OTP Bank Liga: könnyűnek találtattak

2016. május. 04., 13:30   |    

OTP Bank Liga: könnyűnek találtattak

A Puskás Akadémia csapata és a Békéscsaba búcsúzott az első osztálytól az OTP Bank Liga 2015–2016-os idényének végén. Visszapillantó sorozatunk első részében az azonosságokat és különbségeket vizsgáljuk meg az idény veszteseinél.

A 11. helyezett Puskás Akadémia a harmadik idényét töltötte az élvonalban. Az első évben a tizennegyedik helyen végzett, a megszerezhető pontok 34,44 százalékát begyűjtve. A 2014-2015-ösben szerepelt a legjobban, tizedikként végzett, 38,88 százalékos produktummal. A mostani idényben szerepelt a leggyengébben, 31 pontja megegyezik az első szezonban gyűjtöttel, de a több mérkőzés miatt csak 31,31 százalék. Érdekes, hogy sem a szerzett, sem a kapott gólok alapján készített táblázaton nem lenne kieső a csapat. Ugyanakkor a 19 őszi mérkőzésből csupán hármon, a 14 tavasziból ellenben haton nem szerzett gólt. A Puskás Akadémia a három, az élvonalban töltött idényben 36, 35 és újra 35 gólt szerzett. Noha a mostaniban hárommal több mérkőzést játszott, mint korábban, ez eléggé kiegyensúlyozott teljesítmény. Ugyanakkor az elsőben és a harmadikban 51, a köztesben csak 40 gólt kapott. Levonhatjuk azt a következtetést, hogy romlott a védekezés hatékonysága, sőt, hogy nem sikerült pótolni a nyáron a Videoton FC-hez elengedett Braniszlav Danilovicsot.

Maradva a góllövésnél: Pekár László ősszel nagyon eredményesen futballozott, hat gólt is szerzett, tavasszal ellenben csak egyszer tudott az ellenfelek kapujába találni. Télen távozott Lencse László és Tischler Patrik is. Utóbbi a korábbinál kevesebbet játszott tavasszal, de érdemes felfigyelni arra, hogy a Puskás Akadémia 2013 nyarától 2015 végéig 94 bajnoki gólt ért el, Lencse és Tischler ezek közül ötvenhatot szereztek, az összes találat 60 százalékát. A mostani idényben ősszel 1,21-es mérkőzésenkénti szerzett gólátlagot ért el a csapat, tavasszal csak 0,85-öst.

Az idény nagy részében a horvát Robert Jarni, majd a hajrában Szijjártó István által dirigált gárda mindössze öt győzelmet aratott az idényben, ezek közül is csak egy, a Vasas elleni idegenbeli volt egygólosnál fölényesebb. A Pancho Arénában is a várakozás alatt szerepelt az együttes, de így is 21 pontot szerzett. Vendégként csupán tízet. Ugyanakkor feltűnő, hogy a felcsútiak egy hazai és négy idegenbeli mérkőzésüket is két gólt szerezve veszítették el, s további kétszer 2-2-re végzett Újpesten. 17 idegenbeli meccséből heten is szerzett legalább két gólt, de ez utóbbiak közül csak egyet nyert meg!

A Puskás Akadémiában 31 játékos szerepelt az idény során, négyen, Márkvárt, Sallai, Pauljevics és Pekár éppen 31 meccsen játszva lettek rekorderek. Hét góljával Pekár László lett a házi gólkirály. A legtöbb mérkőzést játszók tizenegye: Pogacsics – Pauljevic, Fiola, Kelić, Nagy Zs. – Fodor – Pekár, Márkvárt, Zsótér – Bačelić-Grgić, Sallai. Az idény során pályára lépett 31 játékosból mindössze tizenketten léptek pályára a csapat színeiben a 2014–2015-ös OTP Bank idényben is. A fent olvasható „alaptizenegyből” Fiola, Kelić, Nagy, Zsótér és Sallai erősítette az előző szezonban, vagy annak egy részében a felcsútiakat.

A Békéscsaba – amely a Puskás Akadémiától mind a kilenc pontot elvette az idényben – minden riválisánál gyengébben szerepelt pályaválasztóként, a Kórház utcában csupán három mérkőzését nyerte meg. Idegenben ellenben a dobogósokon kívül csupán három csapat szerzett több pontot nála. Még egy apró érdekesség: csak az első félidőbeli eredmények alapján a Békéscsaba a nyolcadik helyen végzett volna, tehát simán bennmarad!
|
A csabaiak a legkevesebb gólt szerezték, a legtöbbet kapták. Szemben a fentebb jelzett jó idegenbeli mérleggel, a szerzett gólok számát tekintve vendégként is utolsóak lennének. A lila-fehérek nagyon rosszul rajtoltak, az első hét fordulóban mindössze három pontot szereztek. Csak a tizedik fordulóban aratták első hazai győzelmüket. Zoran Szpisljak együttese a tavasz elején szerepelt a legjobban, ugyan kikapott a nyitányon a listavezető Ferencvárostól, de utána a következő hét fordulóban csak egy további vereség érte, amikor a Fradi újra ellátogatott a Viharsarokba. Egész tavasszal mindössze négy bajnoki vereséget szenvedett – ősszel ennyit az első négy fordulóban összeszedett.

Az idény során 33 játékos szerepelt a csapatban, közülük nyolcan kizárólag tavasszal. A legtöbb találkozón Spitzmüller István lépett pályára (32), a házi gólrekorder Birtalan Botond és Laczkó Zsolt lett, öt-öt találattal. A legtöbb mérkőzésen szereplők tizenegye: Mursits/Polekszics – Bényei, Vaskó, Damjanovics, Fabio Guaru – Birtalan, Spitzmüller, Piermayr, Laczkó – Punoševac, Ezequiel. (A két kapus egyaránt 13 meccsen szerepelt, Viczián éppen úgy 20 találkozón, de kevesebb percet játszott, mint Damjanovics.)

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS