből kettőt az MTK ellen ért el.
– A kék-fehérek 2014 márciusa óta először veszítettek sorozatban három bajnoki mérkőzést. 2014 ősze óta először veszítettek kétszer egymás után pályaválasztóként.
– A 2009–2010-es idény dereka óta először fordult elő, hogy az MTK pályaválasztóként négy meccse közül hármon gól nélkül maradt.
– Teodoru Vaszilisz legénysége az első hét tavaszi meccsen 14, a második heten csupán nyolc pontot szerzett.



DIÓSGYŐRI VTK–PAKSI FC 0-2 (0-1)
Gólszerzők: Bartha (45.), Kecskés T. (90+3.)

– A Diósgyőr elveszítette az utolsó három bajnoki találkozóját az idényben. Ilyen rossz sorozata csupán kétszer volt a szezon során.
– Szembetűnő a hazai mérleg romlása. Az utolsó két, elveszített meccs előtt a csapat sorozatban öt, pályaválasztóként lejátszott találkozóján győzött.
– A 2015–2016-os OTP Bank Liga utolsó kiállítottja, a paksi Bertus Lajos a 79. percben kapott piros lapot.
– A Paks október 24. óta először nyert a bajnokságban vendégként.
– Csertői Aurél együttese az utolsó hét fordulóban csak egyszer, az utolsó mérkőzésén nyert.
– Bartha László az ötödik, Kecskés Tamás az első gólját lőtte az idényben. Kecskés a legutóbbi találatát az előző idény utolsó idegenbeli találkozóján érte el.
– A DVTK pályaválasztóként 2012 óta nyeretlen a tolnai zöld-fehérek ellen.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS