Fölényesen nyerte a női csúcsrangadót a Ferencváros

2016. május. 02., 10:09   |    

Fölényesen nyerte a női csúcsrangadót a Ferencváros

Ferencváros – MTK Hungária rangadót rendeztek a hétvégén a Jet-Sol Ligában, és a legjobb két magyar női labdarúgó csapása akkor is ünnep, akkor is téttel, presztízzsel bír, ha az már korábban eldőlt, hogy ez a két gárda játssza majd a döntőt, és a bajnokcsapaté a pályaelőny.

A kétezertízes évek legeredményesebb gárdája, és az aktuális bajnok 2015-ben és 2016-ban (a bajnokságban, valamint a Förch Női Magyar Kupában) tíz mérkőzést játszott. Az egyetlen, áprilisi 0-0 kivétel, minden alkalommal zöld-fehérek ünnepelhettek. Öt meccset a rendes játékidőben nyertek meg, négy alkalommal pedig a tizenegyes-párbajban bizonyultak jobbnak Mosdóczi Evelinék. A számok tehát masszív ferencvárosi fölényt mutatnak, ennek ellenére annak is igaza van, aki azt mondja: a Fradinak korábban soha nem sikerült egyértelműen, nagy fölénnyel, tekintélyt parancsolóan maga alá gyűrnie az MTK-t. Egészen mostanáig.

A vasárnapi összecsapást 5-0-ra nyerte meg a Ferencváros. Bár a kék-fehér seregből alapemberek hiányoztak (nem játszott a sérült Nagy Lilla, Demeter Réka, a szlovák Zdenka Horesová, valamint Diószegi Fanni sem), még ez sem magyarázza azt, hogy szinte „osztálykülönbség” volt a két csapat között. A 20. percben, a Jelena Csankovics beadását a hálóba stukkoló Ebere Orji szerezte a találkozó első gólját. A nigériai támadó – aki közben hazája válogatottjában is szerepelt az Afrika-kupa selejtezőjében, ezért több magyar bajnokit kihagyott – több mint másfél hónapos gólcsendre tett pontot. Nagyon kellett már a gól neki, mert csapattársa, Szladjana Bulatovics egyre jobban szorongatja a góllövőlista élén.

Így azután Orji „szökni próbált”, a 40. percben ismét gólt szerzett, növelve saját és csapata előnyét. Ezúttal Zágor tökéletes passzát küldte a hálóba – kétgólos előnnyel fordulhatott a címvédő. Voltak azért az MTK-nak is helyzetei az első félidőben, de vagy pontatlanra sikerült a befejezés, vagy Németh Júlia avatkozott közbe bravúrral.

A fordulás után a Fradi ott folytatta, ahol az első játékrész végén abbahagyta: ezúttal Jeca Csankovics szerzett gólt. A két csapat korábban említett 2015-ös és 2016-os meccsein két gól volt a legnagyobb különbség, a három már több, de még nem volt vége. A 65. és a 83. percben, az Addo helyére beállt Bulatovics duplázott, jelezve Orjinak, hogy ő is igényt tart a gólkirálynő koronájára. (Orji jelenleg 27, Bulatovics 25 gólos). Öt-nulla lett a vége, az utóbbi években nem volt ekkora különbség az MTK kárára a hazai bajnokságban. Érdekesség, hogy legutóbb a BNLC-Ferencváros győzött ötgólos különbséggel a kék-fehérek ellen, 2008. október 19-én, 7-2-re. Németh Júlia és Zágor Bernadett, valamint a másik oldalon Szabó Zsuzsanna és Nagy Ágnes akkor is pályán volt, illetve Demeter Réka akkor még a BNLC-Fradi játékosa volt.

A felsőház másik mérkőzése, a „nyugati derbi” nem hozott gólt, 0-0-ra végzett Szombathelyen a Viktória FC és az ETO FC Győr. Mindkét edző a „kihagyott helyzetetek mérkőzéseként” emlékszik csapata meccsére, de ebből most az ETO jött ki jobban, megőrizte a bronzcsatában pályaelőnyt jelentő pontelőnyét a Viktóriával szemben. Akár azt is mondhatnánk, hogy a szombathelyi lányok mumusa az újonc ETO: a két csapat négy bajnokijából kettőt megnyertek a győriek, kettőn pedig nem született gól.

Az alsóházban az Astra HFC és a Szegedi AK meccsét szerdára halasztották, de a Femina és a Kóka-FNLA találkozójára bőven jutott izgalom. A meccs előtt hat pont volt a különbség a két csapat között, azaz a kókaiaknak egyetlen pontot kell szereznie az utolsó két fordulóban, hogy megragadjanak a hatodik helyen. Hiába volt a vendégcsapatnak több lehetősége, különösen az első félidőben, gólt a Femina szerzett először. Török Kitti találatát (72. p.) Krascsenics Petra ugyan még kiegyenlítette, de a 86. percben Zólyomi Rebeka is betalált, így a Fortunával is szoros barátságban álló hazaiak nyerni tudtak és tovább reménykedhetnek.

Jet-Sol Liga, rájátszás, 5. forduló

Felsőház
Ferencváros – MTK Hungária 5-0 (2-0)
Viktória-Trend Optika FC – ETO FC Győr 0-0

Alsóház
1. FC Femina – Kóka-FNLA 2-1 (0-0)
Az Astra HFC – Szegedi AK-Boszorkányok mérkőzést május 4-én játsszák.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS