A bosnyákokkal játszunk a Női Labdarúgás Napján

2016. május. 30., 14:01   |    

A bosnyákokkal játszunk a Női Labdarúgás Napján

Második alkalommal rendezi meg a Magyar Labdarúgás Napját az MLSZ, az A-válogatott a bosnyákokkal mérkőzik, és pályára lépnek az utánpótlás-válogatottak is Telkiben.

Tavaly az első női A-válogatott mérkőzés 30. évfordulója alkalmából rendezték meg először a Női Labdarúgás Napját, az idei a második év, amikor a dedikáltan a női futballistáinkat, a női labdarúgást ünnepli a szövetség. Az eseményre a szövetség az összes valaha volt női válogatott játékost meghívta, és az összes válogatott korosztály nemzeti csapata megmutathatja magát az MLSZ edzőközpontjában.

- A női labdarúgás napja kiemelt eseménye az évnek, hiszen egy helyszínen léphet pályára az összes válogatott játékos, és megmutathatjuk, hogy milyen szintre lépett előre a labdarúgásunk - mondta az mlsz.hu-nak Markó Edina, a női A-válogatott szövetségi kapitánya. - A legkisebbek testközelből láthatják a példaképeket a nagyok mérkőzésén, akiknek, jó esetben, a helyükre léphetnek majd később. Ezzel a rendezvénnyel is szeretnénk hangsúlyozni, hogy egy igazi nagy család vagyunk, amely összetart, és összefogásban dolgozik együtt a női futball sikereiért.

Ami az A-válogatottat illeti: csapatunk 16.00 órától Bosznia-Hercegovina együttesével mérkőzik meg. Markó Edina szerint a bosnyákok tökéletes ellenfeleink lesznek, mert játékstílusuk, taktikájuk szinte teljesen azonos, mint következő Eb-selejtezős ellenfelünké, a török csapaté.

- Ezt a mérkőzést a törökök elleni Eb-selejtező főpróbájának tekintjük, ezért nem kísérletezgetünk, s mivel FIFA-napon rendezik a találkozót, a legerősebb kerettel készülhetünk rá - mondta az mlsz.hu-nak Markó Edina. - A törökök elleni mérkőzés szempontjából a lehető legideálisabb ellenfél a bosnyák, hiszen hasonló felfogásban, stílusban és taktikai rendszerben játszik, vagyis tökéletes felkészülési lehetőség adódik a következő tétmérkőzésünkre. A keretből néhányan már két hete nem játszottak mérkőzést, de olyan játékos is van, aki tegnap még pályára lépett csapatában, ezért a meccset megelőző egyetlen edzésen az a feladatunk, hogy hasonló szintre hozzuk a játékosokat.

A magyar és a bosnyák válogatott első alkalommal 1997-ben, Komlón mérkőzött meg egymással, akkor 10–0-s elsöprő sikerrel ért véget a mérkőzés, amelyet további két, hasonlóan nagyarányú győzelem követett. 1998-ben Hrasnicán 9–0, majd 1999-ben Bükön 13–0-s sikerrel végződött az összecsapás. Azóta is ez az eredmény női válogatottunk – nemzeti válogatott elleni – legnagyobb arányú győzelme. Ez után még 2002-ben sikerült Szarajevóban 11–0-ra nyerni, de az utóbbi évek találkozói jóval szorosabb eredményeket hoztak.

Eddig nyolc alkalommal mérte össze tudását a két ország női válogatottja, mind a nyolc találkozó magyar győzelemmel ért végett úgy, hogy gólt sem kaptunk, viszont több mint ötven találatot helyeztünk el ellenfelünk hálójába.

bosnyák|A 2001-es Eb-selejtezőn, Kecskeméten fölényesen győztük le a bosnyákokat (fotó: ifj. Thaly Zoltán)

Ez lesz a két ország első barátságos találkozója, hiszen hat alkalommal Eb-selejtezőt vívtunk egymással, az utolsó két összecsapás pedig vb-selejtező volt, 2009-ben Szarajevóban 2–0, és a 2010-es visszavágón Sopronban szintén 2–0-s győzelemmel hagytuk el a pályát. A százszázalékos teljesítmény gólkülönbsége 53–0.

Góljaink közül Ruff Szilvia, Bökk Katalin és Nagy Anett 8–8-at szerzett, Pádár Anita 7 találatot ért el. Szövetségi kapitányunk, Markó Edina – védő létére – 1999-ben, 2000-ben és 2001-ben is feliratkozott egy-egy találattal a válogatott góllövő listájára.

- A bosnyákok az utóbbi években óriási fejlődésen mentek át, novemberben idegenben győzték le a szerbeket Eb-selejtezőn, de az angolokkal is rendkívül szoros meccseket játszottak. Egy masszívan védekező, jól záró, és jól kontrázó csapattal találkozunk, egy pillanatra sem szabad lebecsülnünk őket. Teljesen más jellegű mérkőzés vár ránk, mint legutóbb, az albánok elleni felkészülési találkozón - tette hozzá Markó Edina.

A Női Labdarúgás Napja programja:

Hétfő:

Székely válogatott - Femina (U15-ös mérkőzés), 17.00

Kedd:

Székely válogatott - Viktória FC (U12-es mérkőzés), 12.00

Magyarország U15 - Magyarország U16, 12.00

Magyarország - Székely válogatott (U19-es mérkőzés), 14.00

Magyarország - Bosznia-Hercegovia (A-válogatott mérkőzés, 16.00)

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Szombati csúcsrangadó a Merkantil Bank Ligában
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS