Legutóbb legyőztük az osztrákokat

2016. június. 09., 14:38   |    

Legutóbb legyőztük az osztrákokat

Soha nem volt ilyen hosszú szünet a magyar–osztrák meccsek történetében: legutóbb tíz évvel ezelőtt, 2006. augusztus 16-án találkozott a két gárda. A 136 egymás elleni mérkőzésből 40 megtalálható az MLSZ TV Archív csatornájában. Az érdekesebb felvételek közül válogattunk.

Megértettük volna, ha 1933. április 30-án bárki arról kezd panaszkodni, hogy picit már unja az osztrákok elleni meccseket, de szó sem volt erről. Habár a nemzeti tizenegy az addigi 164 hivatalos mérkőzéséből 71-szer Ausztriával találkozott, a nézők nemhogy nem unták, mindent megtettek azért, hogy a helyszínen nézzék meg az újabb csatát. Az Üllői úton 40 ezren gyűltek össze, és még a pályát övező fákról is leskelődtek az emberek. Ráadásul nem csak a hazai drukkereket hozta lázba a derbi, ezrével érkeztek vonattal, autókkal és motorokkal Budapestre a sógorok. A meccs 1-1-re zárult, az MLSZ TV Archív csatornájának ez a legkorábbi felvétele a válogatottról.

Nemzeti csapatunk 1945. augusztus 19-én játszotta az első mérkőzését a II. világháború befejeződése után. Naná, hogy az ősi rivális, Ausztria ellen. A mieink több mint 21 hónapos szünet, az osztrákok hét esztendő elteltével játszottak ismét hivatalos, országok közötti válogatott találkozót. Lakat Károly és Illovszky Rudolf ezen a meccsen mutatkozott be a magyar válogatottban, amelynek kétgólos győzelemmel kezdődött a II. világháború utáni története.

1947 májusában öt gólt vágtunk az osztrákoknak, de ez az összecsapás leginkább azért emlékezetes, mert a második magyar gólt követően, leszakadt a lelátó. Közel kétszázan sebesültek meg, a meccs mégis folytatódott. Három évvel később Puskás Ferenc szinte egymaga győzte le a sógorokat: a 4:3-ra megnyert találkozón három gólt is ő szerzett. 1954-ben az Aranycsapat simán, 4:1-re megverte az osztrákokat. Ez az ütközet azért érdekes, mert a két válogatott ekkor játszott először a Népstadionban. Százezer néző jött össze... Egy évvel később már 104 ezren váltottak jegyet. Nem hiába, hiszen ekkor, 1955. október 16-án rendezték a 100. magyar–osztrákot (6:1) a Népstadionban. A két ország 109. csatája volt az első olyan mérkőzés, amelyen a világbajnokság volt a tét. Az 1965. június 13-i bécsi selejtezőn 1-0-ra, majd három hónappal később a budapesti visszavágón 3-0-ra nyertünk, és gond nélkül kijutottunk az 1966-os vb-re.

Nem csak a 13-as, a 113-as is szerencsétlen szám: Göröcs János térdszalag szakadást szenvedett a két ország 113. mérkőzésen (1-1). Az Újpesti Dózsa legendás klasszisa 1970. szeptember 27-én szerepelt utoljára a válogatottban. Érdekesség, a vendégeknél az a Friedrich Koncilia védett, aki a 15 évvel későbbi, 1985-ös bécsi vb-selejtezőn is szerepelt. 1980 júniusában márkás nevek állták körbe a kezdőponton pihenő labdát. Kiss László, Törőcsik András és Pelé várt a bíró sípszavára. A Népstadionban megrendezett magyar-osztrák meccsnek a brazil futballkirály volt a díszvendége, ő végezte el a kezdőrúgást. A háromszoros világbajnok Fekete Gyöngyszem akkoriban forgatta Budapesten a Menekülés a győzelembe című filmet. 1984. szeptember 26-án hátrányból sikerült nyernie a magyar válogatottnak Ausztria ellen. Ez volt a világbajnoki selejtezősorozat első állomása. A 3-1-sikert további négy diadal követte a csoportban. Köztük az 1985 áprilisában játszott bécsi, ahol Mezey György együttese 3-0-ra nyert, és kvalifikálta magát a mexikói vb-re. Tulajdonképpen hazai környezetben, mert a Hanappi-stadionban több magyar szurkoló volt, mint osztrák…

1992 márciusában Jenei Imre győzelemmel mutatkozott be a válogatott kispadján. A Népstadionban Détári és Kovács Kálmán góljával 0-1-ről fordított, és 2-1-re nyert a magyar csapat. Hat évvel később Bicskei Bertalan is szépen debütált, igaz ő, másodízben tette, hiszen előtte, 1989-ben már lehetőséget kapott a válogatottnál. Másodjára parádésan nyitott, hiszen bátran hat újoncot avatott, Király Gábor, Fehér Csaba, Hrutka János, Mátyus János, Tóth Norbert és Korsós Attila először szerepelt a nemzeti együttesben, és 3-2-re nyertünk. Legutóbb 2006. augusztus 16-án ütköztünk meg az osztrákokkal. A 2-1-es győzelem volt Bozsik Péter kapitányi korszakának első idegenbeli győzelme. Az első félidő hőse a kapus, Király Gábor volt, akire június 14-én, Bordeaux-ban is kulcsszerep várhat Ausztria ellen. Ilyen hosszú szünet még soha nem volt a magyar-osztrák meccsek történetében. Éppen ideje volt összefutni…

Magyarország-Ausztria 1-1

Magyarország-Ausztria 2-0

Magyarország-Ausztria 5-2

Magyarország-Ausztria 6-1

Magyarország-Ausztria 1-1

Ausztria-Magyarország 0-3


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS